Heino Lipu mälestusvõistlustel on kohal Eesti kuulitõuke paremik

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristo Galeta.
Kristo Galeta. Foto: Tairo Lutter

Sel laupäeval Ida-Virumaal Maidla mõisakompleksis kaheksandat korda toimuvatel Heino Lipu mälestusvõistlustel meeste kuulitõukes lööb kaasa Eesti paremik.

Legendaarse kergejõustiklase Heino Lipu sünnikoha lähedal Ida-Virumaal Maidla mõisakompleksis toimuval traditsioonilisel kuulitõukevõistlusel on esikohapretendentideks valitsev Eesti meister Kristo Galeta ja hooaja edetabelijuht Raigo Toompuu. Kahte vägilast lahutab tänavuses edetabelis kõigest neli sentimeetrit. Toompuu tõukas Eesti edetabeli liidertulemuse 19 meetrit ja 82 sentimeetrit varakevadel Ameerikas ning Galeta selle aasta pikim tõuge 19 meetrit ja 78 sentimeetrit sündis maikuus Tallinnas. Lisaks peafavoriitidele on kohal mitmed teised Eesti paremikku kuuluvad kuulitõukajad.

Tunnustatud kergejõustikuekspertide hinnangul ja edetabelite põhjal oli Heino Lipp 1947. aastal maailma pa­rim kuulitõukaja ja 1948. aastal maailma parim kümnevõistleja.

Pärast Heino Lipu liidrikohti on maailma kergejõustikuekspertide koostatud spordialade maailma parimate sportlaste pingeridades eestlastest samasugu­se hinnangu pälvinud ainult viis Eesti kergejõustiklast: olümpiavõitjana ning maailma edeta­belijuhina Jüri Tarmak (1972 kõrgus­hüppes), Jaak Uudmäe (1980 kolmikhüppes), Gerd Kanter (2008 kettaheites), maailma kari­ka­võistluste võitjana Jüri Tamm (1985 vasaraheites) ning kümnevõist­luse olümpiavõitjana ja maailma karikasarja esikohaga Erki Nool (2000).

Heino Lipu mälestusvõistlused Ida-Virumaal, Maidla mõisapargis algavad homme kell 12.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles