Ekspert Norra astmaravimist: see on doping

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotši olümpiamängude dopingukontroll.
Sotši olümpiamängude dopingukontroll. Foto: SCANPIX

Anonüümseks jääda soovinud Norra suusakoondise liige avaldas kohalikule telekanalile, et täiesti terved Norra sportlased peavad kasutama astmaravimeid. Seepeale teatas murdmaajuht Vidar Løfshus, et tegemist on ennetava tegevusega, mis peaks ära hoidma võimalikke probleeme hingamisteedega. Soome dopinguekspert Timo Seppälä sõnul pole Løfshusi jutt kuigi loogiline.

«See on doping, sellisel viisil neid ravimeid muidu ei tarvitataks,» ütles Seppälä ajalehele Ilta-Sanomat. Tema sõnul pole mitte keegi tõestanud, et astmaravimitel saaks olla inimese tervisele mingisugune ennetav toime. «Pigem võib nende tarvitamine kaasa tuua astmat ja hingamisteede haigusi. Epilepsiavastast rohtu antakse epilepsiat põdevale inimesele, mitte ennetaval eesmärgil.»

Skandaal sai alguse Norra telekanalist TV2, kus anonüümne sportlane koondises toimuvat paljastas. «Olime üllatunud, miks peaksid täiesti terved inimesed astmaravimeid tarvitama,» ütles suusataja, kes veel eelmisel talvel Norra koondisesse kuulus.

Ajaleht Dagebladet uuris seejärel Løfshusilt, kas jutt vastab tõele. «Me hoolitseme kõigi oma sportlaste hingamisteede eest. Sellega ennetame võimalikke probleeme ja haigusi. Sellel pole astmaga mingit pistmist,» rääkis Løfshus, kelle sõnul kasutavad sama metoodikat ka teised koondised. Ta kinnitas, et kasutusel olev hingamisteede ravim pole keelatud ainete nimekirjas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles