Vormelijumal sunnitakse lahkuma

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernie Ecclestone.
Bernie Ecclestone. Foto: Scanpix/AFP

Diktaatori taandumine tähendab alati pöördelist ja huvitavat aega. Vormel-1 ja 85-aastase Bernie Ecclestone’i vahele on juba aastakümneid tõmmatud võrdusmärki, kuid nüüd viitab kõik sellele, et karismaatiline juht peab viimaks lahkuma. Arvatakse, et ühtaegu vihatud ja armastatud vanahärra võib areenilt kaduda juba selle hooaja lõpus.

Septembri alguses tuli ametlik kinnitus, et vormel-1 enamusosanikuks saab John Malone’ile kuuluv Ameerika Ühendriikide korporatsioon Liberty Media. Kuigi kogu protsess võtab aega kuni kuus kuud, on vajalikud allkirjad kõik paberil ja peagi kuulub Liberty Mediale 35,5 protsenti kuninglikust vormelisarjast. Tehingu hinnaks peaks kujunema ligi kaheksa miljardit dollarit. «Peagi omab vormel-1 sarja Liberty Media ning see liidetakse Liberty Media Groupiga, mis hakkab kandma nime Formula One Group,» seisis meediakontserni avaldatud pressiteates.

Uus omanik lubas, et 1970. aastatest vormelisarja juhtinud britt Bernie Ecclestone jätkab ametis veel vähemalt kolm aastat. Nädalapäevad hiljem ei tundu selline koostöö paljude jaoks enam võimalik. Plaani kohaselt peaks Ecclestone olema sarja tegevjuht, kuid juhatuse esimeheks määrati ameeriklane Chase Carey, kes on muuhulgas ka 21st Century Foxi filmistuudio aseesimees. Kardetakse suurt egode kokkupõrget, mis saab vormelijumalaks kutsutud Ecclestone’i jaoks ilmselt saatuslikuks.

Tohutu kogemustepagasiga meediamagnaat Carey andis pärast Singapuri GPd ka esimese pikema intervjuu, kus taunis vormelisarjas seni valitsenud juhtimisstiili. «Kõiki osapooli korraga ei saa õnnelikuks teha, kuid alati tuleb kõigiga arvestada ja leida kesktee. Tekkida ei tohiks liiga palju bürokraatiat, kuid samas ei saa ühtegi ettevõtet juhtida nagu diktaator, kuigi siin maailmas ollakse sellega ilmselt harjutud,» ütles Carey vormel-1 kodulehele antud usutluses.

Chase Carey. Foto: Scanpix
Chase Carey. Foto: Scanpix Foto: Jeremy Lee/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles