Rio ilm võib sõudjatele karmi palet näidata

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rio olümpiamängude sõudekanal lummab kauniste vaadetega, kuid loodus võib tugeva tuulena valmistada sportlastele kauni looduse vahel palju peavalu.
Rio olümpiamängude sõudekanal lummab kauniste vaadetega, kuid loodus võib tugeva tuulena valmistada sportlastele kauni looduse vahel palju peavalu. Foto: Tairo Lutter

RIO OLÜMPIA. Tänavu Euroopa meistriks kroonitud Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Kaspar Taimsoo taltsutas EMil kõige edukamalt keerulisi ilmastikuolusid ja võitis teenitult kuldmedali. Brandenburgis tuldi üle finišijoone paadiga, millel oli lastiks liitrite kaupa vett. Toona eeldati, et sellised olud on Rio olümpial välistatud ja sõuda saab tasasel veel. Senised trennipäevad on näidanud, et taas tuleb muuhulgas heidelda ka tuulega. Peale selle on veidi tavapäratu ka võistlussüsteem.

«Poole tunniga on tuule suund muutunud koguni kuni 180 kraadi,» kirjeldas Rodrigo de Freitase laguunil paikneva võistluspaiga olusid paatkonna juhendaja Matti Killing.

«Lõigutreeninguid tehes olid olud kohati isegi hullemad kui Brandenburgis. Külje pealt tulev tuul on selline eriti vastik. Õnnetuseks võib see tekitada paatkondade seas palju ebavõrdsust, sest see ei mõju kõikidele radadele ühtemoodi,» lisas Killing. «Peab olema radade asetuseks loosiõnne, kuid sõudjad peavad oskama võistelda igasuguse ilmaga. Laupäevaks (tänaseks) lubatakse näiteks taganttuult.»

Sõudjad tulevadki stardijoonele juba täna, kui kavas on paarisaeruliste neljapaatide eelsõidud. «Ütleksin, et võrreldes Brandenburgiga on ilm ehk parem. Siiski vahelduvad olud päris palju. Kord on täiesti sile vesi, siis puhub jälle tuul vastu ja võib kiiresti muutuda küljetuuleks. Ette tuleb ka suuri laineid,» rääkis Jämsä. «Kõik variandid on siin esindatud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles