Eesti võrkpallikoondis kaotas Makedooniale ja pani end väga raskesse seisu

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti võrkpallikoondis kaotas täna Tšehhis Jablonecis peetaval EM-valiksarja turniiril sisulise elu ja surma peale mängu Makedooniale 1:3. Sellega said meie edasipääsulootused suure hoobi ja edasipääsuvõimalused on väikesed ning kõik pole enam meie endi kätes.

Kuna Tšehhi alistas täna 3:1 Rumeenia, peab Eesti edasipääsuks lootma, et Rumeenia ei võida homme Makedooniat 3:0 või 3:1 ning Eesti ise peab samal ajal alistama Tšehhi. Makedoonia ja Rumeenia matš algab homme kell 16:00, meie mäng tšehhidega kell 19:00. 

F-alagrupi liider on Tšehhi, kel on koos 15 punkti. Rumeenial on teisena 6 ja Eestil kolmandana viis. Makedoonia on nelja silmaga viimane. Geimide vahe (võidud - kaotused): Tšehhil 15-2, Rumeenial 8-10, Eestil 8-12 ja Makedoonial 6-13.

Alagrupi võitja pääseb otse finaalturniirile, teise koha omanikku ootavad oktoobri alguses ees valiksarja kolmanda ringi mängud, F-grupi teine läheb kokku D-alagrupi teise koha meeskonnaga.

Tänase mängu statistikat: Robert Täht tõi Eesti parimana 18 punkti (+10), Renee Teppan lisas 14 (+5). Makedoonia liider Nikola Gjorgiev panustas võitu 21 punkti (+10). Eesti vastuvõtt oli tänagi korralik: 69%, rünnati 53%-lise täpsusega. Makedoonlaste samad näitajad olid vastavalt 58 ja 57%.

Mängu käik:

Nüüd olid eestlastel seljad juba täiesti vastu seina. Neljandas geimis jäädi Treiali eksimusest 2:4 kaotusseisu ja tema asemele tuli Aganits. Taas on Eesti mängus väga palju praaki ja vähe üksteise mõistmist, esimesele tehnilisele vaheajale minnakse 6:8 kaotusseisus. Teppan võeti blokiga kinni ja seis muutus juba kriitiliseks: 7:10. Aganitsa ebaõnnestumise järel olid makedoonlased 13:9 ees ja Josifovi löögist juba 14:9 ja siis ka 16:9 ja 19:10. Sarnaselt eelmise suve Euroopa liiga finaalturiirile oli taas Makedoonia see, kes Eesti tee kinni pani. Geim Makedooniale 25:17.

Meie edasipääsulootused said sellega sisuliselt surmava hoobi, teoreetiline võimalus on veel olemas, ent see ei sõltu enam meist endist.

Kolmanda geimi esimeseks tehniliseks vaheajaks juhtis Eesti 8:6 ja teiseks 16:13. Kreegi temporünnaku järel oli edu kolm punkti (17:14) ja Puparti löögist juhiti juba 18:14. Siis sai Makedoonia järjest neli vastuseta punkti ja viigistas seisu 18:18 ja Treiali tehnilise praagi järel jäime 19:20 kaotusseisu. Tähe tagantliini rünnakust oli seis 21:21. Makedoonia pääses 24:23 ette ja Nikola Gjorgiev realiseeris esimese geimpalli: 25:23 ning Makedoonia läks 2:1 juhtima. Eesti vastuvõtt oli jätkuvalt hea - 76%, rünnak 56%, vastastel 61 ja 67%.

Teise geimi alguses jäädi 2:4 kaotusseisu, ent Kreegi blokk tõi tagasi mängu ja Teppani rünnakust jõuti 5:5 viigini. Jätkus punkt-punkti heitlus, kuni Makedoonia ässast jäi Eesti 9:11 kaotusseisu. Kreegi bloki järel oli tablool 11:11 viik, ent siis said makedoonlased 14:11 ette. Teppani rünnakust jõuti 16:17 seisuni ja Täht viigistas 17:17. Makedoonia pääses aga 22:19 ette, peatreener Cretu võttis mõtlemisaja, aga kasu sellest ei tõusnud ja teise geimi võitis Makedoonia 25:21.   

Eesti algkoosseisu ülendati täna Andri Aganitsa asemel Henri Treial. Ülejäänud mehed olid samad nagu eile: Kert Toobal, Ardo Kreek, Robert Täht, Keith Pupart, Renee Teppan ja libero Rait Rikberg.

Eesti meeste keskendumine oli esimestest sekunditest peale nähtavalt väga hea. Aga ka makedoonlased olid oma parimal tasemel ja esimeseks vaheajaks olid eestlased 8:7 juhtimas. Treiali serviässast olime 11:8 ees ja Tähe blokist 14:9. Siis läks juba lahti blokipidu, Kreek tegi skooriks 15:9. Makedoonlaste tehnilise praagi järel oli Eesti ees 18:10 ja tagasi enam ei vaadatud, avageim Eestile 25:13. Avageimis oli Eesti vastuvõtt 75%, rünnakuid realiseeriti 71% täpsusega. Makedoonia samad näitajad olid vastavalt 36 ja 43%.

Mängu eel:

Edasipääsu osas on Eestil nüüd selg vastu seina ja eksimisruumi enam pole. Valikturniiri eel peeti Rumeeniat alagrupi kõige nõrgemaks meeskonnaks, kuid nüüd on nad nelja mänguga noppinud juba kaks võitu nagu Eestigi. Punkte on neil kuus ja Eestil viis. Makedoonial on üks punkt ja Tšehhil liidrina 12 punkti.

Alagrupi võitja pääseb otse finaalturniirile, teise koha omanikku ootab play-off. Paremusjärjestuse määramisel vaadatakse esmalt mänguvõite, siis punkte, millele järgneb geimide ja punktide suhe, ning viimasena omavaheliste matšide tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles