Tabasalus selgusid Eesti meistrid supermotos

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sami Salstola ja Patrick Pals.
Sami Salstola ja Patrick Pals. Foto: Rauno Kais

Eile sõideti Tabasalu kardirajal 2016. aasta supermoto Eesti meistrivõistluste viimane etapp, kus selgusid nii Eesti kui ka Läti meistrid ja karikavõitjad. Võistlus oli väga rahvusvaheline, sest lisaks kõikidele Baltikumi parimatele sõitjatele olid kohal ka kiired sõitjad Soomest, Venemaalt, Poolast ja ka Suurbritanniast.

Kõige mainekama S1 klassi meistritiitlis olid kinni kaks meest, valitsev Eesti meister soomlane Sami Salstola (TM) ja hiljuti Soome meistriks tulnud Patrick Pals (TM, Türi MK), ja seda võrdsete punktidega. See tähendas aga seda, et kumb mees täna kõrgemal lõpetab, see ka meistritiitli endale taskusse pistab.

Mõlemad noored mehed alustasid duelli juba kvalifikatsioonis, kus eestlase parim ringiaeg oli soomlase omast ainult 0,07 sekundit kiirem. Esimeses sõidus sai aga parema stardi Salstola, keda jälitas Patrick Pals, kes pääses korraks küll mööda, kuid lasi pidurduse pikaks ning langes paariks ringiks kolmandaks.

Ta tõusis peagi teiseks ja jõudis ka Salstolale järgi, kuid siis kukkus raja kruusalõigul ning tema tsikli piduriheebel jäi käekaitse taha, mis segas sõitmist nii palju, et noormees langes mitu kohta ja pidi viienda kohaga leppima. Sõidu esikolmikusse sõitsid Salstola, tema kaasmaalane Sami Uutela (Yamaha) ja Prants Pals (TM, Türi MK).

Teises sõidus haaras aga liidrikoha Patrick Pals, kes seekord konkurentidele sõnaõigust ei andnud ja võttis kindla võidu. Tagasihoidliku stardi teinud Salstola võttis sõitu kindla peale ning kerkis sõidu lõpuks ikkagi teiseks. Kolmandana ületas lõpujoone Soomes elav eestlane Eero Madisson (TM, Estonian Supermoto Racing Team), kes oli avasõidus neljas.

Kahe sõidu kokkuvõttes võitis Tabasalu etapi ja ka Eesti meistritiitli Salstola (47 punkti), teise koha sai Patrick Pals (41 p) ja kolmanda Uutela (40 p). Eestlastest olid Madisson (38 p) 4., Prants Pals (35 p) 5., sõidud 6. ja 5. kohal lõpetanud Don Eric Laane (Husqvarna, RedMoto Racing, 31 p) 6. ning Sven Simulask (Kawasaki, 21 p) 11., tema oli sõitudes 9. ja 12.

Salstola kogus hooaja lõpuks 266 punkti ja ta edestas teist aastat järjest hõbeda saanud Patrick Palsi 6 punktiga. Pronksi saab finaaletapi viies Prants Pals (239 p), kes pidi eelmisel aastal neljanda kohaga leppima. Patrick Pals võis ennast aga päeva lõpus lohutada asjaoluga, et tema tuli Läti meistriks edestades seal Salstolat ja lätlast Dzintars Baltaist, kes oli Tabasalus 7.

SuperQuadidel oli lätlane Aleksejs Kuzmins (KTM) Eesti meistritiitli kindlustanud juba eelmisel etapil Riias, kuid mees ei teinud ka täna haltuurat ja võitis kindlalt mõlemad sõidud. Kahe sõidu tulemusena sai teise koha tema kaasmaalane Janis Klavins (KTM), kes oli avasõidus kolmas, kuid viimases teine. Esimeses sõidus hea sõidu teinud ja end lõpuks teiseks sõitnud Peeter Tomp (Yamaha) lõpetas nii teises sõidus kui ka kokkuvõttes kolmandana.

Eesti meistrivõistlustel järgnesid 281 punkti kogunud Kuzminsile Arnis Baldonis (KTM, 193 p) ja Andris Liepins (Suzuki, 191 p), kes olid finaaletapil vastavalt 4. ja 5. Kuuest etapist viiel osalenud Tomp oli 160 punktiga kokku 5. Läti meistrivõistluste esikolmiku moodustasid aga Kuzmins, Klavins ja Baldonis, Tomp oli seal samuti 5.

Open klassi Eesti karikavõistluste viimase etapi avasõidu võitis kindlalt Marek Virves (Kawasaki, Motodepoo) Aleksejs Kuzminsi poeg Valerijse (TM) ja lätlane Gatis Tikinsi (Yamaha) ees. Teises sõidus kihutasid aga Virves ja Kuzmins ratas rattas kuni viimase ringini, kus nad eelviimases kurvis kokku põrkasid. Selle tulemusena lätlane kukkus, kuid eestlane jäi püsti ja kihutas ruudulise lipu alt läbi esimesena.

Kuzminsi ebaõnn oli aga korralik, kuna ta ei saanud pikalt tsiklit käima ning ta lükkas tsiklit kaua, et see lõpuks käima saada. Selleks ajaks olid aga temast möödunud juba viis konkurenti ja lätlane jäeti seitsmendaks. Virvesele järgnesid selles sõidus Tikins ja tolle kaasmaalane Rudolfs Pumurs (TM).

Etapi võitis seega Virves (50 p), Tikinsi (42 p) ja Pumpursi (38 p) ees. Klassi ülejäänud eestlastest olid Tambet Kuresoo (Kawasaki, Speedline Racing, 31 p) 6. ja Neeme Ervin (Honda, 23 p) 10.

Eesti karikavõitjaks tuli Virves (237 p), teine oli Kuzmins (207 p) ja kolmas Kuresoo (163 p), kuuest etapist pooltel võistelnud Ervin (73 p) oli 11. Läti karikavõistlustel võidutses Tikins Kalninsi ja kuuest etapist neljal osalenud Virvese ees.

StreetMoto SM klassis võitis mõlemad sõidud kevadel tõsise trauma saanud ja terve hooaja vahele jätnud Kenor Kotkas (TM, Carma MK). Kummaski sõidus järgnes talle Keijo Keneth Indreko (Aprilia, AK Racing Team) ning kahe sõidu tulemusena kuulus kolmas koht lätlasele Kaspars Lossile (KTM), tema oli esimeses sõidus 4. ja viimases 3.

Tänavatsiklite StreetMoto Street klassis võttis kummastki sõidust kindlad võidud Margus Nilisk (Honda, RedMoto Racing). Kahe sõidu tulemusena sai teise koha mõlemad sõidud kolmandana lõpetanud Ingvar Mägi (Yamaha) ning poodiumi madalaimale astmele tõusis Mitja Visnjakov (Yamaha), tema oli esimeses sõidus 5. kuid viimases 2.

Rajal käisid ka noored 85cc klassi sõitjad, kus debüteerisid motokrossist tuntud Hugo Nork (KTM) ja Romeo Karu (Honda), kelle ainsaks vastaseks oli eelmise Tabasalu etapi võitnud Eerik Madisson (Suzuki). Krossipoisid tegid väga head sõidud ning mõlemas sõidus lõpetas esimesena Nork. Kui avasõidus Madisson kukkus ja Karu sai tänu sellele teise koha, siis teises sõidus suutis väiksemal tsiklil võistelnud Karu Madissoni mees-mehe vastu duellis alistada ja taas teisena lõpetada. Etapi esikolmik seega Nork, Karu ja Madisson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles