Sparta kukutas Tartu Ülikooli spordiklubi ekideni troonilt

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Alla.
Raivo Alla. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli Akadeemilise Spordiklubi aastaid kestnud ülevõim ekideni Eesti meistrivõistlustel sai täna lõpu, sest alles teatejooksu viimases vahetuses suutis spordiklubi Sparta meeskond panna oma paremuse maksma ning võita kuldmedalid.

Tallinnas Lillepi pargis alanud ekideni 5 km avavahetust jooksis Tartu Ülikooli Akadeemilise Spordiklubi meeskonnas 800 m jooksja Raimond Valler, kes andis teatevahetuse üle Tiidrek Nurmele. Teist vahetust jooksnud Nurme tegi 10 km pikkusel etapil, mis suutis ja tekitas järgnevate võistkondade ees suure edu. Teise ja kolmandana järgnesid samuti parajate vahedega Treeningpartner ning Sparta. Juba paistis, et medalid on otsustatud, kuid nii see siiski polnud, kirjutas jooksuportaal.ee.

Olulised sündmused jooksurajal hakkasid arenema viimasel ehk kuuendal 7,195 km pikkusel etapil. Tartu Ülikooli Akadeemilise Spordiklubi ankrumehena jooksis vahetust Hasso Paap, Treeningartneri au kaitses Mark Abner ja Sparta lähetas rajale Raivo Alla. Pärast esimest ringi oli Paabu ja Abneri vahe väga väikeseks kahanenud. Kolmandale ringile läksid mehed juba koos, Alla jäi neist maha 12 sekundiga.

Viimasele ringile läks liidrina hoopis Raivo Alla, kes kasutas kahe konkurendi omavahelist võitlemist ära. Rajalt tuli info, et Ats Sõnajalg aitas Raivo Allal vahetuse keskosas tempot teha. Sellele juhtis tähelepanu Urmas Randma, kuid ta lubas protesti mitte sisse anda. Raivo Alla tõi Sparta meeskonna esimesena finišisse, kukutades troonilt mitmeid aastaid järjest ekideni troonil valitsenud Tartu Ülikooli Akadeemilise Spordiklubi. Sparta võiduaeg oli 2:16.17. Meeskonnas jooksid Mario Mustasaar, Roman Hvalõnski, Ats Sõnajalg, Kaup Sasmin, Taavi Tambur, Raivo Alla.

Raivo Alla sõnul ei teinud ta kuus nädalat suvel midagi ja hakkas juuli algul uuesti harjutama. «Eks kehale on selline puhkus hea. Vorm läheb küll alla, aga siis hakkad uuesti end üles ajama. Ega ma ei olnud mitu aastat puhanud ka,» rääkis Alla ajakirja Jooksja Jooksuportaali uudistele. Viimast teatevahetust alustades startis ta lootusega konkurendid ees kinni püüda. «Esimesel ringi vahe vähenes. Mõtlesin, et kui ma üle 10 sekundi ringiga tagasi võtan, siis võiksin järgi jõuda. Kolmanda ringi algul sain aru, et võin nad kätte saada, kui nad just tugevat spurti ei tee. Kuna mul hooajast väsimust pole, suutsin värske jooksu teha,» lausus Alla.

Hõbemedalid riputati täna kaela Treeningpartneri meeskonnale, kelle koguaeg oli 2:16.31. Meeskonnas jooksid Marti Medar, Priit Lehismets, Jaanus Kallaste, Dmitri Aristov, Priit Aus, Mark Abner. Tartu Ülikooli Akadeemilise Spordiklubi pidi leppima pronksmedalitega ajaga 2:16.58, sest Hasso Paap lasi kahel konkurendil viimasel vahetusel endast mööduda. Klubi eest jooksid täna Raimond Valler, Tiidrek Nurme, Markus Joonas Palu, Kenny Kivikas, Ott-Jaanus Heile, Hasso Paap.

Naiskondadest alustas ekideni võimsalt Nõmme kergejõustikuklubi esindaja Helin Meier, kes lõpetas avavahetuse liidrina. Paraku ei kestnud nõmmekate õnn kaua, sest teist, 10 km pikkuse distantsiga vahetust jooksnud Kaisa Kukk tõstis oma vahetuse esimese 2,5 km ringiga Treeningpartneri liidriks. Kolmandana järgnes Moonika Pilli Jooksupartnerist. Teisel ringil püüdis oma vahetust neljandana alustanud Sparta esindaja Olga Andrejeva Kuke ja Pilli kinni ning andis pärast veel kahe ringi läbimist teatavahetuse üle liidrina.

Otsustavaks sai neljas vahetus, mille 10 km distantsi jooksis Jooksupartneri ridades Liina Tšernov, kes tõstis oma naiskonna esikohale. Sealt alates teisel kohal püsinud Spartal ja kolmandal kohal jätkanud Treeningpartneril ei olnud kahe viimase vahetusega Jooksupartneri vastu enam midagi teha. Nii tuligi Jooksupartneri naiskond ekidenis Eesti meistriks koguajaga 2:41.29. Naiskonnas jooksid Külli Pirksaar, Moonika Pilli, Minna Kuslap, Liina Tšernov, Alle-Ly Palm, Liina Kivi.

Hõbemedalid kuulusid Spartale (2:44.22) koosseisus Brit Rammul, Olga Andrejeva, Liis-Grete Arro, Jana Treier, Pille Hinn, Õnne-Liina Jakobson ja pronksmedalid Treeningpartnerile (2:45.25), keda esindasid Viivi-Anne Soots, Kaisa Kukk, Klarika Kuusk, Mari Boikov, Kairi Scmidt, Astrid Mai Barsegjan.

Ekiden on maanteeteatejooks, kus maratonidistants on jagatud 6 etapiks, jooksjad läbivad järjekorras 5-10-5-10-5-7,195 km.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles