Raport: Venemaa spordiminister vabastas välismaa jalgpalluri dopingupatust

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa spordiminister Vitali Mutko.
Venemaa spordiminister Vitali Mutko. Foto: SCANPIX

Sellest, kui kaugele võisid ulatuda Venemaal puhkenud dopinguskandaali harud, annab aimu seik, millesse on segatud Venemaa spordiminister Vitali Mutko isiklikult. Ühtlasi on tegu näitega sellest, et positiivsete dopinguproovide mahasalgamise skeem ei piirdunud kaugeltki vaid olümpiaaladega.

Nimelt on sõltumatu hindaja Robert McLareni eile avaldatud raportis kirjas, et üks Venemaa jalgpalli kõrgliigas mänginud välismaalasest jalgpallur andis positiivse dopinguproovi, mille varjamiseks võeti ühendust Mutkoga. Minister andiski Moskva antidopingu laborile korralduse asendada positiivne proov negatiivsega.

Seejuures pidi palve esitajal olema Mutko poole pöördumiseks märgatavalt mõjujõudu, kuna tavaliselt tegeles proovide «vahetamisega» Mutko parem käsi, ministri asetäitja Juri Nagornõhh, mitte Mutko isiklikult. McLareni raporti kohaselt mätsiti nelja aasta jooksul kõige rohkem positiivseid proove kinni kergejõustikus ja tõstmises, kuid ka jalgpallis «peideti ära» 11 positiivset dopinguproovi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles