Venelanna saatus olümpiaujulas: publiku vilekoor ja konkurentide põlgus (5)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Jefimova näpuviibutus pahandas paljusid konkurente.
Julia Jefimova näpuviibutus pahandas paljusid konkurente. Foto: SCANPIX

Dopingutarvitamise eest võistluskeelu all olnud, ent viimasel hetkel ikkagi Rio olümpiamängudele pääsenud Venemaa ujuja Julia Jefimova koges pühapäeva õhtul olümpiaujulas 100 meetri rinnuliujumise eelujumiste ajal ääretult külma vastuvõttu. Publik vilistas venelanna juba tutvustamisel välja ja ka konkurentide kommentaarid olid sapised.

Juulis määras Rahvusvaheline Ujumisliit (FINA) Jefimovale võistluskeelu. Lisaks talle sai keelu veel kuus Venemaa sportlast, kes olid varem dopingukontrollis põrunud või kelle nimed mainiti ära Rahvusvahelise Antidopingu Agentuuri (WADA) uurimises, mille tulemusena leidis kinnitust riiklikult toetatud dopinguprogrammi olemasolu Venemaal. Vaid paar peäva enne mängude algust lubati 24-aastane Jefimova siiski olümpiale. Ta on varem kandnud 16-kuulist karistust keelatud ainete tarvitamise eest ning patustas aasta alguses meldooniumiga – tõsi, viimase teo eest määratud karistus tühistati hiljem.

«Ma ei tea, mida peaksin tegema. Viimased poolteist aastat on olnud hullumeelsed,» lausus eelujumiste teist aega näidanud Jefimova, kes treenis enne mänge koos sama saatust jaganud kaasmaalaste Vladimir Morozovi ja Nikita Lobintseviga USAs, Reutersile. «Kohati ei saanud ma arugi, mis täpselt toimub. Olen lihtsalt õnnelik, et saan siin olla ja võistelda,» lisas ta, keeldudes edasistele küsimustele vastamast.

Küll aga oli palju öelda tema konkurentidel. Eelujumistes parimat aega näidanud ameeriklannat Lilly Kingi ärritas see, et Jefimova tõstis oma eelujumise lõppedes võidu märgiks sõrme. «Ise oled dopinguga vahele jäänud, aga vehid sõrmega? Ma ei ole tema suurim fänn,» lausus Jefimova ujumist jälginud King telekanalile NBC. «Kavatsen anda USA nimel endast kõik ja loodetavasti läheb mul hästi,» lubas ameeriklanna.

Sama meelt oli iirlanna Fiona Doyle, kes jäi küll Jefimova võiduga lõppenud eelujumises viimaseks, ent oli siiski valmis oma mõtteid ajakirjanikega jagama. «Ta on andnud viis positiivset proovi, aga pääseb ikkagi osalema. FINA ja ROK söövad oma sõnu,» leidis Doyle. «FINA on Vladimir Putini survele järele andnud. Petis on petis! See pole lihtsalt teiste sportlaste suhtes aus. Keda me siis peaksime usaldama? Terve olümpiaküla on täis silte, et sport on puhas. Ei ole ju,» pahandas Doyle.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles