Vene paraolümpialegend: CASi otsus on erivajadusega inimeste mõnitamine

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Petuškov.
Roman Petuškov. Foto: Klimentyev Mikhail/ITAR-TASS

Rahvusvaheline spordiarbitraaž (CAS) lükkas täna tagasi Venemaa paraolümpiakomitee kaebuse ja kinnitas lõplikult, et Venemaa sportlased ei tohi riikliku dopingusüsteemi tõttu Rio paraolümpial osaleda. CASi otsus tekitas oodatult venelastes suurt pahameelt.

Kuuekordne laske- ja murdmaasuusatamise paraolümpiavõitja Roman Petuškov nimetas otsust skandaalseks. «Oleme kõik šokeeritud ja masenduses. See ei ole õiglane ja minu arust on tegu lihtsalt erivajadusega inimeste mõnitamisega. Usun, et meie parasportlaste õiguste eest on vaja võidelda,» rääkis Petuškov telekanalile Rossija 24.

Venemaa paraolümpiakomiteed esindav advokaat Aleksei Karpenko kinnitas väljaandele Sport-Ekspress, et paraolümpiakomitee üritab CASi otsuse veelkord vaidlustada.

Ka Venemaa spordiminister Vitali Mutko usub, et CASi otsus pole pädev. «See lahendus polnud õiguspärane. Pigem on tegemist poliitilise, mitte juriidilise otsusega. Meie sportlaste eemalejätmiseks polnud tegelikult mingit põhjust, aga see mõeldi ikkagi välja,» ütles ta.

Venelaste eemaldamise põhjuseks on sama rahvusvahelise antidopinguagentuuri (WADA) raport, mis ähvardas Riost eemale jätta ka kõik Venemaa tavasportlased. Rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) president Thomas Bach otsustas siiski kaks nädalat enne suveolümpialgust, et otsustusõigus jääb alaliitudele.

Nn. McLareni raport kinnitas, et Venemaal tegeleti alates 2010. aasta Vancouveri taliolümpiamängudest kuni 2015. aasta augustini positiivsete dopinguproovide varjamisega süstemaatiliselt ja kõige kõrgemal võimalikul tasandil. Lisaks tuli välja, et probleem puudutas ka parasportlasi.

Rio paraolümpia algab 7. septembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles