Florast ootamatult lahkunud esiründaja jätkab karjääri Soome tippklubis

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albert Prosa.
Albert Prosa. Foto: Rovaniemen Palloseura / Twitter

Poole hooaja järel ootamatult valitseva Eesti jalgpallimeistri FC Flora ridadest lahkunud ründaja Albert Prosa siirdub elus esmakordselt välisklubisse. Prosa sõlmis aasta lõpuni kehtiva lepingu Soome kõrgliigaklubi Rovaniemi Palloseuraga.

RoPS on Soome meistriliiga eelmise hooaja hõbedameeskond, kusjuures kuldmedalid kaotati Mihkel Aksalu tööandjale Seinäjokile vaid ühe punktiga. Tänavu ollakse Veikkausliigas kolmandal kohal, HJKst nelja ja Mariehamnist kolme punkti kaugusel. Samas on RoPSil konkurentidega võrreldes mäng vähem peetud.

Euromängud on RoPSil selleks hooajaks juba selja taga, sest Euroopa liiga esimeses kvalifikatsiooniringis alistati küll kahe mängu kokkuvõttes 3:1 Iiri klubi Shamrock Rovers, ent kaotati seejärel 1:4 horvaatide NK Lokomotivale. Veel 2012. aastal mängis Rovaniemi esiliigas, kuid tõusis seejärel astme võrra kõrgemale. 2013. aastal lõpetati liiga 11. kohal, ent võideti klubi ajaloos teistkordselt Soome karikas. 2014. aastal oldi Veikkausliigas kümnendad, mullu aga teised.

Rovaniemi klubi särki on kandnud ka Eesti koondislane Henrik Ojamaa, kes mängis seal 2011. aastal. Samuti on klubi ridadesse Eesti passiga meestest kuulunud ründaja Aleksandr Kulik, aastatel 2008-09 juhendas klubi aga sel suvel Rakvere Tarva peatreeneri ametist priiks saanud Valeri Bondarenko.

25-aastane Prosa on Eesti koondises pidanud viis mängu ja löönud ühe värava. Tabamus sündis tänavu 6. jaanuaril, kui Eesti pidas Abu Dhabis maavõistluse Rootsi koondisega. Prosa värav viis 56. minutil Eesti 1:0 ette, kuid Rootsi viigistas peagi ja mäng lõppes tulemusega 1:1.

Suured saapad ja debüüt Aksalu vastu?

Prosalt oodatakse Rovaniemis suurte saabaste täitmist, sest ta peab asendama klubist äsja lahkunud ründajat Aleksandr «Boris» Kokkot. Alates 2012. aastast RoPSis mänginud ning 104 liigakohtumisega 56 väravat löönud 29-aastane Kokko sõlmis eelmise nädala lõpus kaheaastase lepingu Austraalia klubiga Newcastle Jets.

«Kaalukausil oli kümnekonna agendi poolt pakutud enam kui 50 mängijat ning lõpuks jäi sõelale Prosa,» lausus RoPSi peatreener Juha Malinen klubi koduleheküljele. «Oleme täiesti veendunud, et Albert on saadaolevatest parim valik. Tema omadused on Borisiga võrreldavad ja ta tahab karjääris sammu edasi teha, seetõttu oli otsus lõpuks lihtne,» lisas Malinen. «Leidsime kiirelt ühise keele.» Debüüdi võib Prosa teha juba laupäeval ja seda seejuures kaasmaalase Aksalu vastu, sest RoPS sõidab külla tabelis seitsmendal kohal olevale tiitlikaitsjale Seinäjokile.

Floras alati resultatiivne

Flora eest jõudis Prosa pidada 126 liigamängu ja lüüa 61 väravat, kuuludes sellega klubis veedetud perioodil pidevalt liiga resultatiivsemate mängijate hulka ning juhtides enne lahkumist 10 tabamusega tänavustki jooksvat väravaküttide edetabelit. Koos Floraga võitis Prosa mulluse meistritiitli, samuti kaks Superkarikat ja tuli kahel korral Tipneri karikavõitjaks.

«Mul olid omad mõtted ja plaanid,» tunnistas Prosa, olles 20. juulil Floraga lepingu lõpetanud. «Klubiga neid arutades saime mõlemalt poolt aru, et meie nägemused ei ühti ja nii otsustasime üheskoos rahumeelselt, et meie teed lähevad lahku, sest sedasi on parem ühtviisi mulle kui meeskonnale ja klubile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles