Olümpiapublikut natsidega võrrelnud hõbedamees vilistati poodiumil halastamatult välja (1)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kullamees Thiago Braz Da Silva (paremal) ja hõbemedalist Renaud Lavillenie lahkusid medalitseremoonialt väga erinevate emotsioondiega.
Kullamees Thiago Braz Da Silva (paremal) ja hõbemedalist Renaud Lavillenie lahkusid medalitseremoonialt väga erinevate emotsioondiega. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa teivashüppaja Renaud Lavillenie on muutunud Rio olümpiamängude kodupubliku seas üheks vihatumaks sportlaseks. Teivashüppe finaalvõistlusel segas publik vilistamisega tema otsustavat katset ning teiseks jäämise järel brasiillasi teravate sõnadega kostitanud Lavillenie vilistati seepeale ka poodiumitseremoonial halastamatult välja.

Lavillenie lausus pärast brasiillasest üllatusmehe Thiago da Silva järel hõbemedaliga leppimist, et kodupublik käitus teivashüppefinaali ajal temaga samamoodi nagu natsid 1936. aasta Berliini olümpiamängudel Jesse Owensiga. Teisipäeva õhtul peetud teivashüppe medalitseremoonia ajal sai prantslane mõistagi seetõttu taas kuulda vilet ning oli sellest silmnähtavalt häiritud, seistes poodiumil, pisarad silmis.

«1936. aastal oli publik Jesse Owensi vastu. Sestpeale pole me midagi niisugust näinud,» meenutas Lavillenie mustanahalist USA sprinterit, kes võitis Berliinis neli kuldmedalit ja häbistas sellega rassilist puhtust jutlustanud natse. «Aga eks peame sellega leppima,» lisas Lavillenie, kes hiljem oma sõnade eest vabandas. Oma otsustava katse eel kõrgusel 6.08 oli ta saanud kuulda vilekoori ja demonstreerinud seepeale publikule allapoole suunatud pöidlaid.

«Vabandan sobimatu võrdluse pärast,» kirjutas Lavillenie pisut hiljem Twitteris. «Reageerisin tuliselt ja mõistan, et tegin valesti. Vabandan kõigi ees.» Teistkordsest vilekoorist see teda siiski ei päästnud, kuid kodupubliku käitumise mõistis teiste seas hukka ka Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Thomas Bach. «Publiku käitumine medalitseremoonia ajal oli šokeeriv. Sellistele asjadele pole olümpiamängudel kohta,» kurjustas Bach.

Prantslast lohutasid tseremoonia järel nii da Silva, IAAFi president Sebastien Coe kui ka asepresident, teivashüppe olümpiavõitja Sergei Bubka.

Renaud Lavillenie teivashüppe medalitseremoonial. FOTO: Scanpix
Renaud Lavillenie teivashüppe medalitseremoonial. FOTO: Scanpix Foto: FRANCK FIFE/AFP
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles