Bach: otsus lasta venelased Riosse baseerus õiglusel

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROKi) president Thomas Bach eilsel istungil.
Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROKi) president Thomas Bach eilsel istungil. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROKi) president Thomas Bach sõnas eilsel, 129. istungil, et otsus lubada Venemaa olümpiakoondisel osaleda 2016. aasta suveolümpiamängudel Rios, põhines õigluse printsiibil, millel pole midagi pistmist poliitikaga.

Probleem Vene sportlaste ümber tõusis eriti võimsalt päevakorda, kui Kanada professor Richard McLaren tuli lagedale sõltumatu raportiga, milles hurjutati Vene riiki, kes aitasid oma atleetidel positiivseid dopinguproove varjata. Sellest hoolimata otsustas ROKi nõukogu säästa venelaste olümpiakoondist üldisest keelust ning lükkas lõpliku otsuse tegemise rahvusvaheliste spordialaliitude õlule.  

Bach märkis, et ROK ei suutnud kõiki sportlasi ühe vitsaga lüüa, sest sellisel juhul kannataksid ka süütud atleedid. Teisalt, olümpia katusorganisatsioon ei saanud neil keelata oma süütust tõestamast. «Kedagi pole karistatud toimepandud rikkumiste eest valitsuse poolt, kui ta asjasse ei puutu – seda põhimõtet me järgisime,» sõnas Bach.

Ta lisas, et otsus tehti õigluse printsiipi järgides, mis on alati poliitikast sõltumatu. «McLareni raportis esile toodud andmed on väga tõsise taustaga ning puudutavad osaliselt ka Vene spordiministeeriumi osalust riiklikus dopingusüsteemis. Kui see vastab tõele, siis tähendab antud olukord enneolematut rünnakut nii spordi terviklikkuse kui ka olümpiamängude vastu,» rääkis sakslane.        

Lõplik nimekiri Rio olümpiale pääsevatest Vene sportlastest pole veel kinnitatud. Olümpiamängud algavad aga juba sel reedel ning kestavad 21. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles