Jalgpalli otsepilt: Levadia näitas põhimõttelises duellis Kaljule koha kätte

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Levadia alistas olulises mängus Nõmme Kalju 3:0 ning tõusis vähemalt praegu ühele pulgale tabeli liidri Tallinna Infonetiga.

Võõrsil mänginud Levadia asus kohtumist juhtima 26. minutil, kui värava lõi Jevgeni Kobzar. Kaheksa minutit hiljem duubeldas Levadia eduseisu Igor Morozov. Vahetult enne kohtumise lõppu oli Levadia poolt täpne meeskonna kapten Rimo Hunt, kindlustades meeskonnale 3:0 võidu.

«Eelmine mäng näitas, et nende vastu saab mängida. Kui eelmine kord tegime neile suured kingitused, siis täna mängisime hoopis teisiti. Kalju vastu kolm tükki lüüa on suurepärane tulemus. See oli suur samm edasi tiitli poole,» kommenteeris mängujärgselt Hunt.

Leviadia kapten vaatas ette ka õhtusele Infoneti ja Flora mängule. «Ei ela teistes mängudes, aga kuna Infonetil on kolm võtmemängijat puudu, usun, et neil läheb raskeks.»

Levadial on nüüd 29 mänguga kogutud 62 punkti, millega tõusti praeguseks Tallinna Infonetiga ühele pulgale. Samas seisab Infonetil täna mäng ees Tallinna Floraga, pärast mida on neil võrreldes Levadiaga veel üks mäng varuks.

Hetke tabeliseis:

1. Tallinna Infonet (62 punkti/27 mängust)
2. Tallinna Levadia (62/29)
3. Tallinna Flora (57/28)
4. Nõmme Kalju (56/27)

POSTIMEHE TELEMÄNG

Jalgpalli Eesti meistriliiga täidab teisipäeva õhtu põnevusega ja vaid nelja tunni jooksul võib tänavuse tiitliomaniku osas kõik väga palju selgemaks saada. Kell 18 kohtuvad Hiiu staadionil Nõmme Kalju ja Levadia, seejärel on aga Lillekülas kell 20 vastamisi Flora ja Infonet. Kalju-Levadia mäng jõuab jalgpallisõpradeni Postimehe otsepildi kaudu, ülekannet kommenteerivad Kristjan Jaak Kangur ja Jonas Grauberg.

Nõmme Kalju – Tallinna Levadia

Teisipäeval 13. septembril kell 18.00 Tallinnas Hiiu staadionil

Viimati käis Levadia Kaljul külas maikuus ja lahkus siis Hiiult 1:0 võiduga. Ainsa värava lõi toona poolkaitsja Anton Mirantšuk, kelle triblinguid tasub Kalju kaitseliinil ka nüüd karta – just selles elemendis on mees Premium liigas esikohal. 20-aastane venelane ei trikita seejuures tühja, sest tal on kirjas 11 väravat ja kuus väravasöötu.

Värskeim skalp kuulub omavahelistest mängudest aga Kaljule, kui augusti lõpus saadi Kadriorus 2:1 võit. Ehkki Kevin Kauber viis väljakuperemehed juhtima, pööras Kalju avapoolaja viimase viie minutiga mängu enda kasuks, lõigates tulu Levadia kaitsjate lohakusest. Eriti valus oli Levadia jaoks Kalju teine värav avapoolaja lisaminutitel, kui nende kaitseliin magas täielikult maha karistuslöögi lahtimängimise ja Artjom Dmitrijev saatis kiire söödumängu lõpetuseks palli võrku.

Tegu oli ühelt poolt ootamatu ja teisalt jällegi loogilise asjade käiguga – Kaljul on kombeks hiilata ennekõike teisel poolajal ja esimese kolmveerandtunni jooksul on neist seni vähem väravaid löönud vaid kolm meeskonda. Samas on Kalju trumbiks just standardolukorrad ning palli viimine vastase karistusalasse. Levadia kaitseliin on viimastes mängudes üldse ootamatult palju eksinud, sest ka Narva Transilt üle-eelmises voorus saadud üllatuskaotus tuli paljuski kaitsevigade tulemusena.

Tähtsa mängu eel tõstis Levadia aga just Transi kulul enda tuju, kui piirilinlasi klohmiti laupäeval koduväljakul 5:0. Kalju asus seevastu võõrsil Flora vastu ülikiirelt juhtima, ent lubas avapoolaja lõpusekunditel florakatel viigistada ja leppiski vaid ühe punktiga. Ats Purje täpse löögiga lõppenud tsenderdus tuli paremalt äärelt, kust Kalju armastabki märkimisväärselt palju rünnata. Ent kui palju jääb Kalju paremkaitsjal Karl Möölil seekord aega rünnakut toetada, kui kaitses tuleb pidurdada liiga seni efektiivseimat vasakäärt Jevgeni Kobzari?

Kui Kaljul sunnitud puudujaid pole, siis Levadia ridades peab olulise mängu kaartide tõttu vahele jätma poolkaitsja Alan Gatagov. Teda asendab algkoosseisus eeldatavasti Ilja Antonov, samuti on võrreldes eelmise vooruga taas algkoosseisu oodata ründajat Kevin Kauberit. Transi vastu andis Levadia puhkust põhikeskkaitsjale Luc Landry Tabi Mangale, kes peaks olema selle võrra värskem, kuid on senise hooaja jooksul silma paistnud õige mitme jämeda prohmakaga.

Küsimusi on suure mängu eel palju – kas Kalju standardolukordade spetsialisti Andrei Sidorenkovi vasak jalg sähvatab taas? Millal sekkub mängu Tarmo Neemelo ja kas ta suudab tuua sinna järjekordse otsustava pöörde? Kas Ats Purje skoorib taas – arvestades, et Kalju ründaja viimased väravad on sündinud just kohtumistes Levadia ja Floraga? Kas lõpuks ometi avaneb Rimo Hunt, kellel tänavu kirjas vaid kolm liigatabamust? Või hiilgab jälle Kobzar? Kui kindel on seekord Levadia kaitseliin, mis kinkis paarikümne päeva eest Kaljule kaks väravat otsekui kandikul?

Kalju väravavahtide treener Jüris Sahkur: «Mängu ainus eesmärk on võita, et tiitlivõitluses püsida. Ootame kõiki fänne Hiiule meid toetama ja lubame head lahingut.»

Kalju keskkaitsja Maximiliano Ugge: «Meie jaoks on see mäng väga oluline. Praegu oleme heas vormis ja on olemas kõik võimalused, et oma eesmärgini jõuda. Peame keskenduma. Levadia on muidugi tugev meeskond ja kindlasti tuleb huvitav mäng. Me mängime kodus, oma väljakul ja oma fännide ees ning teeme kõik, et kolm punkti koju jätta. Selleks, et see paremini õnnestuks, ootame kõiki oma fänne Hiiule nagu alati!»

Levadia peatreener Igor Prins: «Kõik eelseisvad kohtumised on meie jaoks ülimalt olulised. Vajame nii teisipäeval Hiiul kui ka kõikides järgmistes mängudes ainult võitu.»

Levadia keskkaitsja Igor Morozov: «Ees ootab väga tähtis mäng Nõmme Kaljuga. Tahame selle kindlasti võita, kuna kaalul on Eesti meistritiitel.»

Viimatises duellis suutis Kalju (fotol paremal Janar Toometi isikus) Levadiast (esindajaks fotol Andreas Raudsepp) kõrgemale kerkida. FOTO:
Viimatises duellis suutis Kalju (fotol paremal Janar Toometi isikus) Levadiast (esindajaks fotol Andreas Raudsepp) kõrgemale kerkida. FOTO: Foto: Raul Mee

Puudujate plejaad

Flora – Infonet

Teisipäeval 13. septembril kell 20.00 Lilleküla staadionil

Mängu näitab otsepildis ERRi spordiportaal.

Suvise treenerivahetuse järel hullupööra vägevat hoogu näidanud ja võidult võidule marssinud Flora tiibu on kahe nädala jooksul kaks korda kärpinud üks peamisi konkurente Nõmme Kalju. Hiiul andis Flora käest 2:0 eduseisu ja pääses lõpuks viigipunktiga vaid tänu kapteni Gert Kamsi osavusele, kolme päeva eest lepiti aga samuti Kaljuga viiki.

Suuresti koondiseväsimusest tingituna ei olnud florakate mäng laupäeval enam sugugi nii tempokas nagu varasemates voorudes. Puhkamiseks aga aega pole, sest tabeliliidrile Infonetile punktide loovutamine tähendaks juba suure tõenäosusega seda, et tiitli kaitsmiseks tuleb hakata lootma eeskätt konkurentide ebaõnnele.

Ehkki juulis saadi Florast koduplatsil magusal moel jagu, ei suutnud Infonet eelmises omavahelises mängus florakate võidurongi uuesti rööbastelt lükata. Raskeks läheb sellega ka nüüd, sest Flora ridadest puudub kaartide tõttu küll Markus Jürgenson, ent Infoneti meestest oskasid eelmises kohtumises Sillamäega endale tänaseks mängukeelud hankida nii Offosu Appiah, Aleksandr Dmitrijev kui ka Vladimir Voskoboinikov. Seega on tabelijuhil võtmemängija puudu nii kaitse-, poolkaitse- kui ka ründeliinist!

Appiahi koha võib keskkaitses sisse võtta Andrei Kalimullin, ent oktoobris juba 39. sünnipäeva tähistav vanameister on kõige haavatavam juhul, kui vastase ründajad tegutsevad kiirelt – ja selliseid mehi Floral jagub. Sama kehtib Infoneti teise põhikeskkaitsja Vladimir Avilovi kohta ning Flora tõestas seda veenvalt augusti lõpus, alistades Infoneti kodus 3:0. Tõsi, skoor ei peegelda päris täpselt mängu käiku ning alles Aleksandr Volodini eemaldamine 66. minutil murdis Infoneti vastupanu lõplikult.

Voskoboinikovi võib asendada Jevgeni Harin, kuid teda rünnaku tippu nihutades peab Infoneti peatreener Aleksandr Puštov leidma jällegi asendaja vasakule äärele. Eelmises omavahelises mängus kasutas Puštov seal näiteks Draman Haminut, kuid ründajatest ootab endiselt kannatamatult mänguvõimalust ka esiliigas mullu 41 ja tänavu 18 mänguga juba tervelt 29 väravat kõmmutanud Eduard Golovljov.

Just vasak äär on seejuures seni olnud Infoneti rünnakute võtmekoht, sest sealt on sündinud enam kui kolmandik nende mängulistest väravatest. Pole ka ime, sest ääreründajat toetab sel äärel aktiivselt 105-kordne Eesti koondislane Dmitri Kruglov, kes püsib liigas üliselgelt esikohal nii karistusalasse antud söötude kui ka sinna saadetud tsenderduste arvestuses.

Keskväljale on Puštovil võtta Sergei Tumasjan, kes aga mängis pikast põlvetraumast tervenenuna esimesed 17 liigaminutit alles laupäeval Sillamäe vastu. Vaevalt on Tumasjan veel valmis täna põhikoosseisu kuuluma, seega jagub Puštovil nuputamist, keda Sergei Mošnikovi ja Pavel Dõmovi kõrval keskpoolkaitses platsile saata.

Huvitav duell peaks hargnema ka Flora poolt vaadates vasemal äärel, kus Jürgensoni asendab kaitseliinis eeldatavasti Joseph Saliste. Ehkki Flora mulluse tiitlivõiduvärava autor Saliste on tänavu varemgi vasakkaitsja rolli täitnud, pole see tema loomupärane positsioon ning Infoneti paremäärel Nikolai Mašitševil võib avaneda tavapärasest veidi parem šanss Mait Toomi väravat ohustada. Tänavu on Mašitševil kirjas küll vaid kolm mängust löödud väravat (veel kolm on ta lisanud penaltipunktilt), ent lisaks koguni kümme väravasöötu.

Flora trump on alati olnud palliga mäng ja Arbeiteri käe all on selles vallas muututud varasemast veelgi teravamaks. Senise 28 mänguga 72 väravat löönud florakate ründeoskustes pole põhjust kahelda, sest mänguolukordadest on löödud tervelt 15 väravat rohkem kui ükski teine meeskond! Lõviosa neist tabamustest on seni tulnud kesktsoonist ja nii ootab Infoneti keskkaitsjaid eeldatavasti ees väga tihe tööpäev.

Laupäeval vedas Florat aga Kalju vastu ootamatult paljudes olukordades alt seni väga kindlana tundunud kaitseliin. Arvestades, et Infoneti ründemäng on paljuski üles ehitatud tsenderdustele, peavad nii Nikita Baranov kui ka Joonas Tamm olema õhus kindlad – kuid selle ülesande muudab ilmselt grammi jagu kergemaks sel hooajal 12 korda skoorinud Voskoboinikovi puudumine. Teisalt on ka Infonet võimeline jõudma väravateni pikemate söödukombinatsioonide tulemusena, sest tehnilisi mängijaid meeskonnas jagub.

Kas Infonet leiab rünnakul Voskoboinikovile väärilise asendaja? Kuidas tulevad nende keskkaitsjad seekord toime Flora ründajate pidurdamisega? Kas Flora kaitseliin suudab paari päeva taguse rabeduse unustada? Kes hakkab domineerima keskvälja, kui sealt puudub vastase väljakupoolel enim lahtisi palle noppiv Dmitrijev?

Flora peatreener Argo Arbeiter: «Visa vastasega mäng tuleb väga kiirelt peale derbilahingut. Jutt on endine: selg vastu seina ja kolm punkti on eesmärk. Mõnele põhimehele andsime ühe päeva Kalju mängust taastumiseks vabaks, kuid olen veendunud, et meis on piisavalt värskust teisipäeval võitu võtmaks.»

Flora poolkaitsja Herol Riiberg: «Infonet on hea võistkond, kuid sel aastal oleme näidanud, et suudame nendega mängida küll. Praegu arvan, et meie oleme siiski grammi võrra parem meeskond ja seda me teisipäeval ka näitama läheme. Tulge kõik staadionile!»

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Viimases mängus Floraga vedas alt psühholoogia. Teeme sellest kaotusest õiged järeldused. Vastased tunnevad üksteist hästi ja teavad selle mängu hinda. Kavatseme võidelda iga võimaluse eest ning püüame võtta revanši.»

Infoneti poolkaitsja Sergei Tumasjan: «Kõik mõistavad eesoleva mängu tähtsust. Tean täpselt, et kavatseme lõvi kombel võidelda! Olen kindel igas oma meeskonnakaaslases, et anname endast selles mängus kõik, et haarata kolm punkti!»

Augusti lõpus õnnestus Infoneti peatamine Floral hästi. Palli pärast võitlevad Mihkel Ainsalu (paremal) ja Aleksandr Volodin. FOTO:
Augusti lõpus õnnestus Infoneti peatamine Floral hästi. Palli pärast võitlevad Mihkel Ainsalu (paremal) ja Aleksandr Volodin. FOTO: Foto: Mihkel Maripuu

Lisaks toimub Premium liigas teisipäeva õhtul veel kaks mängu, kui kell 18.00 on vastamisi Sillamäe Kalev ja Pärnu Linnameeskond ning kell 19.00 Narva Trans ja Tartu Tammeka. 29. vooru avamängus alistas viiendat kohta jahtiv Paide Linnameeskond reede õhtul tänu liiga parima väravaküti Vjatšeslav Zahovaiko tabamusele võõrsil 1:0 tabeli punase laterna Rakvere Tarvase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles