Soome kurikuulus dopingutreener naaseb suusatamise juurde

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kari-Pekka Kyrö
Kari-Pekka Kyrö Foto: Iltasanomat

Soome suusatreener Kari-Pekka Kyrö, kes sai 2001. aastal kodusel Lahti MMil Soome murdmaasuusatajate ümber puhkenud dopinguskandaali tulemusena eluaegse tegutsemiskeelu, naaseb suusatamise juurde. MTV Sport kirjutab, et Kyrö asub tegutsema Jyväskylä suusaklubis.

Klubi andis sellest teada oma koduleheküljel. Varem Huhtasuon Hiihto 2000 nime kandnud klubi vahetab nime ja plaanib kerkida Soome suusatamises tippude hulka. «Kyröl on laialdased teadmised ja kogemused ning ta tahab ala juurde naasta, et Jyväskylä suusatamine tippu tõsta,» selgitas klubi otsust.

Kyrö tegutseb praegu selle nimel, et eluaegsest tegutsemiskeelust vabaneda. «Kohe, kui vastav otsus on langetatud, arutame täpsemalt, millist rolli ta hakkab Jyväskylä klubis täitma,» lisas klubi.

2001. aastal Lahti MMil puhkenud dopinguskandaali tulemusena osutusid patustajateks kuus soomlast – Janne Immonen, Jari Isometsä, Mika Myllylä ja Harri Kirvesniemi ning Milla Jauho ja Virpi Kuitunen. Kirvesniemi lõpetas sportlaskarjääri, ülejäänud viis kandsid ära kaheaastase võistluskeelu. Kõigile kuuele manustati keelatud veredopingut. Kui aasta hiljem jäid olümpiamängudel dopinguga vahele ka Larissa Lazutina, Olga Danilova ja Johann Mühlegg ning kaks aastat hiljem MMil Kaisa Varis, tõhustasid ROK ja FIS märkimisväärselt kasutusel olnud testimisprotseduure.

Kyrö proovis treeneriametisse naasta juba paari aasta eest, kuid ebaõnnestunult. «Korra võttis minuga ühendust üks mänedžer, kes pakkus tööd Hiinas. Seal oleks materjali küll,» arutles Kyrö 2013. aastal antud usutluses. «Aga eeskätt tahaksin siiski teha tööd noortega. Minusugusele räpasest põlvkonnast pärit treenerile oleks rohujuuretasandilt alustamine õige samm. See maailm, millest ma tulen, oli väga haige,» raputas Kyrö juba toona endale tuhka pähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles