Nazarovi treeningud andsid Udrasele uue hoo

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grete Udras
Grete Udras Foto: Sille Annuk

Kergejõustiku kuldliiga esimesel võistlusel pidi õhtu staariks kerkima Ksenija Balta. Ta oligi tubli, kuid kuninganna troon kuulus seekord tema treeningukaaslasele Grete Udrasele. Kõrgushüppe võidutulemus 1.92 näitab piiga jaoks uut taset.



«Tulin täna siia oma asja tegema, kuid nii hea tulemus oli üllatus,» tunnistas õnnest särav Udras. «Teadsin, et olen korralikus vormis ja uskusin, et hüppan 1.88 – rohkemat ei julgenud loota.» Kui ta aga rekordikõrguse esimesel katsel napilt maha ajas, tekkis sportlase sisimas tunne, et suudab selle kõrguse ületada. Nüüd on sihid juba kõrgemad: «Loodan, et hüppan tänavu 1.95!»

Kergejõustiku hooaeg on alles noor ja mitteametlikel andmetel peaks Udrase eilne tulemus olema maailma hooaja edetabelis teine. Võidule ja rekordile lisas kaalu seegi, et alistatute hulgas oli ka Eesti rekordiomanik Anna Iljuštšenko, kes piirdus 1.89ga.

22-aastase Udrase senine rekord 1.89 pärines 2009. aastast. Pärast mullust tühja jooksnud hooaega otsustas piiga vahetada treenerit – Allan Eleranna koha võttis üle Andrei Nazarov. Koos sellega sai seni peamiselt üksinda harjutanud sportlane ka treeningukaaslased.

Nazarovi sõnul moodustavad Udras ja Balta väga hea paari. «Nad mõlemad on emotsionaalsed inimesed ja sellega kannustavad teineteist,» märkis ta. «Nüüd tuleb oodata, millega Ksenija järgmisel võistlusel vastab.»

Udras nentis, et pole enam sama tüdruk, kes möödunud aasta sügisel. Nazarovi juhendamisel toimuvaid treeninguid peab ta huvitavateks, lisaks pole vigastused sportimist seganud. «Koostöö sujub väga hästi. Tunnen, et tahan trenni minna, varem harjutasin üksinda ja siis ei tundnud ma sportimisest sellist mõnu,» tunnistas ta.  

Nazarov võib end hoolealuste tulemuste poolest pidada Eesti üheks paremaks treeneriks, ent eile muutus ta korraga tagasihoidlikuks, püüdes aupaistet sportlase ja tema varasemate juhendate peale suunata. «Grete eelmised treenerid on teinud väga head tööd ja täna hüppas kõrgele ikka tema ise,» lausus ta. «Veidike oleme treeninguid muutnud, lisaks tegime hoojooksu kaks sammu lühemaks.»

Treeneri ja sportlase suhtes on klapp väga oluline. Kui Udras Nazarovi juurde tuli, ütles kogenud treeneri sisetunne kohe, et tema stiil võiks sportlasele sobida. «Tuli välja, et nii ongi,» nentis ta.
Hooaja avavõistlusega täitis Udras märtsi alguses Pariisis toimuva talvise EMi normi. Mis aga veelgi uhkem – 1.92 tähendab ka suvel Lõuna-Koreas toimuva MMi B-normi täitmist.   

Balta lootis eile ületada enda nimel oleva 60 m tõkkejooksu Eesti rekordi 8,16. Hooaja avavõistlusel see siiski veel ei õnnestunud, ent kehva stardi kiuste joostud 8,22 näitab head vormi.
«Viimasest võistlusest on möödas väga palju aega ja enne starti tundsin korralikku ärevust. Võimalik, et vilets start oligi selle süü,» mõtiskles Balta.

«Samas pole midagi hullu. Andrei just rääkis, kuidas Lolo Jones alustab hooaega 8,10ga ja lõpuks jookseb 7,70. Usun, et minagi võin seekordsest tulemusest kümnendiku maha võtta.»

Nazarovi jaoks polnud Balta tulemus üllatav, umbes sellist aega oli ta ennustanudki. Samas usub treenergi, et elukaaslasest hoolealune võib joosta 8,10 kanti.

«Kiire tõkkejooks nõuab tehnika parandamist, kuid meie ei saa sellele keskenduda,» tõdes Nazaraov. «Tõkkejooks on Ksenija jaoks siiski treeninguvahend, kasutame seda hüpete asemel.»
Järgmisel nädalal toimuval kuldliiga teisel etapil piirdub Balta samuti tõkkejooksuga, oma põhialal kaugushüppes avab ta hooaja koduse seeriavõistluse kolmandal etapil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles