Kas tuul hakkab sõudjate medalijahis kaarte segama?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Jämsä (vasakult), Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Kaspar Taimsoo asuvad kolme puhkepäeva järel veele olümpiafinaalis.
Andrei Jämsä (vasakult), Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Kaspar Taimsoo asuvad kolme puhkepäeva järel veele olümpiafinaalis. Foto: Tairo Lutter

Täna hommikul Rio aja järgi kell 6.00 (Eestis on siis kätte jõudnud siis keskpäev) asub Eesti paarisaerulise neljapaadi juhendaja Matti Killing koos varusõudja Sten-Erik Andersoniga olümpiakülast teekonda sõudjate võistluspaika, et seada Andrei Jämsä, Allar Raja, Tõnu Endreksoni ja Kaspar Taimsoo jaoks paat võistluskorda. Umbes poolteist tundi hiljem võtavad sama teekonna ette ka sõudjad, et asuda võistlustulle olümpiafinaalis.

Tänases finaalis on Eesti nelik ilmselgelt kõige kogenum ja eestlaste keskmine vanus, veidike üle 33 eluaasta, lubab arvata, et mehed on käinud läbi tulest ja veest ning valmis kõigeks. Tõenäoliselt tulebki täna valmis olla kõigeks, sest võistluspaika lubatakse keerulisi ilmaolusid. «Lubatakse vastutuult. Tugevat vastutuult,» sõnas Killing eile, kuid lisas, et mõni ilmateade on olnud ka veidike leebem. Seega on õhus ka võimalus, et finaal lükatakse üldse päeva võrra edasi. «Kui kell 9 on tuult 12 m/s, siis võidakse võistlus edasi lükata. Samas on tegemist välispordialaga ja tuleb olla valmis kõigeks.»

Keerulised olud võivad ka soosikute seas korrektuure teha. Suurima kullasoosikuna läheb finaalile siiski vastu tänavu kaks MK-etappi võitnud Austraalia. Neli aastat tagasi Londonis pronksmedali võitnud ning mullu MM-hõbeda teeninud austraallased Rio olümpiaveel kohe üliveenvad ei olnud. Oma eelsõidu Austraalia küll võitis, kuid sellist minekut nagu MK-etappidel ei näidatud ja konkurendid püsisid neil lõpuni kannul.

«Austraallased on meie teadmiste järgi kõige suuremad favoriidid. Samas, lainega sõit ei tundu olevat nende kõige tugevam külg,» ütles Killing ning lisas, et eelsõidus ei olnud nad nii kindlad. «Kui vaadata kõiki kuut finaali jõudnud paatkonda, siis mehed nende peal on ju võrdsed ja tulemus sõltub selle päeva sooritusest. Võrreldes inimfaktoriga saab ilm olema tõenäoliselt palju suurem tegur. Tuulevaikse ilma puhul võiks veel arvata ja oletada, kuid praeguses seisus on seda keeruline teha.»

Olümpia eel peeti austraallaste kõige tõsisemateks ohustajateks sakslasi, kuid tänavune hooaeg on kulgenud neil üle kivide ja kändude. Londoni olümpiavõitja ja mullune maailmameister Saksamaa jäi kevadel kodusel EMil esimesena medalita, kuid olümpia lähenedes näidati MK-etappidel aina paremat minekut.

Olümpia eelsõit tõestas taas, et tänavu ei suju sakslastel kõik soovitult ja suure üllatusena pidid Saksamaa ässad finaalipääset jahtima vahesõidust, kus see ka võiduga saavutati.

«Elu on näidanud, et eelmised tiitlid ei loe suurvõistlustel midagi. Kui juba sakslased pidid sõitma ka vahesõitu, siis on järelikult kõik kuus finalisti võimelised sõitma medalile,» nentis Killing.

Eestlaste tänavune hooaeg on samuti kohati küsimärke tekitanud. Esimesel MK-etapil Vareses lõpetati suhteliselt hõredas konkurentsis neljandana. Loomulikult olid tollal vormis meeskonnad, kellel veel OM-pääse puudus, kuid siiski tunnistati, et kaotus esimestele oleks pidanud olema väiksem.

Seejärel krooniti eestlased kindla sõiduga Brandenburgis Euroopa meistriteks. Pärast seda jäeti järgmine MK-etapp treeninguvajaduse tõttu vahele ja siis sooviti vormi katsetada Poznanis. See võistlus jäi aga Raja seljavigastuse tõttu poolikuks.

Tiitlivõistlustel on nelik Jämsä-Raja-Endrekson-Taimsoo esinenud aga ikka edukalt. Selle koosseisuga on osaletud kolmel EMil ning võidetud kaks kuld- ja üks hõbemedal. Ainus ühine MM tõi mullu pronksise autasu ja Londoni olümpiafinaalis tuli leppida neljanda kohaga ehk viies tiitlivõistluse finaalis on alati oldud nelja parema seas.

«Meil on vahepealsed päevad läinud rahulikult. Mehed on eelsõidust välja puhanud ning oleme toonust hoidnud,» sõnas Killing eile.

Finaalis sõuavad veel Poola, Ukraina ja Suurbritannia. Seega on võrreldes nelja aasta taguse Londoni OM-finaaliga vahetunud ainult üks riik. Toonase hõbemedalisti Horvaatia asemel heitleb nüüd medalite nimel 2014. aasta maailmameister Ukraina, kes pakkus eelsõidus Eestile tugevat konkurentsi.

«Ukraina on tugev. Lisaks on ka poolakad vihased ja noored üllatajad, kellelt võib kõike oodata,» ütles Killing teises eelsõidus Austraalia järel teiseks tulnud paatkonna kohta.

Kuuenda finalisti Suurbritannia kohal on ehk kõige rohkem küsimärke. Nemad pidid vahetult enne olümpiat võtma haigestunud Greame Thomase asemele paati varumehe Jack Beaumonti. Vahesõidus saadi end siiski korralikult liikuma ning pääseti finaali, hambaid näidati seejuures ka Saksamaale.

Neljapaadi finaal on Rios kavas täna Eesti aja järgi kell 16.22.

LISALUGU

Killingul juba finaalijärgsel päeval kojusõit

Eesti paarisaerulise neljapaadi juhendaja Matti Killing loodab, et täna on Rios ilus ilm ning paarisaeruliste neljapaatide finaal saab peetud. Neljapäeva hommikuks on Killingul juba tagasõidupiletid Eestisse ning võistluse edasilükkamise korral tuleks hakata kiiresti tegutsema.

«Nii on, et piletid on mul juba 11. augustiks. Uued inimesed tulevad peale ja on vaja tühje ruume olümpiakülas,» selgitas Killing, kuid lisas, et tema oma pead sellega ei vaeva. «Eks see on delegatsiooni mure. Mina teen oma tööd. Kui saadetakse koju, siis saadetakse koju,» tõdes ta lõbusalt.

«Mina hakkan hommikul finaaliks valmistuma ja eks ilm teeb oma tööd ning kohtunikud oma,» lisas ta veel.

SÕUDMINE

Meeste paarisaerulise neljapaadi finaal

Rajad alates esimesest: Saksamaa, Poola, Austraalia, Eesti, Ukraina, Suurbritannia

Finaal algab Eesti aja järgi kell 16.22

Neljapaadi Jämsä-Raja-Endrekson-Taimsoo ühised tulemused läbi aegade:

2. koht (2011) EM Plovdivis

3. koht (2012) MK-etapp Belgradis

1. koht (2012) OMi kvalifikatsiooniregatt Luzernis

4. koht (2012) MK-etapp Luzernis

6. koht (2012) MK-etapp Münchenis

4. koht (2012) OM Londonis

1. koht (2012) EM Vareses

3. koht (2015) MK-etapp Luzernis

3. koht (2015) MM Aiguebelette’is

4. koht (2016) MK-etapp Vareses

1. koht (2016) EM Brandenburgis

Katkestamine (2016) MK-etapp Poznanis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles