MM-valiksarjaks valmistuv Eesti jalgpallikoondis viigistas Maltaga (1)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti jalgpallikoondise peaproov teisipäeval algava MM-valiktsükli eel, Pärnus peetud maavõistlus Malta koondisega lõppes pettumust valmistava 1:1 viigiga. Eesti värava lõi 57. minutil Sergei Zenjov, kuid Malta vastas vaid kaks minutit hiljem.

Soosiku rollis olnud Eesti alustas oodatult pallivaldamisega ja esimese kümne minuti jooksul maltalastel Mihkel Aksalu värava alla asja polnud. Rünnakul oli mõnevõrra ootamatult esialgu meie kõige ohtlikum mees Karol Mets, kes meelitas vastastelt osava triblinguga välja karistuslöögi ning pääses seejärel ka peaga löögile, kuid alumisse nurka suunatud palli püüdis Malta väravavaht Andrew Hogg. Vaiksevõitu staadionil oli sama vaikne ka Eesti mängupilt, sellal kui Malta rahuldus kaitsest lähtuva tegutsemisega.

Külalised said oma esimese nurgalöögi ja korraliku pealelöögi kirja alles 20. minutil, kuid pehme pealöök ei kujutanud Aksalu väravale mingit ohtu. Viis minutit hiljem teenis Eesti kaks nurgalööki ja publik elavnes, kuid taas ei sündinud Malta värava all lõpuks midagi üleliia ärevat.

Mängu esimese tõeliselt ohtliku hetke tekitas hoopis Malta, kui Luke Gambin söötis terava palli Eesti värava eest läbi, kuid õnneks ei saanud keegi sellele jalga vahele. Viis minutit enne poolaja lõppu sai Konstantin Vassiljev pärast Metsa mahatõmbamist proovida healt positsioonilt karistuslööki, kuid seegi pall takerdus Malta kaitsjatesse.

Poolaja viimasel viiel minutil hakkas lõpuks juhtuma. Esmalt leidis 100. koondismängu pidanud Aleksandr Dmitrijev kaarpalliga Gert Kamsi, kelle löögi tõrjus Hogg. Jätkuolukorras pani Purje peaga palli värava suunas veerema, ent kaitsja lõi selle joonelt minema. Uuesti riputati pall karistusalasse ja see jõudis ka väravast mõne meetri kaugusel seisnud Purjeni, kuid ebamugaval kõrgusel – pealelööki ei tulnudki. Kohe seejärel lasti oma nurgalipu juures kolme mehe vahelt välja pugeda Alfred Effiongil, kuid taas polnud meie õnneks värava all ühtegi punasärki ja lõpuks kaugelt tulnud pealelöögi püüdis rahulikult Aksalu.

Teist poolaega alustas Eesti aktiivsemalt ja sihile jõudis lõpuks 57. minutil Pärnu oma poiss Sergei Zenjov, kes võttis äärele antud läbisöödu järel palli, keerutas sellega keskele ja saatis madala löögi tagumisse nurka. 1:0!

Paraku jagus rõõmu vähem kui kaheks minutiks – Baranov eksis pealtnäha üsna süütu läbisöödu klaarimisel ja kõrgele taevasse löödud palli püüdmise või rusikatega puhtaks löömise asemel läks Aksalu täiesti arusaamatul kombel hoopis Effiongi käest maha tõmbama. Ka see ei õnnestunud ja Malta ründaja lükkas palli väravasse – viik.

Kohe pärast viigiväravat tegi Eesti esimese vahetuse, kui Gert Kamsi asemele tuli paremale äärele Maksim Gussev. Peagi toodi ka Purje asemele Rauno Sappinen ja «juubilari» Dmitrijevi kohale Ilja Antonov. Muudatused tõid vaid hetkelist teravust ja 76. minutil ehmatas hoopis karistusalasse valveta unustatud Andre Schembri Aksalut postilöögiga. Peatreener Magnus Pehrsson ei olnud platsi ääres sugugi rahul eestlaste kaitsest rünnakule tõusuga – vastase värava poole vaatamise asemel tegutseti liialt ettevaatlikult ja lubati vastasel kaitses kerge vaevaga kohad sisse võtta.

86. minutil tegi Eesti vastaste nurgalöögi järel esimese tõeliselt korraliku ja kiire vasturünnaku, ent lõpptulemuseks oli ikka vaid nurgalöök. Lõpuminutitel justkui prooviti ja üritati, kuid ohtlike võimalusteni enam ei jõutudki ning mäng lõppes pettumust valmistava viigiga.

Enne mängu:

Mäng Maltaga on Eesti koondise viimane tuleproov enne 6. septembril algavat MM-valikturniiri, kui minnakse võõrsil vastamisi Bosnia ja Hertsegoviinaga. Varasemalt on Eesti Maltaga mänginud neljal korral, viimati aga kaheksa aastat tagasi, kui sõprusmängus saadi 2:1 võit. Toona olid Eesti väravalööjateks Andres Oper ning tänagi koondise koosseisu kuuluv Ats Purje.

2004. aastal sai Eesti Maltast jagu 5:2, 1993. aastal tuli leppida 0:1 kaotusega ning 1992. aastal mängiti 0:0 viiki. Eesti on FIFA edetabelis 117. meeskond, Malta asub aga 176. tabelireal.

Suur osa Malta koondisest mängib jalgpalli kohalikus liigas, kuid rahvusesinduse ridadesse kuulub ka mehi välisliigadest. Koondise üheks kogenumaks mängijaks võib lugeda aprillis oma 35. sünnipäeva tähistanud Michael Mifsudi, kes Maltat esindanud 117 mängus ning saanud kirja lausa 40 väravat. Rünnakul on Eesti vastasel kvaliteetsed mängijad – näiteks Andre Schembri pallib Portugali kõrgliigas Boavista ridades.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles