Eesti jalgpallispetsialist alustas tööd Katari akadeemias

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Nappir.
Rain Nappir. Foto: EJL

Kolm aastat Eesti Jalgpalli Liidus videoanalüütikuna töötanud Rain Nappir jätkab sarnases ametis Kataris Aspire'i akadeemias. Videoanalüütiku ülesanne on treeneritele mängust objektiivse ülevaate ja tagasiside andmine. Analüüs lähtub faktidest, statistikast ja videopildist.

«Väljaku ääres on treeneril tihti raske jääda objektiivseks, sest emotsioonid kisuvad kaasa. Videoanalüütikuna on minu ülesanne pakkuda kõrvaltvaataja «kainet» pilku,» selgitab Nappir.

Jalgpalliliidus on viimase kolme aasta jooksul loodud hea struktuuriga mängude ja mängijate analüüsimise süsteem. «Tegu on ainulaadse süsteemiga, sest töötasime selle välja nullist meie vajadustele vastavalt. Suur roll selles protsessis oli ka Lars Hopil,» lausus Nappir.

Nappir kirjeldab Eesti koondiste jaoks loodud süsteemi järgnevalt: «Seda saab väga edukalt üks inimene teha ning kogu mängu info on viie tunniga olemas. Mängijad saavad sealt kätte kõik oma individuaalsed tegevused, mida hiljem saab sorteerida ja näiteks sööt-söödu haaval analüüsida ja tegevuse mustreid leida. Treenerid saavad vaadata näiteks järjest läbi kõik palli võitmised ilma, et peaks vahepeal midagi otsima. Kõik palli võitmise klipid saab järjest jooksma panna. Lõpuks on võimalik sedasi kõik lahti lõigates näha väga selgeid mustreid nii ühe kui mitme mängu põhjal.»

Katari akadeemiasse kandideerimisel läbis Nappir kahe kuu pikkuse konkursi, mille käigus tuli teha testtöö ja läbida kaks intervjuuvooru.

«Kataris on väga hea keskkond enda proovile panemiseks ja oma oskuste täiendamiseks. Riik valmistub 2022. aasta MM-finaalturniiriks ja olen põnevil, et saan olla ka osa sellest,»märkis Nappir, kes uues ametis keskendub U13 kuni U19 vanuseklassi noormeeste võistkondade arendamisele. Mitmeski vanuses on sisuliselt tegemist Katari noortekoondisega.

Lisaks Nappirile on Aspire'i akadeemias ametis veel teinegi varem Eesti Jalgpalli Liidus töötanud spetsialist: noortekoondiste väravavahtide treeneri ametit pidanud soomlane Jyri Nieminen siirdus Katari poolteist aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles