Kas uskumatu saab tõeks ja Suurbritannia paneb olümpial Hiina paika? (1)

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vennad Alistair Brownlee (paremal) ja Jonathan Brownlee tõid triatlonis Suurbritanniale kaksikvõidu.
Vennad Alistair Brownlee (paremal) ja Jonathan Brownlee tõid triatlonis Suurbritanniale kaksikvõidu. Foto: SCANPIX

Olümpiamängude lõpuni on veel kolm võistluspäeva ja aina pingelisemalt vaadatakse üldist medalitabelit. Kui Eestil on kirjas üks pronks ja tabelit juhib traditsiooniliselt USA, siis suures pildis käib pingeline heitlus teise ja kolmanda koha nimel. Esialgu tundub uskumatu, aga spordimaailma suurjõud Hiina on jäämas sel olümpial üldises medalitabelis kolmandaks.

Praegu hoiab tabelis teist kohta Suurbritannia ning britid on teel üldse läbi aegade kõige edukama olümpia suunas. Riiklikult olümpiasporti meeletult raha panustav Suurbritannia on praeguseks kokku saanud 56 medalit. Hiinal on kirjas 58 medalit.

Medalitabeli paika panemisel on kõige tähtsamad aga kuldmedalid ning neid on brittidel 22 ja Hiinal 20. Kui Hiinast on juba kosta olnud, et mängud on nende jaoks ebaõnnestunud, siis britid löövad vaikselt rõõmutantsu.

Väljaspool Suurbritanniat on brittide jaoks seni kõige edukam olnud 2008. aasta Pekingi olümpia, kus võideti 48 medalit, millest 19 olid kuldsed. See tulemus on aga juba üle löödud.

Võimalik on purustada ka 2012. aasta Londoni mängude tulemus, kus võideti 65 medalit, millest 29 olid kuldsed. Samas Londonis lõpetati üldises pingereas USA ja Hiina järel kolmandana. Nüüd ollakse aga Hiinat edestamas. Ennustuste kohaselt peaksid britid sel korral võitma kokku 67 medalit.

64,1 miljoni elanikuga Suurbritannia on pärast 2012. aasta Londoni olümpiamänge investeerinud sporditeadusesse üle 300 miljoni euro ja nagu näha, siis on ka Rio olümpialt tulnud ka tulemused.

Hiina jaoks on aga Rio olümpia tõeline pettumus. 2008. aasta kodustel Pekingi mängudel saavutati medalitabelis 51 kuldmedali ja kokku täpselt 100 medaliga esikoht. Neli aastat tagasi Londonis oldi 38 kuldmedali ja kokku 88 medaliga USA järel teine. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles