Järgmiste olümpiamängude ülekannete eest küsitakse kosmilist raha - mis saab Eesti televaatajast? (4)

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiarõngad.
Olümpiarõngad. Foto: SCANPIX

Järgmiste olümpiamängude teleülekannete eest on teleõigused omandanud Discovery küsimas 1,1 miljoni euro suurust summat, mis Eesti telekanalitele suure tõenäosusega üle jõu käib. Eesti televaataja jaoks võib see tähendada, et vabalevikanalite kaudu saab olümpiat näha senisest väiksemas mahus, kuid lõplikult selge pole hetkel veel midagi.

Discovery korporatsioon, mille alla kuulub ka tuntud spordikanal Eurosport, omandas 2018-2024 aasta olümpiamängude teleõigused juba mullu suvel. Ülejärgmisel aastal Pyeongchangis toimuv taliolümpia ongi seega esimene OM, mille ülekandeid Discovery riikidele ja telekanalitele müüma hakkab. Esialgseks hinnaks on aga pandud kosmiliselt suur summa - 1,1 miljonit eurot nagu väitis oma Facebooki lehel ERRi meediauuringute osakonna juht Andres Jõesaar.

«On oht, et Eesti telekanalid tulevikus olümpiamänge üldse üle ei kanna - järgmiste kahe olümpiamängude teleülekannete edastamise õiguste eest küsitakse täna ulmelised 1,1 miljonit eurot, millele lisanduvad veel maksud. Seda on ca kolm korda rohkem kui siiani makstud,» kirjutas Jõesaar eile oma Facebookis.

Täna ütles Jõesaar Postimehele, et ilmselt päris ilma Eesti televaataja mängudest siiski ei jää. «Loodan, et nii hullusti ei lähe. Discoveryl on lepingus kirjas kohustus vahendada olümpiamänge teatud tundide mahus (suveolümpialt 200 tundi, taliolümpialt 100 tundi- toim) vabalevikanalites,» selgitas Jõesaar, kes aga lisas, et hetkel tasuliste ülekannete eest küsitav 1,1 miljonit on kindlasti raha, mida Eesti telekanalitel pole võimalik ega ka mõistlik maksta.

Tema hinnangul on olukord praegu selles osas keeruline, et pole selge, mis saab juhul, kui Discovery küsitud hind ongi kõigi jaoks liiga kõrge. «Mis juhtub, kui Discovery saab hinda dikteerida, aga selgub, et turul polegi nii rikkaid ostjaid? Kas lepingus on kohustus siis hinda alla lasta? Selge on see, et Discovery huvi on tagasi teenida see raha, mis nad ülekandeõiguste eest maksid. See tähendab, et vabalevisse võib sattuda pakett, mille vaatajahuvid on tagasihoidlikud, samas kui magusamat paketti näidatakse Eurospordis, mis on Eestis kaabli vahendusel tellitav tasuline kanal. Ehk kui telekanalite seas ei leidu teleõiguste ostjaid, siis pöördub Discovery üksikostjate poole ja müüb seda, et igaüks saaks ise Eurospordi tellida,» selgitas Jõesaar olukorda.

Ta lisas, et tõenäoliselt selgub ülekannete saatus lähiajal: «Arvan, et 1-2 kuu jooksul on asi selge, sest neid õiguseid müüakse ikkagi väga pikalt ette.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles