Venemaa lippu lehvitanud valgevenelane saadeti paraolümpialt minema

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene koondis sammus paraolümpia avatseremooniale Venemaa lipuga.
Valgevene koondis sammus paraolümpia avatseremooniale Venemaa lipuga. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Paraolümpiakomitee (IPC) tühistas Rios paraolümpia avatseremoonial Venemaa lippu lehvitanud valgevenelase akrediteeringu.

Valgevene delegatsiooni koosseisu kuulunud kergejõustiku riikliku treeningkeskuse direktor Andrei Fomotškin marssis paraolümpia avatseremoonial uhkelt Venemaa lipuga ning pälvis venelastelt ka ohtralt kiidusõnu. «See oli julge ja imetlust vääriv samm. Hindame sellist solidaarsusele viitava žesti kindlasti väga kõrgelt. Meie parasportlastelt võeti ebaõiglasel moel võimalus olümpial osaleda,» tsiteeris RT Kremli kõneisikut Dmitri Peskovi.

IPC-le selline käitumine aga ei meeldinud. Juba avatseremoonia lõpus konfiskeeriti mehelt lipp, hiljem teatati, et Fomotškin akrediteering on tühistatud. Kogu aktsioon on Vene meedias palju tähelepanu pälvinud. Venemaa välisministeeriumi esindaja Maria Zahharova kutsus Fomotškin kritiseerinud The Guardiani esindajad lausa Venemaa parasportlastega isiklikult kohtuma.

«Kutsun ametlikult The Guardiani esindajad Venemaale meie parasportlastega kohtuma. Kui te suudate oma soojas ja mugavas kontoris selliseid asju kirjutada, siis usun, et teil on piisavalt jõudu, julgust ning südametunnistust vaadata nendele inimestele ka silma,» oli Zahharova vastus The Guardiani kriitikale.

Valgevene koondis sammus paraolümpia avatseremooniale Venemaa lipuga. / Scanpix
Valgevene koondis sammus paraolümpia avatseremooniale Venemaa lipuga. / Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles