Rait Ratasepp: tihe konkurents andis meeldiva võimaluse endast maksimum välja pigistada

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Ratasepp.
Rait Ratasepp. Foto: Erakogu

Ultratriatleet Rait Ratasepp sai tihedas konkurentsis Saksa kolmekordsel ultratriatlonil teise koha. Juba rattarajal alguse saanud rebimine poodiumikohtade pärast sakslasest kolmekordse ultratriatloni maailmameistri Richard Widmeri ja taanlase Frederik Lasseniga sai lõpliku järjestuse alles jooksu viimases kolmandikus.

Ratasepp lõpetas tihedas konkurentsis Euroopa raskeimaks ultratriatloniks nimetatud Lensahni kolmekordse ultratriatloni teisena, läbides 11,4 km ujumist, 540 km rattasõitu ning 126,6 km jooksu ajaga 33:40.53. Maailmarekord 31:47.57 on samuti tehtud samal rajal 2003. aastal.

Ujumisdistants läbiti 50 m basseinis, kus võistlejad paigutati rajale ujumisaja järgi. Ratasepp ujus koos seitsme teise mehega kiireimate rajal ning lõpetas distantsi viiendana ajaga 3:23.32. Võistluse võitja tuli veest välja ajaga 3:06.34.

540 km ratast sõideti 8,06 km lõigul. Ratasepp kindlustas endale kiirelt kolmanda koha positsiooni ning asus Lassenit taga ajama. Konkurents ja poodiumikohtade pretendentide sitkus üllatas kogu Ratasepa meeskonda, sest nad ei näinud kordagi, et esikoha saanud Widmer oleks rattal peatunud. Kogu toitumine käis sõidu pealt. Rattasõidu tegi eriti keeruliseks veel neli vihmahoogu ning tihe liiklus linnatänavatel.

126,6 km jooksudistantsile, mida joosti 1,319 km pikkusel ringil, jõudis Eesti ultramees kolmandana. Kui Ratasepp jooksu alustas oli liider kümnendal ja teisel kohal liikunud taanlane kuuendal ringil. Ultratriatloni kõige raskemal alal, jooksul, sai määravaks meeste pidev liikumine ja vaimne vastupidavus.

Kui Ratasepp läbis kogu distantsi jooksusammul, siis pikalt teist kohta hoidnud Lassenile võis Ratasepa arvates saatuslikuks saada liiga tugev pingutus rattal, liiga kiire algus jooksurajal ning üleüldine kurnatus. Jooksudistantsi viimases kolmandikus möödus Ratasepp taani ultramehest, kes austusest Ratasepa füüsilise ja vaimse suutlikkuse vastu surus mehe kätt ja ütles, et ta on uskumatult sitke mees. Kokkuvõttes oli Ratasepp kiireim mees, kes võistluse ajal kolm maratoni läbis. Ratasepa 126,6 km aeg koos toidu- ja venituspauside ning WC-peatustega oli 12:35:55. Jooksu netoajaks oli ca 12 tundi.

«Lensahni kolmekordne ultratriatlon oli väga hästi korraldatud ning siin osalevad igal aastal maailma parimad. Just tihe ja tugev konkurents muutis selle võistluse mulle eriti meeldivaks ja andis võimaluse endast maksimum välja pigistada – siinkohal suured tänud Widmerile ja Lassenile. Minu jaoks oli võimas vaatepilt, kuidas need kaks 540 km täie auruga minna andsid, toitudes ilma peatusi tegemata.»

Ratasepa võistlushooaja lõpetab vaid kolm ja pool nädalat pärast Saksamaa katsumust Šveitsis toimuv kümnekordse ultratriatloni MK-etapp, kus kümnel järjestikusel päeval ootab iga päev läbimist üks täispikk triatlon. Kümnekordse ultratriatloni start antakse 24. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles