Eesti sai vana sõbra Makedoonia üle EM-valiksarjas napi võidu

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondis.
Eesti koondis. Foto: Robin Ristmäe

Eesti võrkpallikoondis sai EM-valiksarja teise ringi avaturniiri viimases mängus Makedoonia vastu 3:2 võidu. Avageimi kaotas Eesti napilt 26:28, kuid suutis teises vaatuses seisu viigistada, võites geimi 25:22. Kolmandas geimis olid taas paremad eestlased ning nii võideti seisuga 25:23. Neljas vaatus kuulus taas Makedooniale, kes võitis skooriga 27:25 ja nii mindi vastu otsustavale viiendale geimile. Eesti suutis seal näidata kindlamat mängu ja võita geimi 15:11 ning kogu mängu 3:2.

Statistikat: Eesti parimana tõi Robert Täht 30 punkti (+20), Renee Teppan panustas täna 23 punkti (+12), Ardo Kreek lisas 13 silma (+8). Makedoonia edukaim oli tavapäraselt Nikola Gjorgiev, kes tõi täna koguni 38(!) punkti ja jäi 25ga plussi.

Blokipunkte teenisid eestlased 15, makedoonlased 11. Rünnakuid realiseeris Eesti  53-protsendiliselt, makedoonlaste näitaja oli kolme võrra madalam. Vastuvõtul olid numbrid vastavalt 51% ja 49. Serviässasid kogunes mõlemal viis, ent Eesti tegi 19 viga, vastased 10.

Mängu käik:

Et kohtumises Rumeeniaga osutus teises geimis sekkunud diagonaalründaja Renee Teppan jokkeriks ja suuresti tänu tema sekkumisele sai Eesti uue hingamise ning lõpuks ka võidu, usaldas peatreener Gheorghe Cretu ta täna Makedoonia vastu platsile algkoosseisus. Ülejäänud alustajad olid samad: Kert Toobal, Keith Pupart, Robert Täht, Andri Aganits, Ardo Kreek ja libero Rait Rikberg.

Makedoonia lõi head servi ja meie vastuvõtt polnud kõige kindlam. Lisaks tegutses makdeoonlaste liider Nikola Gjorgiev väga tulemuslikult ning Makedoonia haaras geimi keskel 14:10 eduseisu. Tagaajamine jätkus, kuni jõuti 20:20 viigini. Siis tegutses korduvalt hästi Eesti blokk: 23:23. Siis hea serv Tähelt ning punkt Teppanilt ja Eesti juhtis 24:23, ent seejärel eksis Täht servil. Taas punkt blokist ja teine geimpall. Aga eksiti ise ja Makedoonia läks 26:25 ette. Viga servil ning 26:26 tablool. Lõpus eksiti liialt ja geim Makedooniale 28:26.

Teist geimi läks Eesti 7:4 juhtima, ent siis hakkas koostöö taas lonkama. Puparti asemele tuli mängu Rauno Tamme. 16:16 seisult tõi punkti Toobal. Tähe ja Kreegi punktidest said eestlased kahega ette (20:18). Mängumeeste punktidel olid kindlamad eestlased ja geim Eestile 25:22. Ja üldseis 1:1.

Kolmanda geimi algus sujus kui õlitatult: blokk pidas ja vigu ei tehtud ning Eesti 4:0 eduseisul võttis Makedoonia mõtlemisaja. Kasu sellest ei tõusnud, eestlased olid teiseks tehniliseks vahejaks eest 16:8. Juhiti juba 19:11, ent makedoonlased tulid veel kolme punkti kaugusele (17:20) ning Cretu võttis aja maha. Makedoonia pääses veel punkti kaugusele 22:23, geim siiski meile 25:23.

Neljas geim oli eestlaste jaoks algusest peale nagu õudusunenägu: kohe jäädi 2:6 taha ja kuigi vahepeal jõuti punkti kaugusele, siis vahe aina suurenes. 16:22 kaotusseisust jõudsid eestlased veel 23:23 viigini. Punkt-punktis kulgenud thrilleri võitis 27:25 Makedoonia. Seega läks tarvis viiendat geimi.

Viies geim algas taas kenasti, Tähe rünnakud viisid Eesti 4:0 ette, ent see edu sulas. Pupartile anti soe pall ja seis 6:5 Eestile. Teppani rünnakutest saadi 10:7 eduseis, selle lisandus praak makedoonlastelt. Treialilt ilus temporünnak ning Eesti oli ees 12:9. Lõpus näitas taset Täht ja geim võideti lõpuks 15:11.

Mängu eel:

Kuigi Eesti on Makedooniaga kohtunud ajaloos vaid neljal korral, on kõik mängud toimunud viimase kahe aasta jooksul. Esmalt olid Eesti ja Makedoonia vastamisi Euroopa liiga alagrupiturniiril, kus Eesti sai Pärnus kaks kindlat võitu. Balkani riik võttis revanši võimsa esitusega sarja poolfinaalis, kus võideti Eestit 3:0. Tänavuse hooaja Euroopa liiga finaalis võttis omakorda revanši Eesti. Kohtumise võit viis Eesti tulevaks hooajaks Maailmaliigasse.

Pärast Euroopa liiga esikohamängu on Makedoonia võistkonnas toimunud treenerivahetus ja nüüd on ohjad Nikolai Jeliazkovi käes. Samamoodi on vigastus kimbutanud koondise tähtmängijast diagonaalründajat Nikolai Gjorgievit. Euroopa liigas kogus pallur sel hooajal 224 punkti, mis teeb geimi kohta müstilised 7,23.

EM-valiksarja teise ringi avamängus Rumeeniaga realiseeris ta 21 tõstest kaheksa ja eilses matšis tšehhidega 48st kuusteist, ent koguni kuraditosin üritust lõppesid vastaste blokis. Just sulustamises on Makedoonlased senises mõlemas kaotusseisus konkurentidele selgelt alla jäänud. Avamängus ei saanud nad ühtegi blokki (Rumeenia 13) ja eile olid kaotusnumbrid 6:19.

F-alagrupis on jätkab täiseduga Tšehhi, kes täna mängib Rumeeniaga. Eestil ja Rumeenial on mõlemal kaotuse kõrval üks võit, Makedoonia pole seni võiduarvet avanud. Otsepääsme EM-finaalturniirile tagab kvarteti parim, teise koha omanikku ootab oktoobris ees valikturniiri kolmas ring.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles