Pimedate jalgpall ja teised paraolümpia põnevad alad

Mariel Gregor
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratastooli ragbi Londoni mängudel. Rio paraolümpia ragbiturniir algab 14. septembril.
Ratastooli ragbi Londoni mängudel. Rio paraolümpia ragbiturniir algab 14. septembril. Foto: AFP/SCANPIX

Samamoodi nagu tavaolümpia puhul on ka paraolümpia ümber olnud skandaale ja meediakära, alates Venemaa koondise kõrvaldamisest kuni kehva piletimüügini. Aga mängud toimuvad ikka ja sportlased annavad endast parima.

Parasportlased peavad tihti end tavasportlastest veelgi enam ületama, et nad mingit ala üldse harrastada saaksid, rääkimata seal tulemuse saavutamisest. Ja eksivad need, kes arvavad, et paraolümpia alasid pole huvitav vaadata, osa paraolümpial kavas olevatest aladest on aga kohati põnevamadki vaadata. Kõikidel aladel on sportlastel mitu erinevat klassi, vastavalt nende puude liigile (kas vaimu-, nägemis- või füüüsiline puue - M.G.) raskusastmele, mis peab tagama võrdsed võimalused kõigile osalejatele.

Siinkohal tutvustame paraolümpia mõnesid huvitavamaid alasid.

Jalgpall nägemispuudega inimestele

Muidu jalgpall nagu jalgpall ikka, eesmärk vastasest rohkem väravaid lüüa, ent ühes võistkonnas on vaid viis mängijat ja nad on kas täiesti või osaliselt pimedad (selle järgi on võistlusklassid – M. G.). Väljak on väiksem ja ümbritsetud kõrgema äärega. Mänguvahend on samuti eriline, see teeb heli, mille järgi mängijad reageerivad. Väljakumängijaid juhendavad spetsiaalne juhendaja ning väravavaht, kes on nägijad. Ja publik peab vaikselt olema, muidu ei suuda mängijad palli asukohta kindlaks teha. Jalgpallurite pallivalitsemine on kohati imeline, näeb uskumatuid triblinguid ja ilusaid väravaid.

Triatlon

Triatlon on ka tervetele inimestele üleloomulik pingutus, kuid esimest korda võisteldakse sel alal ka paraolümpial. Distantsiks on 750 m ujumist, 20 km rattasõitu ja 5 km jooks. Klasse on olümpial kuus, vastavalt puude raskusele. Nii on võistlemas ka sportlased, kelle üks jalg on täielikult amputeeritud, nad tõstetakse pärast ujumisdistantsi veest välja ja pannakse ratta selga, kus nad ühe jalaga 20 km sõidavad, seejärel panevad proteesid alla ja siirduvad jooksudistantsile. Äärmiselt inspireeriv vaatepilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles