Fidži ragbimeeskonna imeline olümpialugu

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fiji ragbimeeskonna mängijad kodumaal fänniarmee ees.
Fiji ragbimeeskonna mängijad kodumaal fänniarmee ees. Foto: AFP / Scanpix

Vaikses ookeanis asuv väikeriik Fidži polnud enne Riot olümpiamängudel ühtegi medalit võitnud. Nüüd võitsid nad võistkonnaalal kulla, alistades finaalis Suurbritannia 43:7. Umbes 900 000 elanikuga saareriigi ragbi sevens’i ehk olümpiaragbi meeskonna edulugu kuulub samasse kategooriasse, kuhu kunagi laineid löönud Jamaica bobikelgutajad. Koondise ridadest võib näiteks leida vangivalvuri ja hotelli portjee.

Ragbimänguga alustades tuli tulevastel sportlastel tihti palli asemel kasutada plastikpudeleid, aga teinekord ka nutsakuks seotud särke ja plätusid (!). Ometi tõusis Fidži koondis pärast 1924. aastat taas olümpiamängude kavas oleva ragbi sevens’i suurfavoriidiks. Kui koondise koosseis suve alguses avalikuks tehti, ei avalikustanud seda mitte mõni spordibürokraat, vaid peaminister isiklikult. Ragbi on fidžilastele oluline nagu brasiillastele jalgpall.

Kapten Osea Kolinisau sõnul olid pinged enne olümpiaturniiri suured. «Kõik ootasid meilt ei rohkemat ega vähemat kui kulda. Peaminister ütles, et loodab meid pärast kuldmedalitega näha. See on tohutu pinge, eriti siis, kui oled esmakordselt olümpial,» tunnistas kapten Timei veergudel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles