Soome olümpiavõitja meenutus: katsetasin anaboolseid steroide oma koera peal

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odavise.
Odavise. Foto: AFP/SCANPIX

Soome olümpiavõitja Pauli Nevala meenutas Iltalehtile antud intervjuus 1960ndaid ja 70ndaid aastaid, kui anaboolsete steroidide kasutamine ei olnud veel keelatud.

Nevala võitis 1964. aastal Tokyo olümpiamängudel odaviskekulla enda sõnutsi puhta mehena, kuid asus seejärel peagi uurima, mida steroidid endast kujutavad. Vana odaga kuus korda üle 90 meetri visanud Nevala on varemgi öelnud, et ilma tänaseks keelatud aineteta olnuks tol ajal võimatu tipus püsida. «Toona ei olnud praktiliselt mingit dopingukontrolli ja reeglid lubasid teha praktiliselt kõike,» sõnas ta.

Kui Nevala esmakordselt steroide hankis, otsustas ta neid esmalt oma koera peal katsetada, olles enne loomaarstilt õige annuse kohta nõu küsinud. «Arvasin, et kui hormoonid suurendavad saavutusvõimet, siis äkki saab koer ka vastupidavust juurde. Püha jumal, see oli nagu teine loom! Mõtlesin, et noh, ega see aine siis mind ka ei tapa,» meenutas Nevala.

Steroidide kasutamise üheks kõrvalmõjuks on suurem tõenäosus haigestuda südamehaigustesse. Ka Nevala on üle elanud ühe infarkti ning südameoperatsiooni, kuid ei kahetse dopingutarvitamist. «Mul pole mingeid muid probleeme olnud. Lisaks ei vajanud ma nii palju plahvatuslikku jõudu kui näiteks kuulitõukajad, kes sõid nädalaga 20 tabletti,» sõnas ta.

Testosterooni ja anaboolseid steroide tarvitatakse enamasti tsüklitena. Nende mõju võib püsida nädalaid või isegi kuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles