Võimas Marek Niit – kaks päeva, kaks rekordit

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Niit on õppimise ja treeningute vahekorrad paika saanud ja püstitas kaks rekordit.
Marek Niit on õppimise ja treeningute vahekorrad paika saanud ja püstitas kaks rekordit. Foto: Liis Treimann

Kahe päevaga kaks Eesti rekordit – sellise vägitükiga sai hakkama USAs kõrgharidust omandav ja sportiv jooksja Marek Niit. Ei maksa unustada, et see on alles hooaja algus.
 


«Tean, et Marek on treeningutel teinud väga tublit tööd,» sõnas enne USAsse siirdumist Niitu juhendanud ja õpilasega siiani tihedas kontaktis olev Valter Espe. Sportlase endaga ei õnnestunud Postimehel pärast vägitükki kontakti saada, Espe sõnul polnud Niit eile õhtuks vastanud ka tema e-kirjale.

Niit alustas paugutamist Eesti aja järgi ööl vastu laupäeva, kui läbis oma sisehooaja esimesel tõsisemal jõuproovil 200 m 21,05ga.

Päev hiljem jooksis ta 400 m 46,76ga – seegi on Eesti rekord. Mõni tund pärast viimast jooksu aitas Niit oma ülikooli teatemeeskonnal joosta 4 x 400 m 3.09ga, seejuures oli ankrumeheks olnud eestlase etapi aeg 46,60.

Ootamatu kiirus

Hoolealusega viimati kaks nädalat tagasi suhelnud Espe jaoks olid nii head tulemused üllatuseks. Hooaja avavõistlusel jooksis Niit 200 m 21,74. Espe sõnul tegeles ta selle ajani treeningutel erialase vastupidavusega – täpsemalt öeldes jooksis pikemaid lõike.

«Lühikese ajaga paranes tulemus päris palju,» nentis treener. «Tegelikult oli see ju tänavu tema esimene tõsisem võistlus.» Viimase lause põhjal võib aimata, et Espe ootab Niidult sisehooajal veelgi kiiremat jooksu.
«Interneti põhjal võib öelda, et rekordi toonud 400 m oli väga ühtlane jooks. Ta oli koos võistluse võitjaga ühes jooksus,» viitas treener õpilase esituse põhjalikule analüüsile.

EM jääb ilmselt vahele

Sportlase nii hea hoog tekitab küsimuse, kas 23-aastane noormees osaleb ka märtsi alguses Pariisis toimuval EMil.

Kergejõustikuliidu presidendi Erich Teigamäe sõnul polnud Niiduga seni sellest juttu olnud, kuid ta kavatses seda sportlasega esimesel võimalusel arutada. Paraku polnud temagi eilseks atleediga ühendust saanud.
Espe tõmbas aga ootustele sama hästi kui kriipsu peale.

«Nädal pärast EMi toimuvad USA üliõpilaste meistrivõistlused ja see on nende jaoks kõige tähtsam jõuproov,» selgitas Espe. «Ülikooli võistkonnale on iga punkt väga tähtis. Lisaks on Marek oluline lüli teatenelikus.»
Seega viibib Niit USAs ilmselt kuni suveni. Espe teada saabub ta seejärel koju ja peaks aitama Eesti koondist võistkondlikul EMil.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles