Kangert olümpiast: ratturid saavad õnneks vabamalt võtta

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kangert Rios.
Tanel Kangert Rios. Foto: Tairo Lutter

Juba laupäeval asuvad Rios võistlustulle maanteeratturid, kui kavas on meeste grupisõit. Eestlastest asuvad Rio ränkraskel rajal starti Rein Taaramäe ja Tanel Kangert. Kui väga paljude olümpial osalevate sportlaste jaoks on olümpia nelja aasta kõige tähtsam võistlus, siis jalgratturid peavad eelkõige olema heas vormis võistlustel, kus nende tööandjad seda nõuavad.

«Meie jaoks ei esine sellist asja nagu olümpiatsükkel. Meil on omad võidusõidud, kus peame head olema. Seega on ratturitel võrreldes paljude teiste aladega olümpial stressi vähem,» tunnistas Kangert. «Saame seega vabamalt võtta ja ei pea muretsema, mis juhtub, kui olümpia ei õnnestu.»

Võistlustrassist rääkides tunnistas eestlane, et midagi kerget laupäeval ees ootamas ei ole. «Viimasel ringil puhkemomenti ei olegi. Laskumised on ohtlikud. Saab olema väga kulutav võidusõit,» tunnistas Kangert. «Tegijad on selles võistluses need mehed, kes sõidavad suurtuuridel esikümnesse.»

Lõpliku pildi said eestlased võistlustrassist eile ja maha on pandud ka kerged eesmärgid. «Kui üks eestlane jõuab esikümnesse, siis oleks see rahuldav tulemus. Olümpial esikümnes olla pole üldse paha. Kuue sekka jõudmine oleks juba suurepärane tulemus.»

Praegu pole ka paika pandud, et kumma mehe peale rohkem mängima hakatakse. «Kui üks jääb grupist maha, siis teine peab tulemust tegema,» rääkis Kangert sõjaplaanist. «Üldises plaanis on tegemist ronijatele sobilik rajaga.»

Eestlase sõnul saab tõenäoliselt otsustavaks viimane ring, mida on vaja läbida kolm korda ehk kolm korda on vaja üles vunkida ka esimese kategooria tõusust. «Kokku on sellel ringil tõusumeetreid 700 m,» sõnas Kangert ja pani selle ka natuke täpsemalt numbritesse. «Nagu sõidaks 7 km 10 protsendilise tõusuga mäkke – korralik suurtuuri mägietapp.»

«Võistlustrass ise on ebatraditsiooniline. Betoonkattega rada, millel ratas hästi ei veere,» sõnas ta. «Siin olemegi tutvunud ainult võistlusrajaga. Radu oleks teisigi, kuid me ei ole tulnud siia trenni tegema, vaid vormi hoidma.»

Kangerti sõnul hakkavad võistlust tõenäoliselt kontrollima itaallased ja hispaanlased. «Eks peame ka enda sõitu nende järgi seadma. Aga Astanal on joonel 9 meest – korralik meeskond ju,» lisas eestlane lõbusalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles