Kihlveokurat tegutseb taas, süüdlased veel teadmata

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13. märtsil Viljandis toimunud kohtumises sai Infoneti duubelmeeskond 2:1 võidu. Sellel neljapäeval jäi samade meeskondade kohtumine aga ära.
13. märtsil Viljandis toimunud kohtumises sai Infoneti duubelmeeskond 2:1 võidu. Sellel neljapäeval jäi samade meeskondade kohtumine aga ära. Foto: Marko Saarm / Sakala

Neljapäeva õhtupoolik Infoneti Lasnamäe staadionil. Kell 18.50 valmistuvad Tallinna FC Infoneti duubelmeeskond ja Viljandi JK Tulevik kohtumiseks Eestitugevuselt teises jalgpalliliigas. Staadioniteadustajana ametis olev Karina Massalskaja usub, et kõik on mänguks valmis, ja peagi peaks kõlama jalgpalliliidu hümn. Ootamatult saabub aga pommuudis: kümme minutit enne kohtumise algust teatab mängu inspektor Hannes Kaasik Infoneti klubis pressiesindaja ametit pidavale Massalskajale, et matš jääb mänguseisuga manipuleerimise kahtluse tõttu ära.

«See oli kõigi jaoks täielik šokk,» ütles Massalskaja reede õhtul. Ta kinnitas, et nende klubi pole pea 24 tunni jooksul toimunu kohta rohkem infot saanud. «Jalgpalliliidu lehele ilmus täpselt sama teade, mille edastas mulle ka mängu inspektor. Vahepeal pole uut infot meieni jõudnud.» Infoneti spordidirektor Dmitri Skiperski viibis eile Peterburis ning sel teemal kommentaare ei jaganud.

Eestijalgpalliliigades on tegemist teise korraga, kui kohtumine jääb ära kihlveopettuse kahtluse tõttu. Esimest juhtum leidis aset 2013. aastal, kui Kadrioru staadionil toimunud meistriliiga kohtumises pidanuks vastamisi minema Tallinna Levadia ja Tallinna Kalev. Toona selgus võimalik mängutulemusega manipuleerimine pool tundi enne mängu algust, kui kohtunik mõlemale meeskonnale teate edastas. Levadia suureskoorilisele võidule oli panustatud ebaharilikult suuri summasid.

Reedel kinnitas Eesti Jalgpalli Liidu avalike ja koostöösuhete osakonna juht Mihkel Uiboleht, et veel ei saa nad neljapäevase juhtumi kohta rohkem infot avaldada. Seega pole teada, mil viisil ja kes antud kohtumise tulemust mõjutada püüdis.

Portaal Soccernet.ee avaldas mängu järel kihlveokontorites toimunud koefitsientide liikumise, mis samuti kahtlusi tekitab. Kui kolmapäeval oli Tuleviku võidu koefitsient erinevates kontorites umbes 2, mis tähendab 50-protsendilist tõenäosust Viljandi võiduks, siis neljapäeval langes see number kolinal, kuni teatati, et matš jääb ära. Viimastel hetkedel oli Tuleviku võidu koefitsiendiks 1,25, mis tähendas 80-protsendilist võidu tõenäosust.

Samas peab arvestama, et duubelmeeskondade mängude koefitsiendid võivad palju muutuda ka selle tõttu, et tavaliselt selgub alles viimasel hetkel, kui suurt abi saadakse põhimeeskonna juurest. Infoneti duubli juures mängib see kindlasti suurt rolli, kuna klubi parimad mehed hoiavad Eesti meistriliigas esikohta. Väike toetus põhirivistusest võib duubli esitusele korraliku järje jätta. Selle nurga alt polegi koefitsientide viimase hetke muutused kuigi üllatavad.

Tuleviku president Raiko Mutle tunnistas, et muremõtteid tal peas ei ole, kuna usub oma meeskonna aususesse. «Me ei tea rohkem, kui avalikkus. Rääkisime sellel teemal ka alaliiduga, kuid nad olid sedavõrd delikaatsed, et ei avaldanud, kumba meeskonda need kahtlused puudutavad. Seal on palju võimalusi, pettusi võivad läbi viia ka kohtunikud. Hetkel ei saa kedagi süüdistada ega näpuga näidata,» arutles Mutle. «Mina praegu igal juhul ei muretse. Ma tõesti usun, et meie mängijad pettustega ei tegele.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles