Leok ja Kullas pidasid maha põneva lahingu

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Leok
Tanel Leok Foto: MX Mania

Addinol motokrossi Eesti meistrivõistluste eelviimasel etapil täna Tartus, Lange motokeskuses pidasid Tanel Leok ja Harri Kullas klassis MX1 kõva lahingu, millest võrdsete punktidega väljus võitjana Leok.

Hommikust saadik oli oht kõvale vihmasajule, kuid õnneks sai enamiku sõite ära pidada kuivaga. Nii MX1 kui ka MX2 klassides olid selle hooaja põnevaimad sõidud ja võitlus esikohtadele käis viimaste ringideni. MX1 klassis käis kõva heitlus Tanel Leoki (KTM, KTM Racing Estonia) ja Harri Kullase (KTM, KTM Racing Estonia) vahel. Võrdsete punktidega teenis täna etapivõidu Leok. MX2 klassis astus suure sammu meistritiitli poole Karel Kutsar (KTM, KTM Racing Estonia). Ta võitis tänase etapi ja suurendas vahe lähima konkurendi Erki Kahroga (KTM, Pärnu Motoclub) 49 punktiliseks.

MX1 klassi avasõidus võttis stardivõidu lätlane Davis Ivanovs (Yamaha). Kuid kohe haaras liidrikoha endale Harri Kullas. Ivanovsi järel pääses kolmandana stardist minema Priit Rätsep (Honda, PMC Racing), talle järgnesid veel Gert Krestinov (Honda, Motoextreme), Tanel Leok ja Aigar Leok (Yamaha, Sõmerpalu MK). Avaringi lõpuks suutis Rätsep Ivanovsist mööduda ja tõusis teiseks. Ka Tanel Leok parandas kiirelt positsooni, möödudes Krestinovist ja Ivanovsist. Tänu avaringide heitlustele sai teiste ees väikese edu sisse Kullas. Neljandal ringil pidi aga teise koha pealt sõidu pooleli jätma Priit Rätsep.

Kuna kvalifikatsioonis jooksis tema võistlusrattal mootor kokku, siis oli sunnitud ta avasõitu tulema varutsikliga ja kahjuks ei pidanud ka see vastu. Seejärel tõusis teisele kohale Tanel Leok. Kaks esimest hakkasid kiiresti järgnevatel eest ära sõitma. Kolmandal kohal olnud Krestinov pääses samuti Aigar Leokil ja Andero Lusbol eest. 4 minutit enne sõiduaja lõppus püüdis Tanel Leok Harri Kullase kinni ja meeste vahel läks ülipõnevaks heitluseks. Leok üritas mööda pääseda, kuid Kullas sõitis ees väga kindlalt ja ühtegi võimalust Tanelil ei tekkinudki. Harri võttiski lõpuks napi sõiduvõidu Taneli ees. Kolmandana tuli finišisse Krestinov, talle järgnesid veel Aigar Leok ja Andero Lusbo (Yamaha, Kagu MK).

MX1 klassi teises sõidus võis taas oodata ülipõnevat heitlust esikohale. Starti oli tulemas ka terve päeva ebaõnne kogenud Priit Rätsep. Kuna 2 enda tsiklit olid juba katki, siis tuli appi Heido Havam, kes oma ratast Priidule laenas. Teises sõidus võttis stardivõidu Tanel Leok, talle järgnesid Krestinov, Rätsep, Kullas, Aigar Leok ja Lusbo. Avaringi lõpuks oli kolmandale kohale tõusnud juba Kullas, ring hiljem möödus ta ka Krestinovist ja tõusis teiseks. Peagi sai Krestinovist mööda ka Rätsep ja esikolmik hakkas teistel eest ära vajuma. Kullas üritas enamuse sõidust Tanelist mööduda ja korraks sai ta juba Leokile ka kõrvale.

Leok oli siiski kindlus ise ja Kullasel mööda pääseda ei õnnestunud. Sõidu teises pooles suutis hoopis Leok mõnesekundilise edu sisse saada. Esikolmikus rohkem muudatusi lõpuks ei toimunud ja põneva teise sõidu võitis Tanel Leok, teine oli Kullas ja kolmas Rätsep. Krestinov lõpetas sõidu neljandana. Viiendale ja kuuendale kohale käis ülipõnev heitlus Aigar Leoki ja Andero Lusbo vahel. Mehed vahetasid mitmeid kordi kohti ning lõpuks ja peale Leok.

Etapi kokkuvõttes teenisid Tanel Leok ja Harri Kullas võrdselt 47 punkti, tänu teise sõidu paremusele teenis etapivõidu Leok. Kolmanda koha sai päeva kokkuvõttes 38 punktiga Krestinov. Üks etapp enne meistrivõistluste lõppu juhib MX1 klassi 181 punktiga Tanel Leok. Teisel kohal on 147 punktiga Krestinov ja kolmandal kohal 141 punktiga Aigar Leok.

MX2: Kahro või Kutsar?

MX2 klassi avasõidus võttis stardivõidu auhinna Erki Kahro (KTM, Pärnu Motoclub). Avaringil võttis liidrikoha aga enda kätte hoopis Hardi Roosiorg (KTM, KTM Racing Estonia). Kolmandat kohta hoidis Indrek Mägi (Kawasaki, Ghetto MX Team, Läti). Tanel Leok oli avaringil alles seitsmendal kohal. Järgmistel ringidel andis Mägi mitmeid kohti ära ja kolmandaks tõusis Kutsar, talle järgnesid Sabulis (Yamaha, LAT) ja Leok. Kolmandal ringil möödus Leok juba Sabulisest ning tõusis neljandaks. Kohe tema ees oli ka esikolmik. Teise ja kolmanda koha peale pidasid kõva lahingut Kahro ja Kutsar ning seda üritas ära kasutada Leok.

Kuuendal ringil pööraski Tanel olukorra enda kasuks ja sai korraga nii Kahrost kui ka Kutsarist mööda. Noored aga alla ei andnud ja Kahro möödus kiiresti Leokist ning ka Kutsar suutis sama teha. Järgmisel ringil aga sõitsid Leok ja Kutsar hüppel kokku ning kannatajaks jäi olukorras Tanel. Ta kukkus suurel kiirusel ja esmapilgul tundus asi paha. Õnneks Tanel toibus ja peagi oli ta püsti ning suutis boksi ära sõita. Kogu selle võitluse peale oli Roosioru, Kahro ja Kutsari taha jõudnud Sabulis. Ring ringi järel hakkaski ta meie meestest mööduma ning tõusis peagi liidriks. Teisel kohal olnud Roosiorul kadusid seejärel ühes kurvis pidurid ära ja ta sõitis rajalt välja ning langes viiendaks. Ülipõneva sõidu võitis lõpuks Sabulis, teisena lõpetas Kutsar ja kolmandana Kahro.

MX2 klassis teises sõidus sai stardivõidu Kutsar, talle järgnesid Kahro, Sabulis, Jakobson (Kawasaki, Sõmerpalu MK) ja Sileka (Husqvarna, LAT). Leok oli avaringil alles seitsmes. Kaks ringi hiljem oli Leok aga juba neljandaks tõsnud ning asus ka esikolmikut kinni püüdma. See õnnestuski tal ruttu ja peagi oli ta lätlase Sabulise kinni püüdnud. Tanel pikalt aega ei raisanud ja sõitis kiirelt Sabulisest mööda. Ring hiljem möödus ta samas kurvis ka Kahrost ja asus seejärel Kutsarit püüdma, kes oli pääsenud 6 sekundi kaugusele. Tanel püüdis mõne ringiga Kutsari kinni ning sai temast ka üsna lihtsalt mööda. Näis juba, et sõiduvõit on Leokil käes, kuid poolteist ringi enne lõppu pidi ta sõidu pooleli jätma tehnilistel põhjustel. Viimastel ringidel läks Kahro ja Sabulise vahel veel tuliseks heitluseks. Lätlane suutis Kahrost mööduda, kuid meie mees ründas kiiresti vastu ja võttis teise koha taas enda kätte. Sõidu võitis lõpuks Kutsar, teine Kahro ja kolmas Sabulis.

Etapivõidu teenis MX2 klassis 47 punktiga Karel Kutsar, teise koha sai 45 punktiga lätlane Karlis Sabulis ja kolmanda koha 42 punktiga Erki Kahro. Meistrivõistlusi juhib pärast nelja etappi 180 punktiga Karel Kutsar. Teisel kohal on 131 punktiga Erki Kahro ja kolmandal kohal 123 punktiga täna kaheksandaks jäänud Claudius Roosma. Karel Kutsaril on tiitli võitmiseks vaja viimasel etapil koguda vähemalt 1 punkt.

MX2 juunioride arvestuses oli täna parim mõlema sõidu võiduga 85cc klassi juunioride maailmameistrivõistluste teine Meico Vettik (KTM, KTM Racing Estonia). Teise koha sai 42 punktiga Mait Kaha (KTM, KTM Racing Estonia) ja kolmanda koha 40 punktiga Rainers Zuks (Husqvarna, LAT). Meistrivõistluste liidrina jätkab täna neljas olnud Andreas Hiiemägi.

Veteranide klassi avasõidus võttis stardivõidu lätlane Leons Kozlovskis (Suzuki, LAT), talle järgnesid stardist Mareks Lavrovs (Yamaha, LAT), Reio Engman (Yamaha, Motoklubi Lääne), Heigo Lauren (Yamaha, Spordiklubi Yamamoto RC) ja Andres Krestinov (Honda, Motoextreme). Kozlovskis oli raskel rajal teistest selgelt kiirem ja sõitis paari ringiga sisse juba väga suure edumaa. Teist kohta hoidis pikka aega Lavrovs, kuid kohe tema seljataga olid Lauren ja Urmas Heliste (Kawasaki, Kagu MK). Krestinov langes peagi esikolmiku konkurentsist välja, sest möödasõidu üritusel Engmanist pidurdas ta mootori kinni. Kolm ringi enne sõidu lõppu suutis Lauren teisel kohal sõitnud Lavrovsist mööduda. Heliste kahjuks sõidu lõpus väsis ja tema lätlasele ohtlikuks ei saanud. Sõidu võitis mäekõrguse ülekaaluga Kozlovskis, teisena lõpetas Lauren ja kolmandana Lavrovs. Urmas Heliste sai neljanda koha.

Veteranide klassi teises sõidus võttis stardivõidu taas Kozlovskis, talle järgnesid Lauren, Krestinov, Lavrovs ja Heliste. Kahjuks juba kolmandas kurvis Krestinov kukkus ja langes võistlejaterivi lõppu. Kozlovskis sõitis koheselt teistel taas eest ära. Ka järgnevad kohad pandi kohe stardiga paika ja sõidu jooksul esikolmikus kohamuutusi ei toimundki. Kozlovskis võttis taas ülikindla võidu, teisena lõpetas sõidu Lauren ja kolmandana Lavrovs. Heliste üritas küll viimastel ringidel lätlasest mööduda, kuid sel korral jäi veel jaksu väheks. Heliste järel viiendana lõpetas sõidu Engman. Kuuendaks tõusis lõpuks suurepärase sõiduga Krestinov.

Etapi kokkuvõttes võttis esikoha 50 punktiga Leons Kozlovskis. Teise koha sai 44 punktiga Lauren ja kolmanda 40 punktiga Lavrovs. Veteranide klassi kindel liider on pärast nelja etapp Heigo Lauren.

85cc klassis näitas Pihlak klassi

85cc klassis oli Langel kohal 28 võistlejat. Avasõidus võttis stardivõidu Egert Pihlak (KTM, Motoextreme), talle järgnesid Martin Michelis (KTM, RedMoto Racing) ja Daniel Volovich (KTM, RUS). Kvalifikatsiooni kiireim Henry Vesilind oli viies. Pihlak tegi mõne ringiga järngevatega suure vahe sisse. Kui Vesilind kolmandal ringil teiseks tõusis, oli Pihlak juba ligi 10 sekundi kaugusel. Vahe aga ei hakanud kahe esimese vahel sugugi vähenema. Pihlak oli sõidu lõpuni väga kiire ja võttis lõpuks väga suure eduga esikoha. Teisena lõpetas sõidu Vesilind ja kolmandana Kristians Freimanis (KTM, LAT).

85cc klassi teises sõidus võttis stardivõidu Volovich, teda asusid jälitama Michelis, Pihlak, Freimanis ja Vesilind. Avaringi lõpuks oli sõidu liider juba Pihlak ja sarnaselt avasõiduga suutis ta järgnevatega kiiresti vahe sisse sõita. Taas suutis pärast kehva starti peagi teisele kohale tõusta Vesilind. Kolmandaks tõusis peagi Freimanis. Freimanist asus jälitama Kairo Katkosilt (KTM, Kose AMK). Kuigi vahepeal oli ta lätlasel juba täiesti sabas, siis sõidu lõpus oli Freimanis siiski kiirem ja võttis kolmanda koha. Sõidu võitis ülikindlalt Pihlak Vesilinnu ees.

Etapi kokkuvõttes sai esikoha 50 punktiga Pihlak. Teine oli 44 punktiga Vesilind ja kolmas 40 punktiga Freimanis. Meistrivõistluste liider on pärast kolme etappi 139 punktiga Pihlak.

65cc klassi valitsesid täielikult lätlased. Parima eestlasena sai kuuenda koha 29 punkti kogunud Richard Paat (KTM, AYR Racing Team). Mõlemad sõidud võitis Edvards Bidzans (KTM, LAT). Teise koha sai 44 punktiga Karlis Reisulis (KTM, LAT) ja kolmanda koha 40 punktiga Roberts Lusis (KTM, LAT). Meistrivõistlusi juhib täna neljandaks jäänud Aleksis Araids (KTM, LAT) 157 punktiga.

50cc masinaklassis selgusid tänase etapiga ka lõplikud kohad Eesti meistrivõistluste arvestuses. Eesti meistriks tuli tänasel etapil neljanda koha saanud Gregor Kuusk (KTM, RedMoto Racing). Viie etapiga kogus ta kokku 201 punkti. Enne tänast etappi neljapunktilise eduga liider olnud Kevin Nõgesmaa (KTM, Viljandi Vee- ja Motospordiklubi) jäi Langel kuuendaks ja teenis viis punkti vähem kui Kuusk. Meistrivõistluste üldarvestuses jäi Nõgesmaa (200 punkti) vaid ühe punktiga alla Kuusele. Kolmanda koha sai sarja kokkuvõttes 192 punktiga Raivo Laicans (KTM, LAT). Tänasel etapil oli Laicans 42 punktiga teine. Etapivõidu võttis 50 punktiga Galcins (KTM, LAT), kolmas oli 40 punktiga Miranov (KTM, BLR).

Kuna Mini MX Open klassis oli täna kohale tulnud vaid neli võistlejat, siis nende tänane võistlus meistrivõistluste arvestusse ei läinud. Esikolmik selgus seega eelmisel etapil Tihemetsas. Meistriks tuli 141 punktiga Targo Tintso (Pitpro, Kagu MK). Teise koha sai 122 punktiga Marko Lepik (Buccimoto) ja kolmanda koha 104 punktiga Romet Ahi (Pitpro, MRC). Tänasel võistlusel võttis esikoha Lepik, teine oli Ahi ja kolmas Laur Allev (Pitpro). Hobi klassis oli kiireim Karl Lõbus (Bucci, Saaremoto), teise koha sai Kristel Raba (Bucci, Viljandi Vee- ja Motospordiklubi) ning kolmanda koha Olavi Villo (Pitpro, MRC).

Homme jätkub Langel Addinol EMV etapp külgvankrite ja quadide sõitudega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles