Miljonid neile, kes niigi rikkad: Riosse rajatud «Puhas saar» kütab kirgi (1)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline näeb välja Ilha Pura makett. Luksuskorterite ehitus viiakse lõpuni pärast olümpiamängude lõppu.
Selline näeb välja Ilha Pura makett. Luksuskorterite ehitus viiakse lõpuni pärast olümpiamängude lõppu. Foto: SCANPIX

Rio olümpiamängude olümpiakülast saab pärast mängude lõppu luksuslik elurajoon nimega Ilha Pura ehk «Puhas saar». Olukorras, kus Riot vaevab krooniline elamispindade puudus, on selline laristamine langenud aga tugeva kriitikatule alla, kirjutab MTV Sport.

Korraldajad ise on uhked selle üle, et kui varasemad olümpiakülad ehitati vaesematesse piirkondadesse, kujutab Ilha Pura endast viietärnikorterite kogumit, nagu kiidab elurajooni tegevjuht Mauricio Lopes Cruz. Ilha Pura rajasid üheskoos ehitushiiud Odebrecht ja Carvalho Hosken ning nüüd asub olümpiasportlaste peamises peatuspaigas Barra de Tijucas 31 korrusmaja, mis on ümbritsevast linnast eraldatud. Piirkonnas on oma ujumisbasseinid ja rohealad ning Lopesi sõnul plaanitakse pärast mänge sinna rajada ka poed, et elanikud ei peaks isegi nädalavahetusel piirkonnast lahkuma.

Tegelikult moodustab olümpiaküla Ilha Purast vaid kolmandiku, sest kokku laiub nimetatud ala 800 000 ruutmeetril. Samas on luksusrajooni rajamine kaasa toonud pahameeletormi, sest kuue miljoni elanikuga Rio de Janeiros valitseb pidev elamispindade põud. Eluasemehinnad on pärast olümpia korraldusõiguse saamist tõusnud, ehitusfirmad satuvad aga sageli korruptsiooniskandaalidesse.

Christopher Gaffney Zürichi ülikoolist on põhjalikult uurinud olümpia mõju Rio linnale ning tema sõnul tuntakse linnas juba praegu puudust sadadest tuhandetest elamispindadest. Viiendik Rio elanikest elab favelades ehk slummides, mis on linna eri piirkondadesse aastakümnete jooksul kerkinud. Samal ajal on Brasiilia valitsus matnud olümpiaküla ehitusse 2,33 miljardit reaali ehk ümberarvutatult 650 miljonit eurot.

Gaffney sõnul võrdub see summa kümnendikuga Brasiilia üleriigilise projekti «Minha Casa, Minha Vida» eelarvest. Nimetatud projekti raames ehitatakse elamispindu inimestele, kes neid hädasti vajavad. Samas pole riik ikka veel vastu võtnud seadusi, mis kaitseksid vaeseid või isegi keskklassi kuulujaid elamispindade hinnatõusu eest.

«Rio olümpiamängudega koos on tõusnud nii maa kui ka kinnisvara hinnad. Vaesed on sunnitud linnakeskustest aina kaugemale kolima,» sõnas Gaffney. Tema hinnangul toimub samasugune liikumine kõikjal, kus mänge korraldatakse. Ka Londonis räägiti olümpiaküla ehitamise ajal sotsiaalmajadest, kuid nende hinnaks määrati lõpuks 80 protsenti turuhinnast. «Londoni puhul tähendas see loomulikult, et niisugune hind oli vaesemate inimeste jaoks endiselt lootusetult kõrge ja olümpiaküla hoonetesse kolimist said endale lubada vaid rikkad,» selgitas Gaffney. Rios on sotsiaalne ebavõrdsus Londoniga võrreldes märksa suurem, seega on suuremad ka palgalõhed. «Olümpiast lõikavad kasu vaid need, kellel on juba niigi küllaga raha,» tõdes Gaffney.

Ehkki Brasiilia majanduskriis on olümpiaküla korterite müüki kahandanud, avaldas Lopes lootust, et kõik korterid leiavad omaniku plaanitud ajaks ehk 2021. aastaks. Seni on 3600 korterist ostetud vaid paarsada, esimesed elanikud peaksid sisse kolima järgmise aasta juuniks. Keskmine korter on selles luksusrajoonis 80 ruutmeetri suurune ning selle eest tuleb välja käia 800 000 reaali ehk umbes 220 000 eurot.

Suurimad korterid on aga 230-ruutmeetrised ning neist avaneb vaade liivarannale ja ookeanile. Ühtlasi tuleb nende eest välja käia umbes 600 000 euro suurune summa. Lopesi sõnul on enamik ostuhuvilisi Rio elanikud, kes tahavad kesklinnast kaugemale kolida.

Rio olümpiaküla. FOTOD: Scanpix
Rio olümpiaküla. FOTOD: Scanpix Foto: Silvia Izquierdo/AP
Foto: RICARDO MORAES/REUTERS
Foto: RICARDO MORAES/REUTERS
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles