Soome olümpiasangarit süüdistatakse dopingu kasutamises (5)

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steve Prefontaine (paremal) ja Lasse Viren 1972. aasta olümpiamängude 5000 m finaalis. Viren võitis, Prefontaine jäi neljandaks
Steve Prefontaine (paremal) ja Lasse Viren 1972. aasta olümpiamängude 5000 m finaalis. Viren võitis, Prefontaine jäi neljandaks Foto: SCANPIX

Tunnustatud USA ajakirjanik Bill Simmons diskuteeris koos Kanada kolleegi Malcolm Gladwelliga dopinguteemadel ja süüdistas soomlasest jooksulegndi Lasse Vireni pettuses. Iltalehti kirjutab, et Simmonsi puhul on tegemist ühe USA tunnustatuima spordiajakirjanikuga.

Ajakirjanikud arutlesid jutusaates 1970ndate aastate spordi teemadel ja leidsid, et toona oli dopingu kasutamine tunduvalt lihtsam kui praegu. «Sellel ajal kasutas suur hulk sportlasi keelatud aineid, sest neid testiti niivõrd vähe. Nüüd peavad sportlased 40 korda aastas purki pissima,» rääkis Gladwell. Seejärel meenutati 1972. aasta olümpiamängude 5000 m jooksu, kus ameeriklane Steve Prefontaine neljandaks jäi. Legendaarse lõpuspurdiga võitis kulla Viren. «Võitja kasutas suure tõenäosusega dopingut,» ütles Simmons.

Viren ise neid süüdistusi pikalt ei kommenteerinud. «Sellised jutud käivad juba 40 aastat. Teen nii, nagu alati. Ma lihtsalt ei kommenteeri neid jutte.»

Viren võitis kokku neli olümpiamängude kulda: ta krooniti parimaks 5000 ja 10 000 m jooksudes nii Müncheni kui Montreali mängudel. Müncheni 10 000 m jooksu finaalis ta kukkus, kuid püüdis konkurendid kinni ning finišeeris maailmarekordit tähistava ajaga.  

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles