ROKi presidenti peetakse Putini marionetiks (6)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thomas Bach ja Vladimir Putin 2015. aastal Moskvas.
Thomas Bach ja Vladimir Putin 2015. aastal Moskvas. Foto: Mikhail Metzel/AFP/Scanpix

Rahvusvahelise olümpiakomitee otsus lubada Venemaa sportlased suurvõistlusele, kuid jätta mängudelt eemale Julia Stepanova, on näidanud Venemaa presidendi Vladimir Putini suurt mõju olümpiakomiteele ja selle esimehele Thomas Bachile.

Vaatamata tõsistele dopinguga seotud etteheidetele tohivad Venemaa sportlased rahvusvahelise olümpiakomitee (ROKi) otsusega Rio de Janeiros toimuvatest olümpiamängudest osa võtta. Vastutus lasub nüüd spordialade katuseorganisatsioonidel.

Otsusega, mille olümpiakomitee esimees Thomas Bach pärast 15 inimesest koosneva täitevkomiteega nõu pidamist teatavaks tegi, tundub kõige rohkem rahul olevat Venemaa. «See on õiglane otsus,» rääkis Venemaa riigiduuma saadik ja sealse spordikomisjoni liige Dmitri Svitšev uudisteagentuurile Tass. «Kuid niisuguseid otsuseid ei peaks tegema mitte üksnes Vene sportlaste kohta, vaid kogu maailma sportlaste kohta. Siis oleks dopinguprobleem lõplikult välja juuritud,» lisas ta.

Bach ja Putin 2015. aastal Moskvas maailma olümpialaste assotsiatsiooni foorumil. Foto: Reuters/Scanpix.
Bach ja Putin 2015. aastal Moskvas maailma olümpialaste assotsiatsiooni foorumil. Foto: Reuters/Scanpix. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP

Bachi ja Putini sidemeid põhjalikult uurinud Saksa ajakirjaniku Jens Weinreichi sõnul on Bachil Venemaa ja Putiniga juba pikka aega nii spordiga seotud kui ka isiklikke sidemeid. Kolm päeva enne Sotši taliolümpiamänge tänas Bach Putinit ROKi üritusel isiklikult spordivõistluse toimumiseks tehtud pingutuste eest, kirjutab Weinreich oma kodulehel. Samas kiitis Bach ka ROKi rangeid dopingureegleid neil samadel olümpiamängudel. «Meie moto peaks olema võitlus puhaste sportlaste nimel,» sõnas ta. «Puhaste sportlaste eest võitlemine tähendab nende kaitsmist dopingu ning igasuguse manipulatsiooni ja sellega seotud korruptsiooni eest.»  

Rahvusvahelise olümpiakomitee juhina on Bach Venemaad sageli külatanud ja ka Putin ise on näidanud üles soovi reisida, et suhteid ROKiga veelgi parandada. Rahvusvahelise vehklemisföderatsiooni presidendina on Putini liitlane, miljardär Alisher Usmanov palju oma raha investeerinud ka Bachi lemmikspordialasse, milles Bach võitis 1976. aasta suveolümpiamängudel kuldmedali. Usmanovi raha on vehklemise rahvusvahelisel tasandil senisest tunduvalt rohkem pilti toonud.  

Alisher Usmanov on vehklemist isikliku rahaga toetanud. Foto: Mikhail Klimentyev/TASS/Scanpix
Alisher Usmanov on vehklemist isikliku rahaga toetanud. Foto: Mikhail Klimentyev/TASS/Scanpix Foto: Mikhail Klimentyev/Mikhail Klimentyev/TASS

Peale selle on Bachil ka ärilised sidemed Venemaaga. Pärast ROKi presidendiks saamist, jäi Bach kohale metsatöömasinate tootmisega tegeleva Saksa ettevõtte Weinig Group järelvalvenõukogu esimeheks. 2013. aastal, mil Bach sai ROKi presidendiks, loodi ka Weinigi tütarettevõtte  Weinig RUS OOO, mille peakorter asub Moskvas. Ettevõttel on Venemaa eri paigus mitmeid kontoreid.

Peale Bachi on Putinil aga ROKis väidetavalt veelgi poolehoidjaid. Rahvusvahelise ujumisföderatsiooni president Julio César Maglione tunnustas Putinit mõne aasta eest kõrgeima võimaliku tänumärgiga ja Jäähoki föderatsiooni president Rene Fasel on väidetavalt samuti Moskvas sagedane külaline.

Bachi enda sõnul jättis olümpiakomitee Vene sportlastele võistluskeelu panemata seetõttu, et ühtegi sportlast ei ole õiglane süüdi tunnistada enne, kui seda on tõestatud, vahendab ARD. Sellegipoolest peavad Rio de Janeiro olümpiamängudel osalevad Vene sportlased läbima range dopingukontrolli. Olümpiamängudel osalemise õiguse saavad üksnes sportlased, kelle osalemise on kõigepealt heaks kiitnud vastava spordiala ülemaailmne katuseorganisatsioon (üks 28st) ja seejärel ka ROK. Rahvusvaheline tenniseliit on juba teada andnud, et Vene sportlased tohivad olümpiamängudest osa võtta ja sarnastest kavatsustest on teatanud ka rahvusvaheline maadlusliit ja rahvusvaheline judoliit.

Vene sportlaste kohta vastuseid andes oli Bach ilmselgelt närviline, otsis sõnu ja kogeles palju, vahendab Spiegel Online. Väidetavalt saab Bach Vene presidendi Vladimir Putiniga väga hästi läbi. Sellele tundub viitavat ka rahvusvahelise olümpiakomitee käitumine  Vene kergejõustiklase Julia Stepanovaga, kellele tänu dopinguskandaal avalikuks sai. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles