Norra Suusaliit lubabki sealsetel suusatajatel dopingut tarvitada? (8)

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Johnsrud Sundby.
Martin Johnsrud Sundby. Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal jõudis avalikkuse ette uudis, et Norra suusastaar Martin Johnsrud Sundby jääb ilma hooaja 2014/15 MK-sarja üldvõidust ja ka toonasest Tour de Ski üldvõidust, kuna kasutas lubatust tunduvalt rohkem astmaravimit Ventolin.

Loomulikult on nüüd paljud pahased, et norralase eksimus sai avalikuks alles poolteist aastat pärast vahejuhtumit. Tegelikult vaikisid Norra Suusaliit ja Rahvusvaheline Suusaliit toona juhtumi maha ja ajutise võistluskeelu määramise asemel lubati Sundbyl võistlemist jätkata. Positiivne proov jõudis avalikkuse ette seetõttu, et Rahvusvaheline Antidopinguagentuur WADA ei olnud FISi otsusega nõus ning kaebas selle edasi Rahvusvahelisse Spordiarbitraaži (CAS), kes tühistas nüüd Sundby võidud ja määras talle tänavuseks suveks kahe kuu pikkuse võistluskeelu.

Soome Antidopinguagentuuri FINADA meditsiinidirektor Timo Seppälä avaldas aga Soome meedias, et antud otsusega ei saa kuidagi rahule jääda ning WADA peaks sarnaselt venelastele luubi alla võtma ka Norra sportlased ja eelkõige tuleks keskenduda suusatajatele, kirjutab Yle.

«CASi raport näitab, et Norra Suusaliit ei leppinud Sundby positiivse prooviga. Seal on arst, kes annab sportlastele üle lubatud normi ravimit. Organisatsioon lepib sellega ja annab isegi raha sportlastele, kes on reeglite vastu eksinud,» teatas Seppälä.

«Arvan, et WADA peaks nüüd saatma mingisuguse delegatsiooni, kes uuriks keelatud ainete tarvitamist kogu Norra suusatamises. Lisaks tuleb uurida, kuidas nad reageerivad positiivsetele dopinguproovidele. Praeguses olukorras ei ole teist valikud,» lisas soomlane.

Loomulikult ei olnud olukorraga rahul ka Venemaa Suusaliidu president Jelena Välbe, kelle sõnul on norralaste ülekaal nii naiste kui ka meeste konkurentsis «väga ärritav», kuna nende tiim koosneb peamiselt astmaatikutest.

CASis Sundbyt esindanud advokaat Anne-Lise Rolland tunnistas NRK-le, et nad ei ole veel otsustanud, kas nende kahjuks langetatud kohtuotsust on mõtet vaidlustada või mitte.

Norra meedia tõi pärast Sundbyle võistluskeelu määramist välja, et alates 1992. aasta Albertville’i olümpiamängudest on astmaravimi tarvitamine Norra suusatajatele olnud tavapärane. Alates 1992. aasta olümpiast on 69 protsenti Norra medalistidest tarvitanud astmaravimit.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles