Postimehe otsepilt: Eesti seljatas Tšehhi ning lootus EM-finaalturniirile pääseda elab

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti võrkpallikoondis võitis EM-valikturniiri otsustavas mängus 3:0 peamiselt varumeestega mänginud Tšehhit ning pääses play-offi, kus kohtutakse tuleval nädalal D-alagrupis teiseks tulnud Lätiga.

Kolmandasse ringi jõudmise võimaluse säilimiseks pidi viimase vooru esimeses mängus täna edu saatma Makedooniat, Rumeenia võidu puhul olnuks Eesti lips läbi. Mäng lõppes meie õnneks Makedoonia 3:1 võiduga ja nüüd oli kõik taas enda kätes. Juba edasipääsu EMile kindlustanud Tšehhi mängitas õnneks varumehi, Eesti kasutas saadud võimaluse ära: avageim võideti 25:17 ja teise geimi 25:13, ent siis pani Tšehhi peatreener Miguel Falasca Fernandez sisse põhiside ja diagonaali ning kohe läks raskemaks. Geim siiski Eestile 25:21 ja mäng 3:0.

Vaid 73 minutit väldanud matšis oli meie parim temporündaja Ardo Kreek 15 (+13) punktiga. Rünnakul realiseeris ta tosinast tõstest kümme (83 protsenti). Oliver Venno ja 71-protsendiliselt palle punktiks kõmmutanud Robert Täht lisasid kumbki 13 punkti. Keith Puparti saldoks jäi kümme ja Andri Aganitsal viis. Meie meeskonna rünnakuprotsent oli 59, tšehhidel 36.

Mängu käik:

1. geim - Tšehhi alustas mängu peamiselt varumeestega. Eesti läks kohtumist 8:4 juhitma. Pärast esimest tehnilist time-outi jätkas Eesti hästi – Aganitsa ja Tähe punktid viisid Eesti 11:5 ette ning Tšehhi võttis aja maha. Tšehhi sai enesekindlust ning seisul 13:9 otsustas Eesti koondise peatreener omakorda aja maha võtta. Teisele tehnilisele time-outile mindi Eesti eduseisul 16:11. Eesti suutis mõõnaperioodi vältida ning võttis kindla geimivõidu 25:17.

2. geim - Ardo Kreek viib võimsa rünnaku järel Eesti 2:1 juhtima, tšehhid viigistavad teisest tempost 3:3. Kreek lõi seejärel kaks serviässa, tšehhid tegid paar lihtsat eksimust ning esimesele tehnilisele vaheajale mindi Eesti 8:4 eduseisus. Puparti rünnaku järel kasvatas Eesti eduseisu 12:6 peale. Kreek ja Toobal näitasid head koostööd ning Eesti läks 14:7 juhtima, mille peale Tšehhi võttis time-outi. Eesti hoogu aga maha ei võetud - taaskord tõi punkti Pupart. Teisele tehnilisele vaheajale mindi Eesti 16:8 juhtimisel. Eesti rünnakuprotsent oli sel hetkel 57 protsenti Tšehhi 29 vastu. Ja Eesti jätkas võimsalt. Tähe servikorra järel mindi 21:11 ette, Puparti võimas rünnak lõpetas geimi, mille Eesti võitis 25:13.

3. geim - võrreldes eelmiste geimidega, kulges kolmanda geimi algus punkt-punktis. Esimesele tehnilisele vaheajale mindi Eesti 8:6 eduseisus. Teisele tehnilisele vaheajale mindi aga juba Eesti 16:12 juhtimisel. Kolmandas geimis tõi Tšehhi peatreener platsile ka kaks põhimeest ning Eestil oli kohe raskem. Hoolimata sellest suutis Eesti geimi 25:21 võita ning kogu mängu 3:0! See tähendab, et Eesti mängib EM-finaalturniiri pääsu nimel play-offis Lätiga.

Eestile tõi enim punkte Kreek (15), Venno ja Täht lisasid 13, Pupart tõi 10 silma.

Enne mängu:

Enne viimast vooru on Tšehhi endale alagrupi võidu kindlustanud, ent teist kohta ehk pääsu EM-valiksarja kolmandasse ringi jahivad kolm ülejäänud meeskonda. Võimalikke stsenaariume edasipääsuks on mitu. Kindel on see, et täna tuleb Eestil Tšehhit võita olenemata esimese kohtumise tulemusest (Rumeenia ja Makedoonia kohtumine algab kell 16).

Kui aga Rumeenia võidab Makedooniat 3:0 või 3:1, on meie võimalused kustunud. Kõige tasavägisemaks läheks edasipääseja selgitamine Rumeenia 3:2 ja meie 3:1 võidu korral, kui määravaks saaks geimipunktide suhe, sest nii võidud, punktid kui geimivõidud oleksid siis võrdsed. Makedoonia võidu korral jäävad meile šansid kindlasti alles ja järgmisse ringi viiks meid ükskõik millise skooriga Tšehhi alistamine.

F-alagrupi liider on Tšehhi, kel on koos 15 punkti. Rumeenial on teisena 6 ja Eestil kolmandana viis. Makedoonia on nelja silmaga viimane. Geimide vahe (võidud - kaotused): Tšehhil 15-2, Rumeenial 8-10, Eestil 8-12 ja Makedoonial 6-13.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles