Timo Sild jõudis orienteerumise MMil esikümnesse

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Sild MMi tavaraja finišis.
Timo Sild MMi tavaraja finišis. Foto: Tarmo Klaar

Orienteerumise MM-võistlustel Rootsis Strömstadis joosti täna tavarada sombustes ja vihmastes oludes. Rajameister pakkus karmil ja kaljusel maastikul väga põnevaid teevalikuülesandeid, millest keerulisim oli nii meeste kui naiste rajal ca 3,5 km pikkune etapp kohe raja alguses.

Kõige paremini lahendas selle ülesande Timo Sild, kes tagas nutika teevalikuga endale esimeses vaheajapunktis teise positsiooni vaid nelja sekundi kaugusel hilisemast võitjast ja 40 sekundit eespool lähimast jälitajast. Hea tempoga jätkates sai ta varsti kätte mitu eespool startinut ja grupis jooksmine kippus kohati eestlase enda orienteerumisrütmi häirima.

Hea positsioon hakkas aga kiiresti langema viimasel rajaveerandil, kui tekkis väsimus ning jalgades tekkisid krambid. Väsimusega võideldes jäi Sild 15,5 km raja lõpukilomeetritel maha mõnest juba kinnipüütud konkurendist, kuid suutis siiski lõpuni arvestatavat tempot hoida ja finišeeris ajaga 1:41.16. See andis talle 10. koha.

Tagapool startinud suure maailma vägevad said samuti rajal mitmekesi kokku ja tempo tõusis seal väga kõrgeks. Norralane Olav Lundandes võitis ajaga 1:33.27 oma kolmanda MM-kulla tavarajal, prantslane Thierry Gueorgiou (1:35.13), kel on varasemast juba neli tavaraja kulda, sai oma 13 MM-kulla kõrvale neljanda hõbeda ja šveitslane Daniel Hubmann (1:35.32), varasemalt kahe tavaraja kulla omanik, sai pronksi.

Timo Sild: «Vaatamata lõpus väsimisele olen tulemusega rahul, sest see oli mul tegelikult alles esimene õnnestunud sooritus MMide metsadistantsidel.»

Teise eestlasena startis meeste rajal Kenny Kivikas, kellele see oli varem joostud MM-sprintide kõrval MM-debüüt metsadistantsidel. Kolmandana startinuna tegi ta hea soorituse ja sai kirja 30. koha ajaga 1:55.48.

Kui meesteklassis oli võit ülekaalukas, siis naiste võistlus 11,2 km rajal pakkus tasavägisema kullaheitluse. Venelanna Natalia Gemperle sai raja alguse pikal teevalikuetapil ligi 3-minutilise edu suurfavoriidi, kodutanumal jooksnud Tove Alexanderssoni ees, kuid rootslanna hakkas seda vahet tasapisi kahandama ja jooksis publiku tormilise kaasaelamise toel lõpuks finišisse 26 sekundit parema ajaga. See tähendas Alexanderssonile kahepäevase vahega teist MM-kulda lühirajal võidetu kõrvale. Ajad vastavalt 1:26.24 ja 1:26.50. Pronksi teenis Norra koondise raudvara Anne Margrethe Hausken-Nordberg ajaga 1:28.25.

Eestlannadest olid stardis Annika Rihma ja Marianne Haug. Kogenud Rihma tegi tehniliselt hea soorituse, kuid kaotas aega mitme ebaõnnestunud teevaliku tõttu ning lõpetas 26. kohaga, aeg 1:47.16. Alles juuniorieas MM-debütant Haug sai oma lahinguristsetel kirja 46. koha ajaga 2:05.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles