Ferrari leinab: suri läbi aegade üks andekamaid, kuid ka õnnetumaid piloote

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chris Amon 1968. aastal Ferrari roolis
Chris Amon 1968. aastal Ferrari roolis Foto: SCANPIX

Täna suri 73-aastaselt endine vormelipiloot Chris Amon. Teda peeti kõigi aegade üheks paremaks vormel-1 sarjas osalenud meheks, kellel ei õnnestunud võita mitte ühtegi etappi.

Amon osales MM-sarjas aastatel 1963-1976 ja esindas selliseid tiime nagu Cooper, Amon, Ferrari, March, Matra, Tecno, Tyrrell, BRM, Ensign ja Wolf-Williams. Oma karjääri parimad aastad veetis Amon Ferraris, mille roolis ta 1967. aasta meistrivõistlused neljandana lõpetas. Tol hooajal tõusis ta neljal etapil poodiumile.

Uus-Meremaa võidusõitjat peeti üliandekaks, kuid meest saatis pidev ebaõnn. Lõpuks jäigi ta ilma vormel-1 etapivõiduta. «Tal oli olemas kõik vajalik, et tulla maailmameistriks, kuid ebaõnn ei lubanud tal seda teha,» on öelnud endine Ferrari tehniline direktor Mauro Forghieri.

Kokku tegi Amon kaasa 108 vormel-1 etapil ja jõudis 11 korda poodiumile. Viiel korral võitis ta kvalifikatsiooni ja kolm korda jäi tema nimele võistluse kiireim ringiaeg.

Vormelisõidu kõrvalt tegeles Amon ka kereautodega, kus teda saatis edu: aastal 1966 võitis ta Le Mansi 24 tunni sõidu.

Amoni perekond teatas täna, et Chris kaotas mitu aastat kestnud võitluse vähiga. Lisaks seisis ametlikus teates, et endine vormeliäss ei kaotanud huvi kuningliku sarja vastu kuni elu viimaste päevadeni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles