Pehrssoni viimased hingetõmbed (6)

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Meeskonnana me täna hävisime,» võttis kapten Ragnar Klavan kokku teisipäeva masendava õhtupooliku Bosnias ja Hertsegoviinas. 0:5 kaotus MM-valiksarja avamängus on peatreener Magnus Pehrssoni Eestis oldud aja uus madalpunkt. Samasse ritta lähevad 0:0 viik San Marinoga ja 0:7 kaotus Portugalile. Tulemustest veel enam ajab kiruma aga mängupilt: Eesti koondis lihtsalt ei suuda vastaste värava all tekitada ohtlikke olukordi. «Loomulikult pole pärast sellist kaotust hea olla peatreener, kuid ma ei mõtle ameti mahapanemisest,» teatas Pehrsson teisipäeva hilisõhtul.

Magnus Pehrsson / Scanpix
Magnus Pehrsson / Scanpix Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Aastaid Eesti võtmemängija olnud Konstantin Vassiljev pole ammu koondises säranud. Näiliselt on tema mängust kadunud lust. Pärast ajakirjanike mitut küsimust peatreener Pehrssoni kohta teatas Vassiljev lõpuks: «Ma saan aru, et te tahate teada, kas treener on omal kohal või mitte. Mina ei ole see mees, kes tema välja valis, mina pole ka mees, kes talle ust saab näidata.»

Peatreenerit saab vallandada Eesti Jalgpalli Liit eesotsas Aivar Pohlakuga. Seal võetakse küsimus täna arutlusele, kuid lõpliku otsuse teeb Pehrssoni kohta alles ülejärgmisel nädalal kogunev alaliidu juhatus.

Vassiljev meenutas väga tõsisel ja kurval ilmel aega, kui koondist juhendas Tarmo Rüütli. «Raske on rõõmu tunda, kui lased ühes mängus lüüa seitse, teises viis. Seal vahepeal ei suuda kodus võita Maltat,» arutles ta. «Me peame aru saama, et praegu ei ole sama koondis mis neli-viis aastat tagasi, kui suutsime Serbia ja Hollandi vastu kaotusseisust välja tulla. Praegu ei ole meil lisakäike võta. Kui vastane analüüsib meid hästi, siis tekivad meil oma mängu ehitamisega suured probleemid. Koondise tase oli neli-viis aastat tagasi lihtsalt kõrgem.»

Magnus Pehrssonil on Eesti koondise eesotsas käsil viimased hingetõmbed. Meditsiinis saab elustamisaparaadi abil imesid teha, samuti on jalgpallis kõik võimalik. Ilmselt saab rootslane võimaluse end oktoobris viimast korda tõestada, kuid pärast seda enam armu ei anta. Elustamismasinast ei ole lõputult abi.

Ka Klavan viitas samale probleemile. «Peatreeneri ideed jõuavad meeskonnale kohale, kuid meie teostus pole kõige selgem. Meil oli periood, kus asjad toimisid päris hästi, kuid nüüd oleme viimase kolme mänguga lasknud endale lüüa 13 väravat ja ise löönud ainult ühe. Asjad on praegu paigast ära.»

Seda enam kerkib küsimus, kas Pehrssoni jagatavad ülesanded ei vasta mängijate tasemele. 2016. aastal on Eesti pidanud üheksa mängu, millest võidetud on vaid üks (Andorrat 2:0) ja viigistatud neli. Ise on löödud neli väravat, sisse lastud aga 17. Pehrsson pidi olema treener, kes paneb paika Eesti kaitsemängu ja hakkab sellele rünnakut ehitama. Praegu pole kumbagi.

Rootslane ise jäi pärast mängu üsna rahulikuks. Ta viitas matši keskpaigas olnud perioodile, kus Eesti suutis veidi rohkem palli hoida. «Bosnia oli teise poolaja alguses väga lõõgastunud. See oli meie võimalus mängu tagasi saada, ent me polnud selleks piisavalt head. Seejärel tuli kolmas värav ja mängu lõpus polnud me enam üldse konkurentsis. Proovisime, aga mitte meeskonnana,» tõdes Pehrsson.

Eesti vs Bosnia / Scanpix
Eesti vs Bosnia / Scanpix Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix Baltics

Nüüd kavatseb ta tehtud tööd kuu aja jooksul tõsiselt analüüsida ega välistanud ka muudatuste tegemist. Kindlasti peab ta aru andma oma tööandjale ehk Eesti Jalgpalli Liidule. 7. oktoobril võõrustatakse MM-valikmängus Gibraltarit, kolm päeva hiljem Kreekat. «Loodan, et suudame olukorra järgmises kahes mängus enda kasuks pöörata. Selle aja jooksul püüame asju analüüsida ja loodetavasti tulevad mängijad tagasi värske peaga,» nentis Pehrsson.

Eesti koondis kaotab iga kehva mänguga oma eneseusku, kuid minevikust saab tuua ka näiteid, kus korralik raputus on mängijatele ja treenerile ära kulunud. Tarmo Rüütli juhendatud koondis kaotas võõrsil Bosniale ja Hertsegoviinale 0:7 ning alla jäädi ka Fääri saartele. Asi kulmineerus EM-valiksarjas play-off’i jõudmisega.

Magnus Pehrssonil on Eesti koondise eesotsas käsil viimased hingetõmbed. Meditsiinis saab elustamisaparaadi abil imesid teha, samuti on jalgpallis kõik võimalik. Ilmselt saab rootslane võimaluse end oktoobris viimast korda tõestada, kuid pärast seda enam armu ei anta. Elustamismasinast ei ole lõputult abi.

Penaltiolukord, kus Ragnar Klavan põlve vigastas / Scanpix
Penaltiolukord, kus Ragnar Klavan põlve vigastas / Scanpix Foto: SCANPIX

Klavan taas vigastatud

Eesti jalgpallikoondise kapten Ragnar Klavan oli viimastel aastatel Saksamaal Augsburgi ridades mängides tõeline raudmees, kes osales pidevalt peaaegu kõigis kohtumistes algusest lõpuni. Suvel Liverpooliga liitunud mehel on nüüd suuri probleeme põlvega. Värskelt vigastusest paranenud keskkaitsja sai uue trauma kaotusmängus Bosnia ja Hertsegoviina vastu.

Kuigi Klavan sai vigastada juba kohtumise 23. minutil, olukorras, kus vastased teenisid penalti, ei küsinud kapten vahetust. Välja lõi täpselt sama trauma, mille tõttu jättis Klavan eelmisel nädalal vahele sõprusmängu Malta vastu. «Raske on meeskonda sellisel hetkel jätta. Andsin endast parima, kuigi vigastus segas väga. Suure tõenäosusega mu vigastuspaus nüüd jätkub,» tunnistas ta.

Klavan alustas teed tagasi Liverpooli juba mängujärgsel hommikul kell 5 ja läbis vajalikud uuringud. Liverpooli hooaja esimeses kodumängus Leicester City vastu ta suure tõenäosusega ei osale.

Mihkel Aksalu mängus Bosnia vastu / Scanpix
Mihkel Aksalu mängus Bosnia vastu / Scanpix Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Hinne Eesti koondisele: 2

«Peame tegema kõik, et selliseid häbiväärseid mänge meie ajaloos rohkem ei oleks. Kaotasime kõik koos, kindlasti pole selles tulemuses süüdi ainult üks mees,» ütles Konstantin Vassiljev pärast matši.

Tõsilugu: kogu meeskond oli mannetu ja kaotas selle mängu ühiselt. Võib-olla ei meeldi peatreeneri valitud taktika kõigile mängijatele, kuid kõik mehed peaks igas viimases kui olukorras endast maksimumi andma. Mõne mehe puhul ei olnud seda näha.

Igas väljaku osas kaotati lubamatult palju kahevõitlusi. Eesti lasi endale lüüa neli väravat standardolukorrast, kuid just nende kaitsmist peaks olema võimalik treeningul üsna üheselt harjutada.

Veidi enam kerkis teistest esile ehk Mihkel Aksalu, kelle tõrjed hoidsid ära veel suurema sauna, kuid viis väravat sisse lasknud puurivahti on raske kõrgema hindega premeerida. Kõigile meestele koolipoisi kaks, kuid seda mitte viie-, vaid kümnepallisüsteemis. Arenguruumi on tohutult.

Lühidalt: kaitses jäädi vastastele selgelt alla ja ründemängu sisuliselt polnud. Kõik saavad aru, et midagi peab muutuma.

Bosnia ja Hertsegoviina mängijad väravat tähistamas / Scanpix
Bosnia ja Hertsegoviina mängijad väravat tähistamas / Scanpix Foto: SCANPIX

Bosnia ja Hertsegoviina – Eesti 5:0

Väravad: 7., 90. Emir Spahic, 23. Edin Džeko, 71. Haris Medunjanin, 83. Vedad Ibiševic

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles