Kowalczyk võrdles Norra suusatippe ränga kopsuhaigusega võitlevate lastega

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justyna Kowalczyk.
Justyna Kowalczyk. Foto: SCANPIX

Kahekordsele murdmaasuusatamise olümpiavõitjale Justyna Kowalczykile ei anna endiselt rahu, et Norras kasutavad astmaravimeid isegi sportlased, kellel neid tegelikult vaja pole.

33-aastane poolatar osales septembri alguses Zakopanes toimunud heategevuslikul rullsuusavõistlusel, millega aidati raske kopsuhaiguse tsüstlise fibroosi käes kannatavaid lapsi. Tavaliselt esimesel eluaastal avastavat haigust pole võimalik ravida, selle kulgu saab vaid aeglustada. Kowalczyk on tsüstlise fibroosi käes vaevlevaid lapsi varemgi aidanud, näiteks müüs ta maha auto, mille teenis MK-sarja üldvõidu eest.

«Nendel inimestel on ravimatu kopsuhaigus ja nad võivad surra juba 30-aastaselt. Ainus võimalus, kuidas eluiga pikendada, on kopsusiirdamine. Norras tähendab hingamise soodustamine hoopis midagi muud, eriti spordis,» kirjutas ta Poola päevalehes Gazeta Wyborcza avaldatud kolumnis.

«Minu haiged väikesed sõbrad võitlevad iga päev hoopis rohkem kui suusatajad. Terved suusatajad vajavad rohkem õhku, et finišisse jõuda, samal ajal kui nende laste puhul tähendab iga hingetõmme lihtsalt elus olemist. Minu Norra konkurendid ei suuda hingata, aga võitlevad samal ajal medalite eest. On häbi, kui noored sportlased võtavad neist eeskuju. Nad peaksid aru saama, et tulemusi on võimalik saavutada ainult raske tööga,» lisas Kowalczyk.

Seni on astmarohtude tarvitamise eest karistada saanud vaid Norra suusatipp Martin Johnsrud Sundby, kuid tema karistus oli üsna leebe – talt võeti Tour de Ski ja MK-sarja üldvõidud ning nendega kaasnenud preemiad, samuti peab ta kandma kahekuulist võistluskeeldu.

Kowalczyk võttis astmaravimite vastu sõna ka septembri alguses. «Ma tunnen täna sama, mida ma olen tundnud viimasel kuuel aastal. Kui inimene kasutab astmaravimeid, ei tohiks ta võistelda. Astmaravimid tuleks murdmaasuusatamises täielikult keelata,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles