Kindel: kõik Vene sportlased siiski olümpialt eemale ei jää (35)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ROK
ROK Foto: SCANPIX

Kõik Vene sportlased ei saa keeldu Rio olümpial mitteosalemiseks riigi ümber käivate dopinguskandaalide tõttu, teatas täna Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK). ROK jättis olümpial osalemise otsuse spordialaliitude õlule, kes otsustavad, kas atleedid on puhtad ning valmis Riosse sõitma.

Venemaa Olümpiakomitee presidendile Aleksandr Žukovile anti ROKi juhatuse poolt võimalus esitada omapoolsed seisukohad Vene sportlaste saatuse otsustanud telefonikonverentsi alguses. Mees kinnitas, et kõiki olümpiakoondisesse valitud atleete on viimase poole aasta sees korduvalt testitud välismaiste agentuuride poolt ning proovid on olnud negatiivsed.  Samas möönis Žukov, et nad kohustuvad täielikult ümber korraldama Vene dopinguvastase süsteemi. Seejuures rõhutas ta Vene Olümpiakomitee lojaalsust puhta spordi nimel võitlemiseks.

Arutluse tulemusena võeti ROKi juhatuse poolt vastu alljärgnevad otsused:

1. ROK lubab Rio olümpiamängudele vaid need Venemaa sportlased, kes täidavad järgmisi kriteeriume:

1) vene sportlased peavad rahvusvahelistele alaliitudele tõestama oma puhtust;

2) positiivse dopinguproovi puudumine pole piisav argument spordialaliitudele;

3) spordialaliidud peavad analüüsima iga sportlase antidoponguregistrit, võttes arvesse ainult usaldusväärseid välismaal tehtud proove ning antud sportlase spordiala spetsiifikat ja reegleid;

4) ükski ametnik, sportlane või spordiialaliit ei saa olümpiamängudel osaleda, kui ta kuulub WADA avaldatud raporti nimistusse.

2. ROK ei luba osaleda 2016. aasta Rio olümpiamängudel mitte ühelgi varem dopingu tõttu karistatud sportlasel, isegi kui karistus on juba kantud.

Seetõttu võib väita, et kehtima jäi juba varem tehtud otsus ehk sportlane peab tõestama spordialaliidule, et pole keelatud aineid pruukinud. Seejärel lisatakse atleet juba rangemasse võistlusvälisesse katseprogrammi. Kui aga sellega ei peaks mõni sportlane nõustuma, jääb ta olümpialt eemale.

OLULISE OTSUSE EEL:

«ROK tahab Venemaad karistada näitamaks, et tegemist on rünnakuga kogu spordimaailma vastu. See tähendab, et nad jäetakse Riolt eemale,» rääkis anonüümne allikas Daily Mailile. Täna hommikul peetakse taas telefonikonverents, kus ROKi täitevkomitee oma lõpliku otsuse langetab.

Selle nädala alguses avaldatud järjekordne dopinguraport oli viimane piisk ROKi karikasse. Selgus, et Venemaa riigi kõige kõrgemad juhid aitasid kaasa ulatuslikule dopingupettusele Sotši olümpiamängude ajal. Kui hetkeseisuga on Rio olümpialt välja visatud kogu Venemaa kergejõustikukoondis, siis nüüd võib sama saatus oodata ka kõikide teiste spordialade esindajaid.

Venemaa teatas sellel nädalal esialgse olümpiakoondise, kuhu kuulub 387 sportlast. ROKi kõige suurem arutelukoht on, kuidas kaitsta süütuid sportlasi. President Thomas Bach on samuti arvamusel, et süütud venelased peaksid siiski saama võimaluse olümpial võistelda. Seda teeksid nad aga olümpialipu all.

Suure tõenäosusega ei võistle ükski sportlane Venemaa lipu all ka 2018. aasta Pyeongchangi taliolümpial.

Viimase info kohaselt peaks ROKi täitevkomitee otsus avalikuks tulema umbes kell 17.

Kommentaarid (35)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles