Jalgpallijuhid varjasid ajaloolist pettust mitme aasta vältel

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nottingham Foresti toonane peatreener Brian Clough
Nottingham Foresti toonane peatreener Brian Clough Foto: SCANPIX

BBC valduses on dokumendid, mis tõestavad, et Euroopa jalgpallijuhid varjasid mitme aasta vältel petuskeemi, mis maksis Nottingham Forestile koha UEFA karikasarja finaalis.

1984. aasta turniiri poolfinaalis kohtus Forest belglaste Anderlechtiga. Avamängu võitsid inglased 2:0, kuid teise matši 0:3 kaotusega pääses edasi Anderlecht, kes jäi finaalis penaltite järel alla Tottenhamile. Kuigi Foresti ja Anderlechti mäng tekitas koheselt palju kahtlusi, siis tuli alles 1997. aastal avalikuks, et Belgia klubi juhid olid kohtuniku ära ostnud. Lõpuks määrati Anderlechtile aastane UEFA sarjades osalemise keeld. BBC värske info kohaselt oli UEFAle kõik teada juba 1992. aastal, kuid pettust püüti mitme aasta jooksul varjata.

0:3 kaotatud kordusmatšis määras kohtunik Emilio Guruceta Muro Foresti kahjuks kahtlase penalti ning jättis tagatipuks lugemata ka inglaste löödud värava. Pea kõik kahevõitlused Foresti värava ümbruses vilistati veaks ning Anderlechtile anti hulgaliselt karistuslööke.

Pettuse korraldajaks oli Anderlechti president Constant Vanden Stock, kes võttis ühendus Hispaania kriminaali Jean Elstiga. Elst omakorda leidis inimese, kes sõitis Alicantesse, et kohtuda kohtunikuga, kes oli petuskeemiga nõus juhul, kui tema teenib sellest 1,2 miljonit franki. Lõpuks ilmus välja aga samuti allilma kuulunud Rene Van Aaken, kes kogu pettust puudutava info 1990. ja 1992. aastal Belgia jalgpalliliidule lekitas. Sealsed jalgpallijuhid väitsid, et neil pole võimu taolise korruptsiooni uurimiseks ning paberid anti omakorda edasi UEFAle, kus need aastateks sahtlitesse jäid. BBC palus korduvalt UEFAlt viivitusele selgitust, kuid lõpuks jäidki nad vastuseta.

Kohtunik Muro suri 1987. aastal toimunud autoõnnetuses. Huvitaval kombel kannab Anderlechti staadion endiselt 2008. aastal surnud Constant Vanden Stocki nime. Kriminaalid Elst ja Van Aaken lõpetasid vanglas.

«See penalti oli kõige ebaõiglasem kohtuniku otsus, mida olen eales näinud,» ütles ründaja Garry Birtles. «See oli toona vale, see on vale praegu ja jääb igavesti valeks. Kui selliseid mehi ei karistata, siis arvataksegi, et nad võivad seda uuesti teha.» Lugemata jäänud värava löönud Paul Hart lisas: «Kogu see asi haiseb. Iga kord, kui sellest juttu tuleb, siis see endiselt häirib.»

1980. aastal toimunud matš, kus Forest võitis Barcelonat / Scanpix
1980. aastal toimunud matš, kus Forest võitis Barcelonat / Scanpix Foto: PA/PA Archive/Press Association Images
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles