Hiinlaste medaliahastus: oleme olümpial läbi kukkunud

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pea igale teisele riigile oleks 17 kuldmedalit piisav hulk, kuid hiinlasi ajab see ahastusse.
Pea igale teisele riigile oleks 17 kuldmedalit piisav hulk, kuid hiinlasi ajab see ahastusse. Foto: SCANPIX

Hiina riiklik uudisteagentuur teatas kolmapäeval, et 2016. aasta Rio mängude näol on tegemist riigi olümpiaajaloo ühe suurema läbikukkumisega. Masenduse põhjus on lihtne – hiinlaste medalisaak on oodatust märgatavalt kehvem.

Üldises medalitabelis on Hiinal 51 medalit, millega ollakse kolmandal kohal. Nende seas on aga vaid 17 kulda. USA-l on samas kirjas juba 84 medalit, Suurbritannial 50 medalit. Viis päeva enne Rio mängude lõppu püsib oht, et Hiina korjab viimase kahe aastakümne kehvima medalisaagi. Näiteks Londonis kogusid hiinlased 88 medalit, neist 38 kulda, ja nii saadi 103 medalit noppinud USA järel teine koht.

Valusaid pettumusi on üle elatud nii sulgpallis kui ka vettehüpetes, aga ennekõike võimlemises – neli aastat tagasi Londoni olümpial sai Hiina näiteks sulgpallis kõik viis kulda ja kokku kaheksa medalit, vettehüpetes kümme medalit (kuus kulda) ja võimlemises koguni 12 medalit, millest viis olid kuldsed. Kokku nopiti kolmelt alalt seega 30 medalit, millest 16 olid kuldsed.

Rios on Hiinal sulgpallist juba käes üks pronks ning teoreetiliselt võimalik võita veel kuus medalit, kuid näiteks naiste üksikmängus on maailma teine reket Wang Yihan juba välja langenud ning ka naiste paarismängus pidid maailma edetabelis teisel kohal olevad Tang Yuanting ja Yu Yang leppima pronksikohtumisega, mistõttu finaal peetakse hiinlannade osaluseta. Vettehüpeteski on Hiinal kaks ala enne mängude lõppu viis kulda ja veel kaks medalit käes, kuid täielikult on alt mindud võimlemises – kui pidamata on veel vaid iluvõimlemisprogramm, on Hiinal ette näidata ainult üks hõbe ja neli pronksi.

Hiinlaste 17 kuldmedali vastu saab USA panna juba 28 kulda ja ka Suurbritannial on kuldmedaleid rohkem, 19. Alates 2004. aastast on Hiina alati lõpetanud suvemängude medaliarvestuses teisena, enim kuldasid – 51 – koguti mõistagi 2008. aastal peetud kodustel Pekingi mängudel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles