Flora kevadised võlad ja rulett Ida-Virumaal, liider võõrustab punast laternat

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Infoneti ja Flora kohtumine.
Infoneti ja Flora kohtumine. Foto: Raul Mee

Jalgpalli Eesti meistriliiga 20. mänguvoorus sõidab tiitlikaitsja FC Flora külla Tartu Tammekale, Sillamäe Kalev ja Narva Trans peavad aga maha järjekordse Ida-Virumaa siselahingu. Tabelijuht Infonet võõrustab viimasel real olevat Rakvere Tarvast, Nõmme Kalju aga Pärnu Linnameeskonda. Vooru lõpetab Levadia ja Paide Linnameeskonna vastasseis.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Tartu Tammeka – FC Flora

Reedel 22. juulil kell 19.00 Tartus Tamme staadionil

Tammeka on sel hooajal juba kaks Flora tuju rikkunud, sest nende mõlemad külaskäigud Tallinnasse on lõppenud väravateta viigi ehk Flora poolt vaadates punktide kaotamisega. Ka reedesele mängule tuleb Tammeka parema emotsiooniga, sest viimati alistati Kristjan Tiiriku ja Rasmus Tautsi väravatest koduseinte toel 2:0 Pärnu Linnameeskond ning tabelis tõusti 26 punktiga viiendale kohale.

Ühtlasi tähendab see, et napilt enam kui poole hooajaga on Tammeka juba kogunud rohkem punkte kui mullu terve aastaga. Flora hooaeg on aga olnud keeruline – pärast valusat Meistrite liigast väljakukkumist ja treenerivahetust saadi ka 3:4 kaotus liiga liidrilt, Tallinna FC Infonetilt. Võistkonna uue peatreeneri Argo Arbeiteri käe all on aga peetud ainult üks mäng ja see lõppes võiduga – pühapäevaselt karikamängult Esiliiga B meeskonna JK Welco vastu tuldi pealinna tagasi 8:0 võiduga.

Flora valupunktiks on tänavu olnud väravate löömine tugevate võistkondade vastu ning lisaks kõigele tõi kolmapäev uudise, et klubi teed on läinud lahku ründaja Albert Prosaga, kes oli kümne tabamusega (koos Vjatšeslav Zahovaikoga Paide Linnameeskonnast) liiga parim väravakütt. Tammekast lahkus Geir-Kristjan Suurpere, kuid meeskonnaga liitus Viljandi Tulevikust laenule toodud Sander Kapper. Samuti ühinesid Tammekaga Tartusse õppima asunud vasakkaitsja Silver Grauberg, poolkaitsja Andrei Sadovoi ja ründaja Randin Rande. Kõik kolm on seejuures Flora kasvandikud.

Tammeka abitreener Mario Hansi: «Flora suur resultatiivsus viimastes mängudes annab meile selge signaali, et me peame kaitsefaasis olema maksimaalselt keskendunud. Samas pakub vastaste uue treeneri ründavam mängustiil meile kindlasti omad head võimalused. Olenemata tuleva mängu lõppseisust oleme meeskonna üle uhked, sest kõik mängijad on treeningutesse panustanud oma maksimumi, mis hetkel peegeldub selles, et Flora vastu läheme tabelinaabritena.»

Tammeka poolkaitsja Rasmus Tauts: «Eelmine nädal oli meil mäng Pärnuga, nüüd aga seisavad meile vastu veel tugevamad mängumehed. Peame unustama eelmise võidu ja mängima 100% keskendumisega. üheskoos tiimina suudame kõike!»

Flora abitreener Jürgen Henn: «Tartu on sellel aastal osutunud meie jaoks tõeliseks proovikiviks. Nädala jooksul oleme saanud oma asjade kallal tööd teha ja järjest enam oma mänguplaani lihvida. Me oleme tugevam meeskond ja meie ülesanne on see väljakul realiseerida.»

Flora poolkaitsja, karikamängus Welco vastu esindusmeeskonna eest debüüdi teinud Henri Järvelaid: «Meeskond on mänguks hästi valmistunud. Tulles Tartust tagasi kolme punktiga pole meie jaoks veel liigas midagi kadunud ning juhtuda võib nii mõndagi.»

Flora viimane liigamäng lõppes järjekordse pettumusega. FOTO:
Flora viimane liigamäng lõppes järjekordse pettumusega. FOTO: Foto: Raul Mee

POSTIMEHE TELEMÄNG

Tallinna Levadia – Paide Linnameeskond

Pühapäeval, 24. juulil kell 19.00 Tallinnas Kadrioru staadionil

Levadia euroteekond sai neljapäeva õhtul Praha Slavia vastu otsa, sest võõrsil kaotati 0:2 ja langeti 3:3 üldskooriga võõrsil löödud väravate reegli alusel konkurentsist. Ehkki enne euromänge vahetati ka treenerit, kui Sergei Ratnikovi asemele toodi tagasi vana tuttav, klubi kahe meistritiitlini vedanud Igor Prins, on Levadia koduliigas poole hooaja järel siiski jätkuvalt kullakonkurentsis – Infonetist jäädakse maha vaid kahe punktiga.

Viimati tuli siiski vastu võtta üllatuskaotus, kui võõrsil jäädi 0:1 alla Pärnu Linnameeskonnale. Paidega on tänavu mängitud kaks korda, avamäng võideti võõrsil 1:0 ja teine kodus kuu aja eest juba kindlamalt 4:0. Levadia suurim mure on üsna õhukeseks kahanenud koosseis, sest Pavel Marin ja Rasmus Peetson teenivad aega kaitseväes ning Daniil Ratnikov lahkus klubist koos peatreenerist isaga. Mängijatepõua leevendamiseks toodi Lätist Jelgava ridadest tagasi kodumaale ründaja Kevin Kauber ning eeldatavasti hakkavad hooaja teises pooles rohkem mänguaega saama ka Levadia noormängijad.

Paide oli suvises üleminekuaknas samuti aktiivne, seda nii mängijatest loobumise kui ka uute meeste toomise osas. Klubist lahkusid Nõmme Kaljusse naasnud Janar Toomet ja veel mullu põhiraskust kandnud, ent tänavu teise väravavahi rollis olnud Mart-Mattis Niinepuu. Samuti siirdusid mänguaega otsima Gerdo Juhkam ja Karl-Ivar Maar, kes veedavad hooaja teise poole Viljandi Tulevikus. Laenuleping lõppes ka Kevin Kaivojal, kes naasis Kohtla-Järvele.

Meeskonnaga liitus aga mullu Levadias pallinud egiptlane Omar Elhussieny, samuti Infoneti ridadesse kuulunud ründajad Jüri Jevdokimov ja Marten Saarlas. Kalju laenas Paidele väravavahi Sten-Marten Vahi, Peterburi Zeniidilt omandati aga 19-aastase poolkaitsja Roman Starikovi mängijaõigused.

Paide eest ei saa Levadia vastu kaasa teha ründajad Martin Kase ja Vjatšeslav Zahovaiko, kes on mõlemad mängukeelu all.

Levadia peatreener Igor Prins: «Üritame Praha reisi ja euromängu järel oma jõuvarud kiiresti taastada ning eelseisvaks mänguks Paide Linnameeskonna vastu optimaalse koosseisu leida. Paide on alati südikas vastane ja sai suve jooksul olulist täiendust. Kindlasti võime oodata väga võitluslikku kohtumist. Meie jaoks on nüüd põhitähelepanu Premium liigal ning vajame eelseisvast mängust võitu.»

Levadia kaitsja Maksim Podholjuzin: «Peame pühapäevaseks mänguks Paide Linnameesknnaga kiiresti taastuma. Eesmärgiks on ainult võit. Eelmises omavahelises kohtumises õnnestus meil neist jagu saada ning sama üritame ka nüüd.»

Paide peatreener Meelis Rooba: «Viimane omavaheline mäng Levadiaga näitas, et kui me pole 100% keskendunud, siis läheb meil väga raskeks. Soovime teha vigade paranduse.»

Paide värske täiendus, ründaja Jüri Jevdokimov: «Ootan põnevusega pühapäevast mängu. Võistkond on meelestatud võidule ja kõik poisid pingutavad selle nimel. Usun, et suudame pisikese üllatuse valmistada!»

Levadia võitles Slaviaga südilt, kuid edasi siiski ei pääsenud. FOTO:
Levadia võitles Slaviaga südilt, kuid edasi siiski ei pääsenud. FOTO: Foto: Sander Ilvest

Narva Trans – Sillamäe Kalev

Laupäeval 23. juulil kell 16.00 Narvas Kreenholmi staadionil

Mängu näitab otsepildis ETV

Kaks nädalat tagasi jätkas Sillamäe Ida-Virumaa klubide omavahelises vastasseisus viimaste aastate suurepärast seeriat, alistades Transi 3:0. See tähendab, et Narva meeskond on nüüd liigamängus kalevlaste vastu võiduta juba 14 mängu järjest. Hooaja esimese omavaheline kohtumine Narvas lõppes 3:3 viigiga.

Sillamäe jätkas head hoogu eelmisel nädalal 4:0 võiduga tabeli viimase Rakvere Tarva üle, Trans aga kustutas kaotusekibedust Paide Linnameeskonna vastu. Ehkki kodus jäädi 0:1 kaotusseisu, sai Trans tänu Vjatšeslav Zahhovaiko rumalale punasele kaardile mängida pea terve teise poolaja enamuses ning see kasutati ka ära, pöörates kaotusseis 3:1 võiduks.

Nii tabelis 25 punktiga seitsmendal kohal olev Sillamäe kui ka 20 punktiga neile järgnev Trans kasutasid suvist akent mängijateruletiks. Ründaja Vitalijs Zilsi teenetest loobunud Sillamäe tõi kaitseliini tugevdama ukrainlase Oleksandr Suhharovi, kes jõudis juba Tarva vastu ka debüüdi teha. Lisaks liitusid meeskonnaga Trinidadi ja Tobago kaitsja Radanfah Abu Bakr ning itaallasest poolkaitsja, nooruses Torino Juventuse ridadesse kuulunud 31-aastane Alessandro La Vecchia.

Trans lõpetas koostöö peatreeneri poja Ruslan Kuzjajevi, ründaja Vladislav Ivanovi ja kaitsja Vitali Andrejeviga. Klubiga liitus aga Moskva Lokomotivi kasvandikust väravavaht Arnold Kreger, kes pidi kahe nädala eest Sillamäe vastu debüteerides kohe kolm palli võrgust välja korjama. Seekord ei saa meeskonda aidata Rizvan Umarov, kes kannab kollaste kaartide tõttu mängukeeldu. Sillamäe poolel on väljas eelmises voorus punast kaarti näinud Kassim Aidara.

Transi peatreener Adjam Kuzjajev: «Mäletame päris hästi, kui kehvasti mängisime Sillamäe vastu eelmisel korral. Sooviksime aga kolm punkti saada, et oma võiduseeriat jätkata.»

Transi kaitsja Nikita Savenkov: «Viimases voorus Paide vastu saime mõned vead parandada ning isegi 0:1 kaotusseisus andsime endast parima ja lõpuks võitsime 3:1. Jätkame oma nõrkade külgede tugevdamist. Kui mängus Sillamäe vastu oskame vältida rumalaid vigu nagu Paide löödud värava puhul, siis olen päris kindel, et saame võtta revanši eelmise kibeda kaotuse eest.»

FC Infonet – Rakvere Tarvas

Laupäeval 23. juulil kell 19.00 Tallinnas Infoneti staadionil

Mängu näitab otsepildis portaal jalgpall.ee.

Infoneti jaoks kulges hooaja esimene pool suurepäraselt, sest tabelis ollakse esikohal. Levadia ja Nõmme Kalju jäävad küll vaid kahe punkti kaugusele, ent kindlasti lisab liidrile eneseusku fakt, et tänavu on nad nii Kaljust, Levadiast kui ka Florast juba jagu saanud. Viimati võidetigi Florat kodus 4:3, kusjuures avapoolajal juhiti korraks juba koguni 3:0.

Ühtlasi oli Infonet Flora kõrval üks kahest meeskonnast, kes suvise üleminekuakna jooksul meeskonda ei täiendanud. Küll lahkusid klubist ründajad Marten Saarlas ja Jüri Jevdokimov, kes siirdusid mõlemad Paide Linnameeskonda. Samuti lõpetati leping venelasest ründaja Jevgeni Tjukaloviga.

Tabelis endiselt võiduta viimasel kohal oleva Rakvere Tarva seis muutus viimaste voorudega keerulisemaks, sest esmalt kaotati ise dramaatilisel moel eelviimase minuti väravast lähimale konkurendile Pärnu Linnameeskonnale ning kui pärnakad suutsid ka kodus Levadiat üllatada, kärises vahe Pärnu ja Rakvere vahel juba kaheksale punktile. Alla pole Tarvas mõistagi sellegipoolest andnud ning meeskonda tugevdati suvel kolme mängijaga – Florast saabusid laenulepingu alusel poolkaitsjad Hans Joosep Tammerik ja Alex Sander Sepp, Türi Ganvixist aga arvestatava meistriliigakogemusega poolkaitsja Rauno Kald.

Infoneti vastu ei saa Tarvast aidata kaitsja Aleksei Larin, kes on mängukeelu all.

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Meeskond valmistub mänguks väga tõsiselt. Mäletame, kui raskelt tuli meile võit Tarvase üle viimases mängus, ning me ei soovi korrata oma vigu. Eesmärgiks pole ainult võit, vaid ka säärase mängu näitamine, mis oleks meie tabelikoha vääriline.»

Infoneti keskkaitsja Andrei Kalimullin: «Meile väga meeldib meie koht liigatabelis. Võitlemaks meistritiitli eest peame kindlasti võitma meeskonda tabeli allosast. Kõik mängijad mõistavad mängu tähtsust ning on valmis andma endast maksimumi. Laupäeval soovime oma fännidele näidata kvaliteetset mängu ning võita.»

Tarva peatreener Urmas Kirs: «Vastasseis tabeliliidriga on suur väljakutse, kuid selg vastu seina pole meil kaotada midagi. Anname oma parima ja lõpuvile järel näis, kas sellest piisas.»

Tarva poolkaitsja Joonas Ljaš: «Järjekordne mäng ja võimalus platsil anda endast parim ning vastaste elu võimalikult raskeks teha. Läheme võitlema!»

Nii sündis mängu viimasel minutil Haifa vastu Kalju viigivärav, mis aitas nõmmekatel lõpuks eurosarjas järgmisesse ringi murda. FOTO: Jaanus Lensment
Nii sündis mängu viimasel minutil Haifa vastu Kalju viigivärav, mis aitas nõmmekatel lõpuks eurosarjas järgmisesse ringi murda. FOTO: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Nõmme Kalju – Pärnu Linnameeskond

Pühapäeval 24. juulil kell 19.00 Tallinnas Hiiu staadionil

Mängu näitab otsepildis portaal jalgpall.ee.

Nõmme Kalju hoiab sel hooajal Eesti klubijalgpalli lippu Euroopas kõrgel, sest neljapäeval alistati põneva duelli järel penaltiseerias Iisraeli kõrgliigaklubi Haifa Maccabi ja jõuti Euroopa liigas kolmandasse eelringi. Varem on Eesti klubijalgpalli ajaloos samal hooajal kaks vastast suutnud alistada vaid Levadia.

Koduliigas on seni liigutud veidi säratumalt, kuid tabeliseis on siiski hea – kolmandal kohal olles lahutab Kaljut liidrist Infonetist vaid kaks punkti. Pärnust saadi tänavu esmakordselt võõrsil jagu 1:0, kodumäng võideti aga mai keskel kindlalt 3:0.

Eelmise voorus Rakvere Tarva üle suure 6:1 võidu saanud Kalju täiendas suvel ridu, tuues tagasi Janar Toometi ning palgates Poola esiliigast Eestisse naasnud Igor Subbotini. Samuti toodi laenult tagasi hooaja esimese poole Rakvere Tarvas veetnud keskkaitsja Märten Kuusk, põnevaima täiendusena liitus aga Venemaa kõrgliiga kogemusega poolkaitsja Artur Valikajev.

Pärnu ainsaks suviseks täienduseks on väravavaht Kristjan Tamme, kes saabus sarnaselt mullusele Levadiast laenule. Samas pole ka lahkujaid, vaid Tanel Melts loobus juuni alguses Pärnu esindamisest.

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Väljakutse mõlemale võistkonnale. Kes sellest paarist tahab võitjana välja tulla, peab kindlasti maksimumi andma.»

Pärnu poolkaitsja Rando Leokin: «Mäng Kaljuga tuleb kindlasti raske! Kui suudame anda endast maksimumi ning peame kinni ette antud mängujoonisest, võime saavutada enda jaoks positiivse resultaadi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles