Ultratriatleet Rait Ratasepp hoiab üliraskel võistlusel kuuenda päeva järel teist kohta

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ultrasportlane Rait Ratasepp.
Ultrasportlane Rait Ratasepp. Foto: Rait Ratasepa Facebooki leht

Kümnekordset ultratriatloni läbiv eestlane Rait Ratasepp on kuue võistluspäeva järel teisel kohal, liidrile Richard Widmerile kaotab meie mees 12 minuti ning kuue sekundiga.

Eilse seisuga läbis Ratasepp kuuendat päeva järjest täispika triatloni vähem kui üheteistkümne tunniga, kõige tugevama aja tegi ta neljandal päeval, olles esimesest päevast, mil värskena starti mindi, pea paar minutit kiirem. Esimesest päevast alates on ajad 10:38:12, 10:48:35, 10:51:54, 10:36:19, 10:48:14 ning 10:59:20. Kuue päeva kokkuvõttes on Ratasepa võistlusaeg 64:42:37.

Tema põhikonkurent Richard Widmer on näidanud samuti ülitugevaid aegu. Tema eesmärk on teha kõik kümme päeva alla 11 tunni. Seni on see õnnestunud mõlemal mehel. Tugevaid tulemusi premeerib ka mitteametlikult viiekordse täispika triatloni maailmarekordi ületamine. Nimelt lõid mehed viienda päeva lõpus IUTA viiekordse ultratriatloni rekordit 64:01:22 pea kümnetunnise edumaaga: Ratasepp ajaga 53:43:15, Widmer 53:42:33. Viienda päevaga võttis Widmer Ratasepa ees üldarvestuses 42 sekundiga edumaa ning läks selle vahega võistlust juhtima.

Seitsmenda võistluspäeva hommikuks hoiab Widmer Ratasepa ees 12 minutit ja 6 sekundit edumaad. Ratasepp tunnistas, et viies võistluspäev oli tema jaoks üks raskemaid, sest neljanda päeva õhtul andis kurk veidi tunda ning keha reageeris viienda päeva eelsel ööl higistamisega. «Õnneks taastumisprotseduurid, korralik toit ja rohke uni parandasid hommikuks oluliselt enesetunnet,» ütles Ratasepp.

Ta rääkis, et seetõttu oligi kuues päev ennekõike mõeldud veidike taastumiseks, kuid sellest ei tulnud midagi välja, sest ilm muutus kardinaalselt. «Neli tundi tuli ratast vändata vihmas ning tuulistes oludes, mistõttu väsinud tingimustes oli sooja sees hoidmine väga keeruline,» tõdes ultratriatleet. Korraldajad isegi katkestasid pärast pärast ujumist 35 minutiks võistluse, sest vihmasadu oli tugev ning taevas oli äikesepilv.

Ratasepp ütles, et enesetunde poolest oli kuuenda päeva jooksumaraton, pärast seda kui rattal külmasaanud jalad olid üles soojenenud, senistest jooksumaratonidest nauditavaim.

Taaskord suutis teda üllatada ka Widmer, kes sõitis lühikestes riietes läbi vihma ja tuule, kordagi peatumata. «Minul kulus riiete vahetusele ja sooja toidu manustamisele ca kuus minuti – seega sisuliselt oli ta rattarajal kuus minutit sõiduga kiirem.»

Võidumõtteid Ratasepp ei mõlguta, vaid võtab päev korraga, sest Widmer on näidanud end igast küljest ülimalt tugeva ja vastupidavana.

Šveitsi kümnekordsel ultratriatlonil tuleb iga päev läbida üks täispikk triatlon – 3,8 km ujumist, 180 km ratast ning joosta üks maraton, 42,2 km. Kümnekordne ultratriatlon algas 24. augustil ning lõpeb 2. septembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles