Rein Pilli hobusel on hüppamine sisse kodeeritud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muidu Belgias treeniv Rein Pill harjutab kodumaal olles Tallinna lähedal Ruilas, pildil teeb ta väikest võistluseelset trenni oma põhihobuse A Big Boyga.
Muidu Belgias treeniv Rein Pill harjutab kodumaal olles Tallinna lähedal Ruilas, pildil teeb ta väikest võistluseelset trenni oma põhihobuse A Big Boyga. Foto: Liis Treimann

Tänavusest aastast A Big Boyga ratsutav takistussõitja Rein Pill võitis septembri alguses Venemaal kõrgetasemelise maailmakarikaetapi ning püüab pühapäeval saavutust korrata ka kodusel etapil.


Eesti esiratsutaja tegi Tšernjahovskis ajalugu, võites hobusel A Big Boy võistluste grand prix 160 cm kõrgusel parkuuril ja täites seega Euroopa meistrivõistluste kvalifikatsiooninormi.


«Kuigi see oli Big Boy esimene GP-võit, mind see ei üllatanud,» tunnistas Pill nüüd. «Ootasin ja lootsin juba ammu sellist võistlust.»


Kuna koos olid nad stabiilselt häid kohti saanud, pidi Pilli sõnul ükskord ka võit tulema. «Kevadel olin Kopenhaagenis neljas, seal ma ei läinud ümberhüppeid üldse üritamagi, kuna seal tuleb kiiresti sõita, aga Big Boy jaoks oli see esimene kord sellel tasemel,» jätkas Pill. «Poznanis juba üritasin, aga seal tuli üks loll äpardus vahele, jäin ümberhüpetel kuuendaks. Tšernjahovskis saime näidata, et oleme võistluste parimad.»


A Big Boy saaks otsekui aru, et peremees teda kiidab, kuna annab endast selle jutu peale muheledes häälekalt märku.


Meeldib hüpata


Juba 35 aastat ratsutamisega tegelenud Pill võistles viimasel viiel aastal suurtel võistlustel Ritualiga, ent tänavu kevadel vahetati ratsu välja ning põhihobuseks sai A Big Boy, kelle kohta Pill veel möödunud aasta sügisel suuri sõnu teha ei julgenud.

«Tegelikult teadsin juba siis, et ta on väga hea, aga ma ei tahtnud seda kõva häälega kuulutada,» muigas Pill. «Nüüd ta näitab juba ise, milleks võimeline on.»


Kaheksa-aastane A Big Boy võistleb tänavu esimest aastat 150 cm kõrguste takistustega parkuurides ning siiani on aasta äärmiselt edukas olnud.


Mis siis teeb temast nii hea ratsu? «Talle meeldib hüpata. Näiteks Ecuador on tõu poolest trakeen, nad on sellised arglikud ja veidi omamoodi,» osutas Pill ühele oma hobustest, ning jätkab särasilmi: «Aga Big Boy on aretatud Belgias, tal on see juba sisse kodeeritud, et peab hüppama, ja see on tema töö. Minul pole enam vaja auru kulutada, et teda hüppama sundida. Minu ainuke ülesanne on viia ta tõkke ette enam-vähem õigesse kohta, edasi teeb ta juba kõik ise.»


Kuigi Pillil läks edukalt ka Ritualiga ratsutades, ei tunne ta endisest ratsust ülemäära puudust. «Natuke kahju on sellepärast, et ta oli selline, nagu oli,» sõnas Pill mõtlikult. «Olnuks tal ka veidi suurem süda, võinuksid hoopis teistsugused tulemused olla. Ta näitas seda, et võib võita iga võistluse, kui tal hea päev on. Aga ta võis ka niimoodi tõrkuda, et ma ta seljast kolinal maha kukkusin.»


Pill möönis, et Ritual oli liialt kangekaelne. «Ta ei kartnud midagi, aga vahepeal tal lihtsalt hakkas miski vastu,» jutustas ta. «Tal oli võimeid kui palju, aga üks hetk võis ta seisma jääda ja tõrkuda. Sellepärast pidid igat tõket nagu viimast võtma, hambad ristis pigistama. Aga kui midagi vähegi paigast oli, jäi ta jälle seisma.»


«Big Boyga õnneks sellist asja pole olnud,» lisas 47-aastane Pill, ning sülitas kolm korda üle vasaku õla. «Ja loodetavasti ei tule ka.»


Närvid püsti


Belgias koos Tiit Kivisillaga treeniva Pilli sõnul hakkas hobuse tujukus lõpuks ta temal närve sööma. «Eelmisel suvel tegi ta väga hea seeria, aga aasta lõpupoole ei tahtnud üldse hüpata, see ajas närvi püsti,» tunnistas ta. «Hommikul tegi tuju halvaks, kui teadsin, et pean jälle Ritualiga sõitma minema. Sellepärast ma eriti ei kurvasta, et sain ta lõpuks välja vahetatud.»


Täna algaval Tallinn International Horse Show’l teeb Pill kaasa kolme hobusega, põhivõistluse ehk pühapäevase grand prix’ sõidab ta A Big Boyga. «Arvan, et mind võib favoriidiks pidada küll,» muigas ta kavalalt. «Peamine, et saaks parkuuri puhtalt läbitud, seal on üks viga imekerge tulema. Aga ümberhüpped on juba puhas risk, tuleb üritada, ja eks siis ole näha, kas tuleb välja või ei.»


Kuigi kohal on kogu eestlaste paremik, ei pea Pill omavahel võistlemist kõige olulisemaks.


«Eks natuke ole muidugi ka see motivaator, aga tähtsam on ikkagi see, et keegi omadest oleks ümberhüpetel,» arvas Pill. «Siis on lootust võit koju jätta ja ka rahval huvitavam vaadata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles