Galerii: Brasiilia politsei tõstis USA olümpiaujujad lennukilt maha

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Brasiilia ametivõimud peatasid Rio de Janeiro lennujaamas USA olümpiakoondise ujujad Gunnar Bentzi ja Jack Congeri, kes valmistusid kodumaale lendama. Mehed tõsteti lennukilt maha ja viidi küsitlemiseks jaoskonda, kuid vabastati mitu tundi hiljem, vahendab BBC.

Riigist lahkumise keeld väljastati ka ameeriklaste Ryan Lochte ja James Feigeni kohta, ent Lochte on juba jõudnud Brasiiliast koju lennata. Feigen, kes võitis 4x100 meetri teateujumises kuldmedali, kinnitas San Antonio Expressile, et viibib ikka veel Rios. Politsei tahab mehi küsitleda seoses pühapäevase vahejuhtumiga, kui ujujad teatasid, et neid rööviti taksos relvaähvardusel.

Lochte on üks olümpiaajaloo edukamaid ujujaid, kes on võitnud 12 olümpiamedalit. Rios võistles ta kahel alal ja võitis 4x200 meetri teateujumises kuldmedali. Bentz lõi kaasa 4x200 meetri teateujumise eelujumises, kuid mitte finaalis. Sellegipoolest riputati ka talle USA neliku võidu puhul kaela kuldmedal.

USA olümpiakomitee andis ametlikult teada, et kohalikud ametivõimud vabastasid Bentzi ja Congeri «teadmisega, et uurimist vahejuhtumi kohta jätkatakse neljapäeval». Komitee teatel on ka Feigen võimudega suhelnud ning vestleb nendega neljapäeval taas. Lochte advokaat sõnas aga, et tema klient lendas tagasi USAsse kahe päeva eest ehk enne seda, kui kohalik kohtunik meeste riigist lahkumise keelu väljastas. «Keegi ei andnud talle käsku edasise uurimise tõttu riiki jääda – ta kohtus ametivõimudega ja andis oma tunnistuse,» selgitas advokaat.

Endiselt on segane, mis ujujatega öises Rios täpselt juhtus – kohalike võimude jaoks muudab toimunu kahtlaseks ennekõike see, et mehed ei teavitanud väidetavast röövist kohe ei Brasiilia politseid ega ka olümpia korraldajaid. Uudis jõudis avalikkuse ette alles siis, kui Lochte ema sellest USA meediale rääkis.

Lochte ise rääkis pühapäeval USA telekanalile NBC, et sõitis koos sõpradega taksos ööklubist koju, kui politseimärki näidanud mehed peatasid auto, tõmbasid relvad välja ja käskisid ujujatel kõhuli heita. «Keeldusin... ja siis võttis tüüp püstoli välja, tõmbas kaitseriivi maha ja pani toru mulle vastu pead...» kirjeldas Lochte.

Seejärel jõudis ujuja oma juttu veidi muuta, rääkides kolmapäeval NBC-le, et taksot ei peatatud, vaid rööv leidis aset siis, kui takso bensiinijaamas peatus. Lisaks sõnas ta, et püstolit ei surutud talle otseselt vastu laupa. Erinevused jutus on Lochte sõnul aga tingitud «traumaatilisest vääratusest», milles on süüdi on vahejuhtumiga kaasnenud närvipinge.

Kohtunik leidis, et meeste jutt sisaldab teisigi vasturääkivusi, ning andis politseile kolmapäeval korralduse sportlaste passid enda kätte võtta, et nad Brasiiliast ei lahkuks. Politsei sõnul ei suuda nad endiselt leida ka taksojuhti, kellega sportlased enda sõnutsi tagasi olümpiakülla jõudsid. Lisaks on olümpiaküla turvakaamerate salvestatud pildilt näha, et mehed saabuvad naerdes ja naljatades ning ulatavad turvaväravaid läbides turvameestele oma rahakotid, mobiiltelefonid ja akrediteerimiskaardid. Kohtuniku sõnul ei paista meeste käitumises olevat vähimatki märki röövi ohvriks langemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles