Hamilton plaanib Belgias vabatahtlikult võistlejaterivi lõpust startida

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton. Foto: SCANPIX

Vormel-1 sarja liider Lewis Hamilton kinnitas, et temale teadaolevalt stardib ta sel nädalavahetusel peetaval Belgia etapil võistlejaterivi lõpust. Põhjuseks on karistus, mille Mercedese võistkond võtab kanda vabatahtlikult, vahetades Hamiltoni autol jõuallika, nagu kirjutab BBC.

Õigemini ei vahetata välja tervet mootorit, vaid selle osad, kuid reeglite järgi peab Hamilton loovutama seetõttu stardirivis vähemalt 20 kohta – ehkki hooaeg on alles poole peal, kasutas Hamilton aasta alguses ära rohkem jõuallikaosi kui plaanitud. Praeguste vormel-1 autode jõuallikad koosnevad kuuest komponendist ja igaühte neist on sõitjate käsutuses viis eksemplari.

Hamilton on aga ära kasutanud juba viis turbolaadurit ja viis MGU-H nimelist osa ehk elektrimootorit, mis saab turbost taastuvenergiat. Kui viie eksemplari piir ületatakse ühe komponendi puhul, kaasneb sellega stardirivis 10 kohta tahapoole tõstmine, seega tookski kahe komponendi vahetamine Hamiltonile kaasa 20-kohalise karistuse.

Arvestades, et Belgia etapil on tavapäraselt stardis 22 sõitjat, tähendabki see Hamiltonile parimal juhul startimist eelviimasest reast. Kuivõrd kaugemale 22. ehk viimasest stardikohast britt niikuinii kukkuda ei saa, tasubki Mercedesel välja vahetada kaks mootorikomponenti. Ülejäänud komponentide osas Hamiltoni veel karistus ei ähvarda, sest ta on seni ära kasutanud kolm sisepõlemismootorit, kolm energiasalvestit, kolm elektroonika kontrollplokki ja kolm MGU-K-d ehk kineetilise energia mootorit.

Belgia on selliseks avantüüriks igati sobilik rada, kuna seal sajab tihti vihma ja sageli käib rajal ka turvaauto, mis tõmbab võistlejaterivi kokku. Samuti pakub rada hulgaliselt võimalusi möödumiseks ning sestap ei ole välistatud, et Hamilton võib isegi rivi lõpust startides lõpetada võistluse kõrgel kohal. 

Hetkel juhib britt MM-sarja punktiarvestust meeskonnakaaslase Nico Rosbergi ees 19 punktiga. Viimasest seitsmest etapist on Hamilton võitnud kuus ja pööranud seega seisu enda kasuks, sest nelja esimese etapi järel jäi ta Rosbergist 43 punktiga maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles