Rabav paljastus: poksitäht võitles 13 aastat murtud käeluuga

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amir Khan.
Amir Khan. Foto: SCANPIX

Poksitäht Amir Khan avalikustas rabava saladuse – ta on viimased 13 aastat võidelnud murtud käega. Hinnanguliselt sai Khan seetõttu rakendada parema käe löögijõudu vaid 30-40 protsendi ulatuses.

Uudis jõudis avalikkuse ette Briti kõmulehe The Sun vahendusel. Nende kinnitusel käis Khan äsja operatsioonil, mis lubab tal vaevusest viimaks lõplikult vabaneda. Kirurgidel läks kaks tundi, et võtta Khani puusast luu ja sulatada see tema paremasse kätte. Ajalehe valduses on ka fotod, millel on näha uut luutükki paigal hoidvad kruvid.

Kergekeskkaalu endine WBA ja IBFi maailmameister Khan peab ootama veel kolm kuud, kuni tema käsi paraneb. See tähendab, et treeningutega saab ta alustada oktoobris. Kahe tunni pikkune lõikus võeti ette pärast seda, kui mehhiklane Saul «Canelo» Alvarez keskkaalu üle läinud Khani tänavu mai alguses Las Vegases kuuenda raundi lõpus põrandale lõi. Nii mõnigi ekspert soovitas Khanil seepeale kindad varna riputada, kuid 29-aastane britt kavatseb jaanuaris ringi naasta.

«Ma ei rääkinud käevigastusest kellelegi. Pidin vaikima, sest ei tahtnud ühelegi vastasele sellest aimu anda. Ma ei tahtnud, et neil oleks eelis,» sõnas Khan The Sunile. «Mäletan aegu, mil poksisin treeningutel ühe käega, kuid pidin oma nime jätkuvalt au sees hoidma. Ma ei tahtnud poksida, kuid olin sunnitud seda tegema, et minust saaks ühel päeval maailmameister. Sestpeale pole ma kordagi saanud parema käega täie jõuga lüüa,» rääkis Khan.

Seni viimases matšis kaotas Amir Khan nokaudiga Saul Canelo Alvarezile. FOTO: Scanpix
Seni viimases matšis kaotas Amir Khan nokaudiga Saul Canelo Alvarezile. FOTO: Scanpix Foto: SCANPIX

Kõige taga kuulsus ja raha

«Kindlasti küsitakse nüüd, miks ma varem operatsioonile ei läinud. Aga ma ei saanud – mu eesmärk oli maailmameistritiitel ja mind ootasid aina ees tähtsad matšid. Olin üks Suurbritannia säravamaid poksijaid, minu õlul oli pinge ja ma ei saanud kuueks kuuks aega maha võtta. Lisaks maksti mulle hästi, ma ei tahtnud telelepingut katkestada – see oli lihtsalt niivõrd hea. Mulle maksti varajaste matšide eest sama palju kui praegu maailmameistritele,» selgitas Khan otsuse tagamaid.

«Pidin poksima ja end tegevuses hoida. Ma ei tahtnud sammu tagasi teha, sest mu unistus maailmameistriks saamisest oleks edasi lükkunud,» lisas Khan, kes kerkis areenile 2004. aastal Ateena olümpiamängudel võidetud hõbemedaliga. Viis aastat hiljem sai temast juba maailmameister, kui ta võitis WBA kergekeskkaalu tiitlimatsis ukrainlast Andreas Kotelnikut. 2012. aastal kaotas ta aga WBC meistrile Danny Garciale ja tänavu mais ka Canelole.

Khan murdis käelabas asuva luu enda sõnul 2003. aasta juunis Louisianas peetud noorte olümpiamängude veerandfinaalmatšis, kui tabas kuubalasest vastast lagipähe. 2005. aasta septembris peetud elu teises profimatšis Baz Careyga vigastas ta kätt uuesti, tabades Carey küünarnukki.

Khan on pidanud enda sõnul vigastuse tõttu oma agressiivset stiili muutma, samuti on teadmine vigastusest teda kogu aeg kummitanud. Arstide sõnul olid sidemed nüüdseks tema käes asuva metakarpaalluu allosas täielikult ära kulunud ja seega tuli Khanil noa alla minna. Lõikus sooritati juba 8. juunil, ent alles nüüd jõudis info sellest avalikkuse ette.

The Suni fotosid Amir Khani opereeritud käest on võimalik näha siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles