Plats puhtaks: kolme dopingupatuse riigi kõiki tõstjaid karistatakse pika võistluskeeluga

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa tipptõstja Aleksei Lovtšev jäi Rio olümpiamängudest eemale.
Venemaa tipptõstja Aleksei Lovtšev jäi Rio olümpiamängudest eemale. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Tõsteliit (IWF) andis teada, et ei luba Venemaa, Kasahstani ja Valgevene tõstjaid pärast Rio olümpiamängude lõppu aastaks enda egiidi all peetavatele võistlustele, vahendab AFP.

IWFi president Tamas Ajan kinnitas, et võistluskeeld kuulutatakse ametlikult välja septembri lõpus või oktoobri alguses. Lisaks võib tema sõnul sama saatus oodata veel mõne riigi tõstjaid. «Pärast olümpiamänge saavad need kolm riiki võistluskeelu. Võin seda garanteerida. Riikideks on Venemaa, Kasahstan ja Valgevene,» lausus Ajan.

Venemaa tõstjad jäid niigi Rio mängudest eemale ja sama saatus tabas Bulgaariat, sest mõlema riigi sportlased on korduvalt dopinguga patustanud. IWF tahtis olümpiakeeldu määrata ka kasahhidele ja valgevenelastele, kuid ROK ei suutnud Pekingi ja Londoni olümpiamängudel võetud proovide kordustestimisega õigeaegselt ühele poole saada.

Ajani kommentaaride peale sattusid mõistagi kohe kahtluse alla seitse medalit, mille Kasahstani ja Valgevene tõstjad on praeguseks Rios võitnud. Kasahstan on kogunud viis medalit – kulla, hõbeda ja kolm pronksi –, Valgevenel on kaks hõbemedalit. Samas pole Rios osalevate sportlaste süüdistamiseks ainsatki tõendit, sest diskvalifitseerimise põhjustena käib jutt 2008. aastal Pekingis ja 2012. aastal Londonis antud dopinguproovidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles